02 Temmuz 2018 09:36

Meksika’nın yeni başkanından ‘diktatörlük değil demokrasi’ vurgusu

Meksika’nın yeni devlet başkanı Obrador, 'Yeni hükümet, gizli ya da açık bir diktatörlük değil, gerçek bir demokrasi inşa etmeye çalışacak' dedi.

Fotoğraf: EPA / Marıo Guzman (AA aracılığıyla)

Paylaş

Meksika’da, 71 yılı art arda olmak üzere toplam 77 yıl iktidarda kalan Kurumsal Devrimci Parti (PRI) iktidarı ikinci kez devrildi. Ülkede pazar günü gerçekleştirilen seçimleri, yolsuzlukla mücadele vaadiyle öne çıkan Sosyal Demokrat Aday Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) kazanarak, Meksika’nın yeni devlet başkanı oldu. 

89 milyon seçmenin bulunduğu ve seçime katılımın yüzde 61 olarak açıklandığı ülkede Ulusal Yenilenme Hareketi’nin (MORENA) adayı olan Obrador oyların yüzde 53’ünü almayı başararak ilk turda kazandı. Obrador’un en yakın rakipleri Ricardo Anaya Cortes yüzde 27 alırken iktidar partisi PRI’nin Adayı Jose Antonio Meade ise yalnızca yüzde 17 oy alabildi.

Resmi olmayan sonuçların ardından ilk açıklamasını yapan Obrador ise öncelikli icraatının ülkenin kanayan yaralarından yolsuzluğa son vermek olacağını belirtti.

İLK TEBRİK EDEN TRUMP OLDU

Meksika’nin müstakbel devlet başkanını “tebrik eden” ilk lider ise ABD Başkanı Donald Trump oldu. Trump, Obrador ile çalışmak için hazır olduklarını ve iki ülkenin çıkarı için yapılacak çok fazla konu bulunduğunu açıkladı.

ABD ile Meksika arasındaki ilişkiler Washington’ın uygulamaya soktuğu göçmen ve ticaret politikaları yüzünden zorlu bir dönemden geçiyor. ABD Başkanı Trump seçim kampanyasında Meksikalı göçmenleri “suçlu” ve “tecavüzcü” olarak nitelendirmişti. Seçilmesinin hemen ardından da Meksika sınırına 3 bin 200 kilometrelik bir duvar örülmesi kararını aldı. Meksika’nın Son Başkanı Enrique Peña Nieto, Beyaz Saray’ın söz konusu duvarın inşaat masraflarının bir bölümünü Meksika’nın karşılamasını istemesinin ardından ülkeye düzenleyeceği iki resmi ziyareti iptal etmişti.

OBRADOR’UN İLK ÇAĞRISI UZLAŞMA

Öte yandan Yeni Devlet BAşkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Meksikalılara “uzlaşmaları” ve “ülke menfaatlerini şahsi menfaatlerinin üzerinde tutmaları” çağrısında bulundu. Ülkeyi 6 yıl boyunca yönetmeye hak kazanan Obrador, sonuçların belli olmasının ardından başkent Meksiko’daki kampanya merkezinden halka seslendi. Binlerce kişi, Obrador’un konuşmasını başkentin merkezindeki tarihi Anayasa Meydanı’nda kurulan dev ekrandan takip etti.

DİKTATÖRLÜK DEĞİL, DEMOKRASİ VURGUSU

Seçmenlerine teşekkür eden Obrador, “Bütün Meksikalıları uzlaşmaya ve ülke menfaatlerini şahsi menfaatlerinin üzerinde tutmaya çağırıyorum. Yeni hükümet, gizli ya da açık bir diktatörlük değil, gerçek bir demokrasi inşa etmeye çalışacak.” diye konuştu.

Teşebbüs, ifade, örgütlenme ve inanç hürriyetini sağlayacağını söyleyen Obrador, ekonomi alanında da mali disiplinden ayrılmayacağı ve Merkez Bankasına müdahil olmayacağını belirtti.

Obrador, yolsuzluğun birçok sorunun yanında ülkedeki şiddet ve güvenlik sorununun da kaynağı olduğuna işaret ederek “Yapmak istediğimiz dönüşüm, basitçe yolsuzluğu söküp atmak” ifadelerini kullandı

Yeni vergi artışlarına gerek olmadığını savunan Obrador, kamu harcamalarını azaltacağını, kamu yatırımlarını ise artıracağını duyurdu.

