03 Eylül 2012 13:26

Pozantı mağduru çocukların peşlerini bırakmıyorlar

ONLARA taş atan çocuklar olarak deniyordu ve yaşları 18’den küçüktü. Türkiye’nin gündemine Pozantı Cezaevinde yaşanan taciz ve tecavüz olayıyla girdiler. Yaşadıkları vahşet ortaya çıkınca bırakmak zorunda kaldılar ama peşlerini bırakmadılar.Pozantı mağduru çocuklar gözaltında işkence gör&uu

Pozantı mağduru çocukların peşlerini bırakmıyorlar
Paylaş
Ferhat Aslan

ONLARA taş atan çocuklar olarak deniyordu ve yaşları 18’den küçüktü. Türkiye’nin gündemine Pozantı Cezaevinde yaşanan taciz ve tecavüz olayıyla girdiler. Yaşadıkları vahşet ortaya çıkınca bırakmak zorunda kaldılar ama peşlerini bırakmadılar.

Pozantı mağduru çocuklar gözaltında işkence görüp, ajanlığa zorlandıklarını iddia ederek İHD Mersin Şube’sine başvurdular. Çocukların anlatımına göre baskı tüm yöntemlerle devam ediyor. Çocuklar kendilerine gözaltındayken ajanlık teklif edildiğini, tehdit edildiklerini, emniyetle işbirliğine zorlandıklarını, kendilerine zorla kağıt imzalatılmaya çalışıldığını anlatıyor

İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi yaşananları “Adeta Pozantı’nın intikamı alınıyor” şeklinde yorumluyor.

HİÇ RAHAT BIRAKMADILAR BİZİ

17 yaşındaki Ü.T. polislerin kendisini rahat bırakmadığını aktararak, “Pozantı vahşetini yaşayıp çıktıktan sonra hiçbir şekilde rahat bırakılmadım. Bir yere atılan bombadan dolayı gözaltına alındım ancak delil olmadığı için serbest bırakıldım. Bir ay sonra tekrar gözaltına alındım. Bu sefer de 7 kişinin ölümüne tam teşebbüs, 11 aracın kundaklanması, işyerine bomba atılması suçlamalarıyla 4 gün sorgulandım. Oradaki polislerin uyguladığı psikolojik baskı çoktu. Ajanlık teklifleri yapıyorlardı. Buna rağmen serbest kaldım, ancak medya sanki biz yapmışız gibi yansıttı” dedi.

KABUL ETMEYİNCE ŞİDDET GÖRDÜK

Bir diğer Pozantı mağduru 17 yaşındaki M.M. de gözaltında ajanlık dayatmasını doğrulayarak, 18 yaşından küçük olmalarına rağmen TEM polisleri tarafından sorgulandıklarını söylüyor. “Kendileri de biliyordu olayı biz yapmamışız, ancak bize ‘bize yardımcı olun, bu olayı üzerinize atmayalım.’ diyorlardı. Kabul etmediğimiz için darp edildik ve şiddete maruz kaldık.”

‘BOŞ KAĞIDA İMZA AT YETER’

17 yaşındaki H.A. ise, ajanlık teklifini kabul etmediği için polislerin şiddetine maruz kaldığını ifade ederek, “Biz Pozantı’yı herkese anlatınca polisler ailemi huzursuz etmeye başladı. Bir kere bomba olayından gözaltına aldılar ancak hiçbir delil olmadığı için serbest bıraktılar. Aradan bir ay geçmeden tekrardan evimizi bastılar. Yine ajanlık teklif ettiler. Bize ‘sadece bu boş kağıda imza at yeterlidir’ diyorlardı ancak biz o kağıda imza atmadık. Kabul etmeyince tehdit ettiler” diye konuştu.

‘POLİS TEKME ATTI 9 GÜN HASTANEDE YATTIM’

17 yaşındaki M.M. ise, 20 gün önce alındığı gözaltı sorgusunda ajanlık teklifini kabul etmediği için göğsüne aldığı tekme darbesiyle 9 gün Toros Devlet Hastanesi’nde tedavi gördüğünü belirtti.
Polislerin tarafından ayarlanan “gizli tanık” nedeniyle ayda bir gözaltına alındığını dile getiren Z.E. de, “Saatlerce sorgu odasında tutuluyorduk. Biz de ifade vermeyince daha çok üzerimize geliyorlardı. Serbest bırakılmamıza rağmen Medya ‘İnsanları diri diri yakan caniler serbest bırakıldı’ başlığı atmıştı. Oysaki her şey düzmece, gözaltına alınışımızdan yaptıkları yalan habere kadar. Artık korkudan dışarıya çıkmaz olmuşuz. Çünkü her an gözaltına alınma riskimiz var” dedi.
Şu ana kadar 3 kez gözaltına alındığını kaydeden Ş.İ. de emniyet müdürlüğüne götürüldüğü esnada polislerin yolda “ajanlık” teklifinde bulunmaya başladığını dile getiriyor. Ş.İ., başkaları üzerine ifade vermeye zorlandığını aktararak, kabul etmemesi nedeniyle darp edildiğini belirtti. Ş.İ., “Sorgu sırasında gelip ‘arkadaşların senin üzerinde ifade vermiş sen de söyle ve kurtul, sana para vereceğiz’ dediler.” diye belirtti. (Mersin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Teksim’de direniş sürüyor

SONRAKİ HABER

Barışın yolu doğanın korunmasından geçiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...