03 Temmuz 2018 11:53

CHP’den dokunulmazlık başvurusu

CHP'li Mahmut Tanal, fezlekesi olan milletvekillerine öncülük yapacak bir dilekçeyi İstanbul Asliye Ceza Mahkemesine verdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, yeniden milletvekili seçilmesi dolayısıyla hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılabilmesinin Meclisin yeniden dokunulmazlığının kaldırılmasına bağlı olduğunu kaydetti.

Mahmut Tanal, geçmiş yasama dönemlerinde fezlekesi olan milletvekillerine öncülük yapacak bir dilekçeyi İstanbul Asliye Ceza Mahkemesine verdi. Tanal, verdiği dilekçede geçmiş yasama dönemine ait fezlekelere ilişkin yargılamaların yeni yasama döneminde tekrar dokunulmazlık kazanıldığı için durdurulmasını gerektiğini ifade etti. Tanal, konuya ilişkin şunları söyledi: “Anayasamızın 83/4 uyarınca ‘Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma Meclisin yeniden dokunulmazlığı kaldırmasına bağlıdır.’ Buradaki durum yeniden milletvekili seçilmem dolayısıyla kendiliğinden yasama dokunulmazlığı getirmiştir. Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 172’nci maddenin 1. fıkrasına göre; cezayı kaldıran şahsi sebep olarak etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasını gerektiren koşulların ya da şahsi cezasızlık sebebinin varlığı halinde, cumhuriyet savcısı kovuşturmaya yer olmadığı kararı verebilir. Söz konusu madde uyarınca kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi talebinde bulundum. Savcılık aksi görüşte ise bu durum karşısında 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 2. maddesinin F bendi, 223. madde 3 ve 8 uyarınca ve Anayasa’nın 83. maddesi 4 fıkrası gereğince dokunulmazlığım yeniden Meclis tarafından kaldırılmalıdır. 27. dönemde milletvekili olmam sebebiyle fezlekelere yönelik yargılanmalar durdurulmalıdır.” Tanal, tutuklu CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ve tutuklu bulunan tüm milletvekilleri hakkında tüm mahkemelerin, Anayasa’nın 83.maddesi 4. fıkrası uyarınca yeniden dokunulmazlık kaldırılmazsa CMK uyarınca yargılamaları durdurma kararı verilmesi gerektiğini belirtti. (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

OHAL’in zenginleri

SONRAKİ HABER

Kemal Sunal ölümünün 18'inci yılında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa