01 Temmuz 2018 06:26

İHD Gaziantep Eski Şube Başkanı İmam Hüseyin Özharat yaşamını yitirdi

İHD Gaziantep Eski Şube Başkanı İmam Hüseyin Özharat 78 yaşında yaşamını yitirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Deniz KAR
Gaziantep

İHD Gaziantep Eski Şube Başkanı İmam Hüseyin Özharat yaşamını yitirdi. Bir süredir hastalığı nedeniyle zor günler geçiren Özharat, 78 yaşında hayatına gözlerini yumdu. Önceki gün toprağa verilen Özharat’ın cenazesine, milletvekilleri ve siyasi partilerin yanı sıra sendika temsilcileri, dernekler, kitle örgütleri de katıldı.

1940 doğumlu olan İmam Hüseyin Özharat ‘60’lı yıllarda Almanya’da çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönerek Türkiye İşçi Partisi’ne katılmıştı. Devrimci Gençlik Derneği’nin Antep’teki kurucularından olan Özharat, 1970’li yıllara gelindiğinde birkaç Avrupa ülkesinde bulunduktan sonra yine Almanya’ya geçerek Almanya Komünist Partisi’ne katıldı. Yaklaşık 20 yıl Almanya’da bulunduktan sonra 1990 yılında Türkiye’ye dönüş yapan Hüseyin Özharat, İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şubesine katılarak burada 1994-1998 yılları arasında il başkanlığı yaptı. Emek Partisi’nin kuruluş sürecinde de bulunan İmam Hüseyin Özharat’ın Antep’te geçirdiği yıllarını, yaşamını ve mücadelesini yine İHD Antep şubesinin eski başkanlarından ve şu an Emek Partisi üyesi olan Nail Ulutaş’la konuştuk.

‘ÇOK ZOR SÜREÇLER ATLATTIK’

Özharat ile 1992 yılında İnsan Hakları Derneği’nde tanıştıklarını söyleyen Ulutaş, “1994 yılında, onun şube başkanlığına başladığı dönemde ben de şube yönetim kurulu üyesiydim. İkinci döneminde ise şube sekreterliği görevinde bulundum. Çok zor süreçleri birlikte atlattık. Ülke genelinde yargısız infazların, faili meçhullerin yoğun olduğu, özellikle insan hakları savunucularına büyük bir baskının olduğu bir dönemde 10 yıl boyunca birlikte çalışma yürüttük” ifadelerini kullandı. Haklarında çok fazla dava açıldığını ve birlikte yargılandıklarını belirten Ulutaş, “İmam Abi aynı zamanda emek mücadelesinin içinde yer alan, TİP sürecinden günümüze kadar hep emekten, sosyalizmden yana olan devrimci bir abimizdi” sözlerini dile getirdi.

‘EMEK MÜCADELESİNDEN AYRILMADI’

Emek Partisinin de kurulma aşamasında birlikte çalıştıklarını ve Ünaldı Direnişi’nde de beraber bulunduklarını belirten Nail Ulutaş, “Hiçbir zaman emek mücadelesinden ayrılmadı. Son nefesine kadar bu mücadelenin içerisindeydi” diyerek Hüseyin Özharat’ın sosyalist kimliğine vurgu yaptı. Özharat’ın son yıllarda şeker hastalığına bağlı sağlığının bozulduğunu, bundan dolayı evden dışarı pek fazla çıkamadığını söyleyen Ulutaş, “Ama her 1 Mayıs’ta ceketinin cebine kırmızı karanfili koyar, o yaşına rağmen 1 Mayıs’a katılırdı” dedi.

İmam Hüseyin Özharat'ın dün gerçekleştirilen cenazesine, milletvekilleri, siyasi parti, sendika ve kitle örgütü temsilcileri de katıldı.

ÖNCEKİ HABER

YKS'nin ikinci oturumu tamamlandı

SONRAKİ HABER

Muharrem İnce: Kılıçdaroğlu bırakmadan kurultay istemeyeceğim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa