03 Temmuz 2018 13:11

RTÜK iktidara yakın medyadaki küfürleri akladı

RTÜK televizyon yayınlarına dair yaptığı inceleme sonucunda Halk TV'ye ceza verirken Akit TV'de sarf edilen küfür ve hakaretleri görmezden geldi.

RTÜK logosu

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Derya KAYA
Ankara

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), şikayetler üzerine televizyon yayınlarına yaptığı inceleme sonucunda Halk TV'de Erdoğan hakkında “Bu bir çete reisinin konuşmasıdır. Bu bir darbecinin konuşmasıdır" sözlerine ceza verirken Akit TV'de CHP milletvekillerine edilen küfürlere, Maranki'nin iç savaş tehditlerine ceza vermedi. Diğer kanallardaki hakaret ve cinsiyetçi küfürlere de ceza vermeyen RTÜK'te bulunan MHP'li üyenin AKP'li üyelerden farklı oy kullanması dikkat çekti.

RTÜK televizyon kanalları ve radyolarda yer alan programlara gelen şikayetleri inceledi. Akit Tv, A Haber, ATV, TGRT Haber, Radyo Ton gibi medya kanallarında yer alan programlardaki küfür ve hakaretleri 5 AKP'li üyenin oylarıyla aklayan RTÜK'te yer alan iki MHP'li üyeden biri incelemeye katıldı. MHP'li üyenin AKP'li üyelerin aksine televizyon kanallarındaki hakaretlere ceza istemesi dikkat çekti. AKP'li üyeler Halk TV'ye ise "Bu bir çete reisinin konuşmasıdır. Bu bir darbecinin konuşmasıdır" ifadelerinden dolayı ceza verdi. Halk TV'de yayınlanan “Türkiye'nin Seçimi” programının konuk yorumcusu Ataol Behramoğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Bu bir çete reisinin konuşmasıdır. Bu bir darbecinin konuşmasıdır" şeklindeki ifadelerine ceza verildi. Cezanın gerekçesi olarak ise RTÜK Kanunu'ndaki “İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez" hükmü gösterildi.

İHLAL RAPORLARINA RAĞMEN AKİT'E CEZA YOK

Akit Tv ekranlarında yayınlanan ve özellikle CHP’yi hedef alan haberlere ise uzman raporlarının eleştiri sınırları aşıldığı kararına rağmen ceza çıkmadı. Akit Tv Ana Haber Bülteni'nde şu sözlere ihlal var denildi: 'Azgın Azınlık Kudurdu', 'Şimdi CHP'li Vekil Barış Yarkadaş'a sormak lazım. Müslüman mısın?', 'Ahlak yoksunu ayyaş topluluk', 'Bunların şirazesi kaymış! Şehitlikte içip tepiniyorlar, çalışanlarına cinsel tacizde bulunuyorlar', 'CHP'nin istediği manzara. Okulu pavyona çevirdiler... sınıfı pavyona çeviren öğrenciler, öğretmenin gözü önünde içki içtiler',

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal hakkında 'Sirk şebeği', 'FETÖ yalaması Tanal', 'Kilise firarisi, at hırsızı Aytuğ Atıcı', 'Aytuğ adlı karakter yoksunu'.

Gece Bülteni'nde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yu hedef alan haberlere de ceza çıkmadı. Haberde Kılıçdaroğlu için alt ses olarak 'O bir yalancı', 'Fetökopi Kemal Kılıçdaroğlu', 'O bir müfteri', 'Fetö vagonu Yalandaroğlu', 'Manipülasyon Akümülatörü Kemal Kılıçdaroğlu' ifadeleri yer aldı.

MARANKİ'NİN İÇ SAVAŞ TEHDİDİNE ŞİKAYET YAĞDI

Ahmet Maranki'nn Akit Tv’de sarf ettiği ve çokça tartışılan “Belgrad ormanında ağacın dibinde talim şeyimizi oraya gömdük, çıkaracağız sokağa artık. Bismillahirahmanirrahim diyeceğiz” sözlerine ise  Alo RTÜK ve RTÜK Web sitesine toplamda 419 izleyici şikayeti geldiği belirtildi. Uzman raporlarında bu sözlerin izleyiciler üzerinde olumsuz etki yarattığı, programda ifade özgürlüğü kapsamının dışına çıkıldığı, hukukun üstünlüğü ilkesi ile davranılmadığı kanaatine varıldığı ifade edildi. Ancak RTÜK Maranki’nin sözlerini gelen şikayetleri ve uzman raporlarını görmeyerek ceza vermedi.

'CİNSİYETÇİ KÜFÜR AYKIRI BİR DAVRANIŞ DEĞİLMİŞ!'

ATV'nin 02 Mart 2017 tarihli Kayserispor-Fenerbahçe Türkiye Kupası Maçı Spor programında Erman Toroğlu'nun "A..na koyarım" “Seksen beş dakika mı oynatacaklar bana filmi” sözleri tepki çekmişti. Ancak RTÜK bu sözlerde aykırı davranış olmadığına karar vererek ceza vermedi.

ÖNCEKİ HABER

Milli Eğitim'den imam hatip okulları için tanıtım hamlesi

SONRAKİ HABER

Pazara gidenlerin yüzü limon fiyatını görünce ekşiyor: Kilosu 8 lira

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...