01 Temmuz 2018 06:33
Son Güncellenme Tarihi: 01 Temmuz 2018 11:29

YKS'nin ikinci oturumu tamamlandı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) tamamlandı. Geç gelenler yine sınava alınmadı.

Fotoğraflar: DHA

Paylaş

Yükseköğretim Kurumları Geçiş Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT)  tamamlandı. AYT'ye başvuran 2 milyon 19 bin 853 aday, 6 bin 746 binadaki 108 bin 470 salonda sınava alındı. AYT'de adaylara, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinden 40, Sosyal Bilimler-2 testinden 40, Matematik testinden 40, Fen Bilimleri testinden 40 soru yöneltildi. AYT, 180 dakika sürdü.

YKS'nin birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) dün yapılmıştı. YKS sonuçları, 31 Temmuz'da açıklanacak.

GEÇ KALANLAR SINAVA GİREMEDİ

Erken saatlerden itibaren sınava girecekleri binalara gelen adaylar, kimlik kontrolü yapılarak sınav salonlarına alındı. Sınav binalarının kapıları saat 10.00'da kapatılarak bu saatten sonra gelen adaylar sınava alınmadı.

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü'nde sınav yoğunluğu sabah saatlerinde başladı. Aileleriyle birlikte kampüs önüne gelen adaylar,  kimlik kontrolü yapılarak içeri alındı. Saat 10:00'a doğru üniversite önündeki yoğunluk daha da arttı. Bazı adaylar, sınava geç kalmamak için koştu. Sınava saat tam 10.00'da gelen bir aday kampüse alındı. Ancak geç kalan kişi sınav salonuna alınmadığı için geri dönmek zorunda kaldı. Sınav çıkışı açıklama yapan öğrenci, “İyiyim. Benim hatam sonuçta, bunun için kimseyi suçlamıyorum. Uyarılar her yerde yazıyor zaten, uymamak benim hatam oldu. Önce kimliğimi unutmuştum, onu gittim aldım, geldim. Sınavı da o yüzden 3 dakika ile kaçırdım. Pek sorun değil. Kendi hatam sonuçta. Aslında 1 sene kaybetmedim dünkü sınavım iyi geçmişti. Zaten hedefimi tutturduğumu düşünüyorum. Ondan dolayı zarar göreceğimi düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

Nişantaşı'da bulunan  Nuri Akın Anadolu Lisesi'ne sınava girecek olanlar da erken saatlerde okulun bahçesinde sınav saatini bekledi. Adaylar sınav saati yaklaşınca teker teker üzerleri aranarak içeri alındı.

15 DAKİKA KURALINA TAKILDILAR

Saat 10.15'te başlayan sınav için saat 10.00'dan sonra adaylar binalara alınmadı. Bu nedenle geç kalan bir kişi koşarak içeri girmek istedi. Görevliler ise 2 dakika geç gelen adayı binaya almadı. Bunun üzerine geç kalan kişi ise okuldan ayrıldı.

HATAY'DAN GELDİ SINAVA GİREMEDİ

Sınav için Hatay’dan İstanbul’a gelen ancak, Zeytinburnu’ndan Avcılar’daki sınav merkezine kimliksiz gelen genç içeri alınmadı. Kimliğini söylemek istemeyen genç, Avcılar’daki Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi’ne geldi. Kimliğinin bulunmadığını görünce paniğe kapılan üniversite adayı, görevlilere kendisini salona almalarını bir yakınının araca atlayarak kimliğini getirebileceğini söylemesine rağmen kimseyi ikna edemedi. Tüm ısrarlara rağmen sonuç alamayan genç, “Hatay’’dan sınav için gelmiştim. Ama sınava giremiyorum" diye yakındı. Üniversite adayının dün ilk aşama sınava girdikten sonra kimliğini, değiştirdiği gömleğinin cebinde unuttuğu öğrenildi.

Adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinden 40, Sosyal Bilimler-2 testinden 40, Matematik testinden 40, Fen Bilimleri testinden 40 soru yöneltilecek. AYT, 180 dakika sürecek. YKS'nin birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) dün yapılmıştı.