PRI, YENİLGİYİ KABUL ETTİ

Obrador, ülkeyi adaletle yöneteceği ifade ederek, “Yüzünüzü kara çıkarmayacağım. Sizi hayal kırıklığına uğratmayacağım. Size ihanet etmeyeceğim” ifadelerini kullandı. Obrador’un rakibi, iktidardaki Kurumsal Devrim Partisinin (PRI) Adayı José Antonio Meade, seçimleri Obrador’un kazandığını kabul ettiğini ve kendisine başarılar dilediğini söyledi.

Özellikle son yıllarda enerji gibi stratejik alanlardaki özelleştirmeler ve neoliberal paketlerle halkın büyük tepkisini çeken PRI, 1929-2000 yılları arasında Meksika’yı kesintisiz yönetmiş, 2000-2012 yılları arasında ise iktidarı muhafazakar Milliyetçi Hareket Partisine (PAN) kaptırmıştı. 2012 yılında ise Enrique Peña Nieto ile yeniden iktidar koltuğuna oturmuştu. Öte yandan PRI, hâlâ Sosyalist Enternasyonal üyesi.

Obrador, iki partiyi de “aynı mafya iktidarının parçası” olarak değerlendiriyordu. Seçimlerde çeşitli sol, ilerici partiler de Obrador’un desteklenmesi çağrısı yapmıştı.

OBRADOR’A TEBRİKLER

Mevcut Devlet Başkanı Peña Nieto, Obrador’u zaferinden dolayı tebrik etti.  Obrador ile telefonda görüşen Nieto, yeni hükümetle uyumlu bir geçiş süreci yaşanması için ne gerekiyorsa yapacağını söyledi.

Bölge ülkelerinin liderleri de Obrador’a kutlama mesajları gönderdi. ABD Başkanı Donald Trump’ın yanı sıra Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ve El Salvador Devlet Başkanı Salvador Sanchez, sosyal medya hesaplarından yayımladıkları mesajlarla Obrador’u tebrik etti.

Kolombiya Devlet Başkanı Santos da tebrik mesajında, “Umarım iki ülke arasındaki ilişkilerde gelinen noktayı muhafaza eder.” ifadelerini kullandı.

EN KANLI SEÇİMLER

Meksika’da pazar günü düzenlenen seçimler, ülke tarihindeki en kanlı seçimlerden biri oldu. Kampanya süresinde en az 136 aday ve siyasi parti çalışanı öldürüldü. Cinayetlerin, uyuşturucu çeteleri tarafından işlendikleri ileri sürülüyordu.

Meksika'da resmi rakamlara göre günde en az 90 kişi öldürülüyor. Geçen yıl toplam 26 bin cinayetin işlendiği ülkede 2018 rakamları bu yıl sonu durumun daha da kötüye gideceğine işaret ediyor. 2017 Barış Endeksine göre Meksikalıların sadece yüzde 5’i kanunların suçlulara karşı işletildiğine inanıyor. Kriz yönetim ve risk analizi danışma grubu Etellekt’e göre, ülkede şiddet 2015’ten beri yüzde 385 arttı.

‘TİMSAH ZARGANA’ YAZIP GEÇTİLER

Meksika seçimlerinin ilginç yönlerinden birisi, ülkenin Yüksek Seçim Kurulunun (INE) seçimlerden üç hafta önce aldığı tartışmalı kararlarıydı. INE seçmenin tercih ettiği adayın “lakabı”nı, isminin baş harflerini ya da sloganını oy pusulasına yazması halinde de oyu geçerli sayılacağını açıklamıştı.

Örneğin Yeni Başkan Andrés Manuel López Obrador’u destekleyenler, pusulaya, genelde anıldığı üzere, isminin baş harflerinin kısaltmasını yani “AMLO” yazarak da oy kullandılarsa bu geçerli sayıldı. AMLO aynı zamanda memleketi Tabasco’nun simgesi olan ‘El Peje’ yani “Timsah Zargana” diye de tanınıyor.

MEKSİKALILAR KİMİ SEÇTİ?

Meksikalılar 1 Temmuz günü, devlet başkanının yanı sıra 128 senatörü, 500 milletvekilini, federal statüde olan Mexico kenti ile Chiapas, Guanajuato, Jalisco, Morelos, Puebla, Tabasco, Veracruz, Yucatán şehirlerinin valilerini ve 30 federal bölgedeki yerel yöneticileri de seçti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kapanla yakalanan tilki, sopayla dövülerek ölüme terk edildi

SONRAKİ HABER

Hayalet ağlar ölüm saçıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...