03 Temmuz 2018 23:06

Fatih Sevdi: Moliere yazdı, biz bozduk

Kocaeli Şehir Tiyatroları, 'Asalet Kumkuması' oyununu 29 Haziran ile 3 temmuz tarihleri arasında ilçe ilçe gezerek tiyatroseverlerle buluşturdu.

Fotoğraf: Kocaeli Şehir Tiyatroları/Basın Bülteni

Paylaş

Dilan UĞURLU
Cemre KAVALA
Kocaeli

Kocaelileri açık havada tiyatro izleme keyfini yaşatan “Asalet Kumkuması”, Kocaeli Şehir Tiyatrolarının 2018-2019 sezonu açılış oyunu olarak da ekim ayının ilk haftasından itibaren SDKM Büyük Sahnede seyirci karşısına çıkacak. Kocaeli Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Fatih Sevdi ve Oyunun Yönetmeni Ali Düşenkalkar’la Asalet Kumkuması oyununu ve TIR tiyatrosunu konuştuk.

“Asalet Kumkuması” oyununu “TIR tiyatrosu” konseptinde Kocaeli’nin ilçelerini ‘TIR tiyatrosuyla’ dolaştı. Neler söylemek istersiniz?

Fatih Sevdi: Mayıs ayında sezonu aslında kapatıyoruz ama bu yıl bir ilk yaptık. Dedik ki sezonu kapatmıyoruz hem önümüzdeki sezona bir hazırlık yapacağız hem de çevre illeri tiyatro ile buluşturacağız. “TIR tiyatrosu” kapsamında beş ilçede oyunlarımızı oynayacağız. Kandıra Cebeci ile başladık. İzmit, Derince, Gebze ve Değirmendere olmak üzere beş kez sahneledik. Önümüzdeki sezon açılışını da açık hava tiyatrosu ile yapıp sezona başlayacağız; Asalet Kumkuması oyunu ile. Moliere’in Kibarlık Budalası oyunundan bizim tiyatromuza, bir kumpanyaya uyarlandı oyun. Moliere’den işin tüyosunu aldık, işin tüyosunu bize söyledi. Yani Moliere yazdı biz bozduk, affınıza sığınarak seyrinize sunduk. İlk defa tiyatro bu kadar büyük bir prodüksiyon ile ilçelerde buluştu. Bundan sonra da bu tip işlere devam edeceğiz.

İzleyeceğimiz oyun aslında Moliere’in Kibarlık Budalası oyunundan bir uyarlama. Bu süreç nasıl işledi?

Ali Düşenkalkar:  Dramaturg Pervin Atamert; Moliere’in “Kibarlık Budalası”nı yeniden yazdı. Uyarlamadan öte yeni bir yazım bu. İlk çıkış noktamız “Kibarlık Budalası” olduğu için onu kullanmak zorundayız. Ama içindeki bütün görsellik, bütün oyun şekillerinde bizden bir şeyler var.

Şehir Tiyatrosunun akademik kadrosu çok iyi... Bu oyuncu arkadaşlarımla sahne üstünde bambaşka bir dil yaratarak ortaya bir şey çıkardık. Aslında benim işim bitti. Sezon içinde tekrar sahnede oynayacak bu oyun, sezonu açacak. Sahneye girecek, üç duvar arasına girecek.

Peki Kocaeli yerelinde insanların tiyatroya olan ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ali Düşenkalkar: Kocaeli Şehir Tiyatrosunun bir seyircisi yapısı var. Özellikle  Yahya Kaptan bölgesinden gelen bir seyirci yapısı bu... Tiyatroya yatırım yapan yok. Bu anlamda çuvaldızı hep beraber kendimize batırmamız lazım. Kültür ülkenin renklerini ve seslerini taşır. Ve biz bu kültürü yavaş yavaş yok ediyoruz. Yeni nesillerin daha aydınlık bir Türkiye’de seçici olması lazım.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'den Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren yerler

SONRAKİ HABER

Posta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ababay görevinden ayrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...