03 Temmuz 2018 12:03

Suriye’de yeni göç dalgası başladı

Birleşmiş Milletler, Suriye'de 2 hafta içinde 270 bin kişinin evlerini terk ettiğini açıkladı. Ülkenin güneydoğusunda operasyon başlamıştı.

Fotoğraf: Hüseyin Yıldız/AA

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’nin güneydoğusunda ordu güçleri ve silahlı cihatçı gruplar arasındaki çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle, son 2 hafta içinde 270 bin Suriyelinin evlerini terk ettiğini açıkladı.

ÜRDÜN SINIRINA VE GOLAN’A GİDİYORLAR

Suriye ordusu, 2 hafta önce ülkenin bu bölgesinde yeni bir operasyon başlatmıştı. Dera ve Kuneytra eyaletlerinin sakinlerinin büyük bir bölümü, çatışmalar nedeniyle Ürdün sınırına ya da İsrail’in işgali altındaki Golan Tepelerine doğru gitti. Açıklama BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Muhammed Havari tarafından yapıldı. Geçen haftaki açıklamada bölgedeki yoğun bombardıman nedeniyle kaçanların sayısının 160 bin olduğu duyurulmuştu.

BBC’nin haberine göre hem Ürdün hem de İsrail, Suriyeli göçmenleri sınırları içine kabul etmeyeceğini söylüyor. Bu durum ise yeni bir insani kriz olasılığını ortaya çıkarmış durumda.

İngiltere merkezli, cihatçı gruplara yakın Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi, çatışmalarda en az 130 sivilin öldüğünü ileri sürdü.

ABD’NİN DESTEKLEDİĞİ CİHATÇILARA OPERASYON

Dera ve Kuneytra, ABD ve Ürdün’ün ara buluculuğunda gerçekleştirilen gerilimi düşürme anlaşması nedeniyle görece sakindi. Bu bölgedeki cihatçı grupları ABD destekliyor. Esad yönetimi ise, nisan ayında Doğu Guta’da isyancıları yenmesi ardından, bu bölgede de tam anlamıyla kontrolü sağlamak için geçtiğimiz günlerde operasyon başlattı.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, Suriye yönetiminin yoğun hava operasyonları ve top atışları ile sahadaki çatışmalar nedeniyle bu bölgede yaşayan halkın 3’te birinden fazlasının yaşadığı yerlerden ayrıldığını belirtiyor.

KRİZ MOSKOVA’DA GÖRÜŞÜLECEK

Bu arada Ürdün, ülkede halihazırda kayıtlı 660 bin mülteci dışında Suriyeliyi kabul etme kapasitesinin bulunmadığını söylerken İsrail ise Suriyelilerin sınırlarını geçmesine izin vermeyeceğini açıkladı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler yetkililerinin, Ürdün sınırındaki Suriyelilere yardım ulaştırmak için çalışmalarını sürdürdüğü aktarıldı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi de, bölgede ateşkes sağlanması ve sınırdaki sığınmacılara insani yardım ulaştırılması konusunu görüşmek üzere Moskova’ya hareket etti. Safadi, “Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşmek üzere salı günü Moskova’ya gideceğim” demiş, “içten ve derinlemesine” bir görüşme beklediğini ifade etmişti.

RUSYA, CİHATÇILARLA MÜZAKERE YÜRÜTÜYOR

Operasyonların yanı sıra Dera’nın tamamen Şam’a teslim edilmesi için silahlı gruplarla Ürdün ara bulucuğunda Rusya heyetiyle müzakereler de sürüyor. Cumartesi sonlandırıldığı belirtilen görüşmelere pazar günü yeniden başlandığı açıklanmıştı.

Cihatçı grupların Rus tarafının taleplerini “aşağılayıcı” bulduğu belirtilmişti. Görüşmeye katılan bir ara bulucunun DW Türkçe’ye verdiği bilgiye göre, Rusya’nın Özgür Suriye Ordusuna bağlı savaşçıların aileleriyle birlikte ülkenin kuzeydoğusuna yerleştirilmeleri önerisi kabul görmemişti.

DERA’NIN YARISININ KONTROLÜ HÜKÜMETTE

Öte yandan Son iki hafta içinde, muhaliflerin elindeki en az 10 yerleşim biriminin de Suriye yönetimini kabul ettiği açıklandı.

Böylece Esad Hükümeti vilayetin yarısından fazlasında kontrolü sağladı. Dera’ya yönelik operasyon öncesinde bölgenin yüzde 30’u Suriye ordusunun kontrolündeydi.

Dera 2011’de Suriye Lideri Beşar Esad’a karşı ayaklanmanın başladığı ilk bölgeler arasında yer alıyor.

IRAK’TAN SINIRA DUVARA ‘KAÇAKÇILIK’ SAVUNMASI

Irak’ın Ka’im İlçesinin Başkanı Ahmed Jadyan, “Teröristlerin hareketini ve kaçakçılığı engellemek için” Suriye sınırına 10 kilometrelik duvarın örüldüğünü belirterek, duvarın Ürdün sınırına kadar uzatılmasının planlandığını kaydetti.

Irak medyası, Irak ordusunun IŞİD’e karşı Suriye sınırına dikenli tel duvarı ördüğünü bildirmişti. Haberi Sputnik’e değerlendiren Jadyan, “Irak ordusu, Ka’im ilçesinin Suriye ile sınırına 10 kilometrelik duvar ördü. Gelecekte bu duvarın Ürdün sınırına uzatılması planlanıyor. Amaç, teröristlerin hareketini ve iki ülke arasındaki kaçak mal ticaretini engellemek” dedi.

Şimdilik duvarın bütün Irak-Suriye sınırı boyunca inşasının söz konusu olmadığını söyleyen ilçe başkanı, önce Ka’im’deki duvarın etkinliğinin test edileceğini kaydederek, “İlçemizde sürekli teröristler sınırı geçerek topraklarımıza sızıyor, kaçak silah ticareti yapılıyor, hayvanlar ve sigara gibi kaçak mallar taşınıyordu” diye konuştu.

Irak Sınır Muhafızları Komutanı Hamad Abdullah İbrahim, Suriye sınırına yapılan duvarın termal kameralarla donatıldığını, duvar boyunca gözetim kulelerinin inşa edildiğini ve askeri birliklerin konuşlandırıldığını açıkladı. İbrahim, “IŞİD’den gelebilecek her türlü tehdide karşı koruma amacıyla Suriye sınırı boyunca güvenlik kalkanının oluşturulması sürecinin hızlandırılması gerekiyor” diyerek bunun için yaklaşık 3.4 milyon dolara ihtiyaç olduğunu kaydetti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Eylül ve Leyla'nın ölümü üzerine 'hadım' tartışması, çözümü gizliyor

SONRAKİ HABER

Ceylan'a soruşturma: Eleştiri suç olarak değerlendirilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...