01 Temmuz 2018 10:28

Yeni e’den Sivas Katliamı dosyası: Çeyrek asır sonra

'Yeni e' dergisinin Temmuz 2018 sayısı, 'Sivas Katliamı'nı ele alıyor.

Yeni e dergisi, Temmuz 2018 sayısı kapağı

Paylaş

Yeni e Temmuz 2018 sayısında çeyrek asır sonra Sivas Katliamı’na bakıyor. Nuray Sancar, Ceren Sözeri, Göksel Aymaz, Nihat Ateş ve Tevfik Taş’ın yazılarından oluşan dosyada katliamın sadece 35 aydının dinci bir kalkışma ile katledilmesi değil bütün ülkenin çeyrek asır boyunca rehin kalacağı “karanlık bir tünelin başlangıcı” olduğu, o günden bugüne yaşanan gelişmeler ışığında anlatılıyor.

Dergide Ümit Buget’in Behçet Aysan ve Metin Altıok’un kızları Eren Aysan ve Zeynep Altıok’la yaptığı görüşmeler de yer alıyor. Yeni e yeni sayısında aslında bu ay iki dosya ile çıkıyor. Ancak ikincisi bir karikatür dosyası. Turgut Çeviker tarafından hazırlanan bu dosyada 68’in 50. yılı nedeniyle 15 karikatüristin hazırladığı eserler yer alıyor.

AHLAT AĞACI VE ANADOLU’NU TRAJEDİSİ

Yeni e’de geçen ayın kültür sanat gündeminde belki de en çok konuşulan başlık olan Ahlat Ağacı filmini Vijdan Meral Gündoğdu, “Ahlat Ağacı ve Anadolu’nu Trajedisi” başlıklı yazıda ele alıyor. Yazıda aktarılan Yılmaz Güney ve Hasan Ali Toptaş ayrıntıları dikkat çekiyor...

Dergide heykeltıraş Evren Erol, dördüncü kişisel sergisi “Aklın İyimserliği”ni Ali Karataş’a anlatırken, Arınma Gecesi serisini ve Temmuz’da gösterime girecek dördüncü filmi ‘İlk Arınma Gecesi’ni Hasan Cömert inceliyor. Yeni e, geçen ay Dünya Kupası vesilesiyle Haziran sayısında hacimli bir dosya ile eğildiği futbola ilgisini Temmuz’da da kaybetmeyerek Yücel Sarpdere’nin “Futbol ve Din” başlıklı yazısı ile devam ettirirken, İnci Aydın’ın Liman ressamlarını ve Farukcan Çetinkaya’nın “Yemen Blues” müzik grubunu anlattığı yazılarına da yer veriyor.

CEM KERTİŞ VE ÖZGE SÖNMEZ...

Derginin bu sayıdaki konukları arasında geçen ay verilen Sennur Sezer Emek ve Direniş Öykü Ödülü’nü kazanan Cem Kertiş ve “Kaybolanın Hikayesi” kitabıyla ilgili Nezihe Altuğ’un yazısının yanı sıra Sennur Sezer Emek ve Direniş Şiir Ödülü’nü kazanan Özge Sönmez’i ve kitabı “Güle Batır Öfkeni”yi ise Bilsen Başaran ele alıyor.

Yeni e’de ayrıca Adnan Özyalçıner, Gönül Çağlın, Murat Bayramoğlu, Sadık Aytekin ve İsmail Doruk öyküleriyle;Evfosini Manta-Lazarou (Lale Altalı çevirisiyle), Fırat Caner, C. Hakkı Zariç, Ümran Ersin, Yorgos Yanapoulos (Lale Altalı çevirisiyle), A. Nail Deniz, Önder Karataş şiirleriyle okurunu bekliyor... Bu sayının çizerleri ise Esra Enis ile Janset Akyıldız. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sivas Valisi: Hükümet aleyhine slogan atılırsa müdahale ederiz

SONRAKİ HABER

Van Gölü’nde kale kalıntısına rastlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa