02 Temmuz 2018 09:47

Hayalet ağlar ölüm saçıyor!

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği, deniz canlıları ve kuşların ölümüne yol açan 'hayalet ağları' için başlatılan kampanyalara dikkat çekti.

Fotoğraf: EKODOSD

Paylaş

Özer AKDEMİR

Denizlerde ve sulak alanlarda bulunan başıboş ağlar, yaşam alanları buralar olan canlılar için büyük bir risk yaratıyor. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) hayalet ağların oluşmasında en büyük etkenin insan faktörü olduğunu belirterek, bilinçlendirme kampanyalarının önemine dikkat çekti.

HAYALET AĞ NEDİR?

İnsanların kontrolü dışında, deniz ve sulak alanlarda başıboş bulunan, bu nedenle de deniz canlıları ve kuşların ölümüne yol açan ağlara hayalet ağ deniliyor. Özellikle denizde avlanırken kayalara takılarak yırtılan, parçalanan, askıda kalan ya da kıyılarda, dalyanlarda unutulan, atılan ağlar, birçok deniz canlısının ve su kuşlarının ölümüne neden olmakta.

SU CANLILARI VE KUŞLAR İÇİN TEHDİT

Su altında uzun yıllar başıboş bir şekilde bekleyen hayalet ağlar, kontrolsüz bir şekilde avlanmaya devam ederek, balıkların, deniz kaplumbağalarının, yunusların ölümüne yol açmakta. Hayalet ağlar ayrıca, birçok sucul canlının da yaşamına mal olmakta.

Öte yandan, işe yaramadığı gerekçesi ile karada bırakılan ya da unutulan ağlardan da en çok su kuşları etkilenmekte. Gerek su altında gerekse karada ölenleri yemek için gelen diğer canlılar da ağlara takılmakta ve kendilerini kurtaramadıklarından ölmekte. Sualtındaki resiflere ve kayalara takılmış birçok hayalet ağ avını uzun süre sürdürmekte. Özellikle dalyanlarda atılan ağlar kuşlar için önemli tehdit oluşturmaktadır.

HER KUŞ BU SUMRU KADAR ŞANSLI DEĞİL

Kıyıda temizlik yapan EKODOSD üyeleri tarafından tesadüfen kurtarılan sumru kuşu, ağların kuşlar açısından nasıl büyük bir tehdit olacağının da kanıtı. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, her kuşun bu sumru kadar şanslı olmadığını, belirterek, "Hayalet ağların oluşmasındaki en önemli etken insandır. Kaybedilen, unutulan, bilinçsizlikten ve insan hatalarından doğan sebeplerle hayalet ağlar her geçen yıl çoğalmaktadır. Hayalet ağların deniz canlılarına ve kuşlara zarar vermemesi için, Su Ürünleri, Yerel Yönetimler, balıkçı kooperatifleri, sivil toplum örgütleri ve dalış merkezlerinin işbirliğiyle projeler ve çalışmalar yapılmalıdır. Hayalet ağların oluşmasına yol açan ve ekonomisi balıkçılık sektörüne bağlı olan kuruluşlar ve kişiler bu konuda bilinçlendirilmeli, eğitilmeli, ilgili kurumlarda gerekli denetim ve uygulamaları yapmalı, ağların takılma gibi sorunlarında, kurtarılması için gerekli yardım yapılmalıdır" dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Meksika’nın yeni başkanından ‘diktatörlük değil demokrasi’ vurgusu

SONRAKİ HABER

Utanç Müzesi yapılmayan Madımak hâlâ yanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa