03 Temmuz 2018 14:02

Aygün Alüminyum’da sendikalaşan işçiler işten atıldı

Aygün Alüminyum'da işten atmalar üzerine Türk Metal Çerkezköy Şubesinin çağrısıyla fabrika önünde eylem yapıldı.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Aygün Alüminyum işçileri ücretlerine zam yapılmaması, iş güvenli malzemelerin dağıtılmaması gibi sorunlara karşı Türk Metal’de örgütlenmeye karar verdi. Bunu duyan patron 6 işçiyi işten attı. İşçilerden 4’ünün önceki gece telefonla aranarak fabrikaya gelmemelerinin söylendiği, 2 işçinin ise dün sabah işten atıldığı bildirildi.

İşten atmalar üzerine Türk Metal Çerkezköy Şubesinin çağrısıyla fabrika önünde eylem yapıldı. Eyleme B/S/H, Hema ve Arçelik fabrikalarından gece vardiyasından çıkan işçiler de katıldı. Türk Metal Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak “Aygün Alüminyumda işçiler 1600 liraya kölece çalıştırılıyor. İşçilerin hiçbir talebi dikkate alınmıyor. İşçi arkadaşlar da anayasal haklarını kullanarak sendikamıza üye oldular. Kısa sürece çoğunluğu sağlayarak 29 Haziran’da sözleşme yetkisi için başvuru yaptık. Bunu duyan patron ve fabrika yöneticileri altı üyemizi işten attı. Sendika olarak atılan bu arkadaşlara sahip çıkacağız ve mücadelemizi başarana kadar sürdüreceğiz” dedi.

NE OLDU?

Aygün Alüminyum’da ocak ayında yapılması gereken zamlar haziran ayında verilmişti. Aylar sonra 50-100 lira gibi komik miktarda zam yapılması üzerine işçiler iş yavaşlatma, kısa süreli iş durdurmalar yapmıştı. İş güvenliği malzemelerinin de dağıtılmadığını söyleyen işçiler sendikalaşmaya karar verdi. Kısa sürede sözleşme yapılacak çoğunluğa ulaşıldı ve Çalışma Bakanlığına başvuru yapıldı.

FABRİKADA BASKI ARTTI

6 işçinin işten atılmasının ardından fabrika içinde de baskı arttı. Bazı işçiler fabrika dışında ve değişik illerde olan şantiyelere gönderilmekle tehdit edilirken, fabrika yöneticileri ise sürekli üretim alanlarında gezerek işçilere gözdağı veriyor. Patron bir yandan da “Ek zam yapılabilir” söylentileri yayarak işçileri sendikalaşmaktan vazgeçirmeye çalışıyor. Görüştüğümüz işçiler “Bu mücadeleyi sonuna kadar götüreceğiz. Birliğimizi ve örgütlülüğümüzü sağlamlaştıracağız” diyorlar. (Tekirdağ/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

KİT’lerdeki taşeron işçiler ‘istihdam edilebilir’ insafına bırakıldı

SONRAKİ HABER

Alkollü içkilere zam geldi, ÖTV yüzde 15,5 artırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...