01 Temmuz 2018 10:09

Adana'da Sivas Katliamı anıldı: Aleviler örgütlülüğünü büyütmeli

Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler 25. yılında çeşitli etkinliklerle anılmaya devam ediyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Adana’da Şakirpaşa Mehmet Demir Cem Evi’nin düzenlediği etkinlikte hayatını kaybedenler anılırken, katliam bir kez daha lanetlendi.

Yüzlerce insanın ve birçok alevi örgütü, yöre derneklerinin, CHP Gençlik Örgütü ve Emek Gençliği’nin katıldığı Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma etkinliğinde Alevilerin taleplerini savunmaya devam etmesi ve birliğini büyütmesi gerektiği vurgulandı.

Etkinlikte ilk sözü alan Cemevi Derneği sekreteri Yusuf Aslan, 2 Temmuz 1993 günü Sivas’ta yaşananları anlatarak katliamı bir kez daha lanetlediklerini dile getirdi. Sinevizyon gösterimi ile devam anma etkinliğine konuşmacı olarak katılan Av. Kemal Derin, Osmanlı’da ve Türkiye’de Alevilerin yaşadığı sorunlara değinerek Alevilerin meşru ve haklı taleplerini dile getirmeleri ve örgütlülüklerini büyütmeleri gerektiğimi söyledi. Alevilerin Anadolu’daki tarihçesine değinen Derin, ‘’Aleviler, Osmanlı Devleti’nden kaçmak için en ücra kırsal bölgelere yerleşerek yaşamını devam ettirmek zorunda kalmıştı. 20. yüzyılda cumhuriyetin de ilanıyla biz aleviler hem cumhuriyeti sahiplendik hem de kentlere göç etmeye başladık. Bu süreçle birlikte işçi olduk, sınıf mücadelesine katıldık, sendikalarla tanıştık ve ardından kendi birliklerimizi kurmak adına derneklerimizi kurduk.’’Katliamın yaşandığı dönemin ve 90’lı yılların bir çok toplumsal gelişmelere ve suikastlara tanıklık ettiğini belirten Derin, 2 Temmuz gününe gelene kadar şehirde bazı yerel gazeteler, emniyet müdürlüğü ve bazı gruplar eliyle katliamın zemininin yaratılmaya çalışıldığını dile getirdi.Etkinlik, Şakirpaşa Mehmet Demir Cemevi Gençliği’nin hazırladığı müzik ve şiir dinletisi ile devam etti ve yine gençliğin hazırladığı semah gösterisi ile son buldu. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te kadına şiddete karşı motosiklet korteji

SONRAKİ HABER

Sivas Valisi: Hükümet aleyhine slogan atılırsa müdahale ederiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...