'OKUSAM N'OLACAK, 3 BİN LİRA MAAŞ ALACAĞIM'

Esenler Hasip Dinçsoy İlkokulu'na gelen Görkem Varlık, sınava ikinci kez girdiğini ifade etti. Görkem Varlık,  "Amacım falan yok. O yüzden heyecanlı falan değilim. Çünkü okusam aylık 3-3,5 bin lira maaş alacağım, bunun için bu kadar kasmaya gerek yok kafasındayım" dedi. Varlık'ın "Kapasitem belli. Kendimi biliyorum. İnsanların burada kasmasını da anlamıyorum. Yok işletme okuyacağım; yok yapamazsam, sınava giremezsem hayatım biter. Bu insanları anlamıyorum. İnsanlar o kadar bunalmış ki hayalleri yok. Ben futbol kafasındayım. Bunun için uğraşıyorum. Hayatımı ona adamışım. Bu sınava adayacak durumda değilim" diye konuştu.

'MATEMATİK ZORDU'

Sınavda en çok matematikte zorlandığını belirten Ayşegül Ertan, “Beklentim fende iyi aslında ama matematik zordu. Dünkü sınav çok daha kolaydı” dedi.  Sözel alan öğrencisi olduğunu söyleyen Fatma Beyza Çakar, “Ben sözelciydim, sayısal çözmedim. Sözel iyiydi. Tarih ve psikolojide birkaç boşum oldu. Şimdi artık sonuçları bekliyoruz. Hedefim edebiyat” diye konuştu.

Bir başka öğrenci Burçak Göndeven de, ”Sınav çok kötüydü. En çok matematikte zorlandım. Sözel kolaydı. Bilgi ve yoruma dayalı sorular vardı. Türkçe kolaydı. 10-15 tane mantık sorusu vardı. Diğerleri yoruma dayalı sorulardı. Ancak matematik fen zorladı beni. Herhangi bir sonuç beklemiyorum. Artık umudumu yabancı dil sınavına bıraktım” dedi. İstanbul Üniversitesi’ni kazanmayı hedefleyen Taha Yasin Esen ise, “İyi diyelim iyi olsun. Sayısal zordu, dünkü sınavda süre sıkıntısı yaşadım. Artık bakacağız” ifadelerini kullandı.

Üniversite öğrencisi olduğunu ve sınava kendini denemek için girdiğini belirten Evliya Ekinci, “Sınav kolaydı. Çalışanlın rahatlıkla yapabileceği sınavdı. Sayısal da bir komplike sorular vardı. Daha çok bilgi ve yorum ağırlıklı soruları giydirmişti. Çok güzel bir sınavdı. Güzel bir sonuç gelirse, güzel bir tercih yapmaya çalışacağım” şeklinde konuştu.

'OĞLUM İNEKLER GİBİ DERS ÇALIŞTI'

Nurdan Yücel isimli veli de oğlunun sınava iyi hazırlandığını belirterek, “Oğlum inekler gibi ders çalıştı. Gecesi gündüzü olmadı. Sosyal hayatı olmadı. Daha henüz 18 yaşında bir delikanlı, hiçbir kafeye gidip arkadaşı ile oturmadı. Eminin şu anda sonucu alacak. Ona güveniyorum. Dün yapılan sınavı kolaydı” dedi.

CEVAP ANAHTARLARI ÖSYM WE SİTESİNDE YAYIMLANACAK

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) lojistik olarak ÖSYM tarihinde bir hafta sonunda gerçekleştirdiği en büyük sınav organizasyonu olduğunu belirterek, "Her iki oturum da tüm sınav merkezlerimizde sorunsuz bir şekilde tamamlandı." dedi. 

TYT oturumuna 2 milyon 381 bin 784 adayın, bugünkü AYT oturumuna ise 2 milyon 19 bin 853 adayın başvurduğuna işaret eden Özer, "Bu sınav, şu ana kadar lojistik olarak ÖSYM’nin tarihinde bir hafta sonunda gerçekleştirdiği en büyük sınav organizasyonuydu. Her iki oturum da tüm sınav merkezlerimizde sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Böyle bir sınavı tüm paydaşlarımızla birlikte başarılı bir şekilde tamamlamış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Sınav sonuçlarının tüm öğrencilerimize ve değerli ailelerine hayırlı olmasını diliyorum." değerlendirmesinde bulundu. 

Bugün öğleden sonra yapılacak Yabancı Dil Testi'ne (YDT) 131 bin 453 adayın katılacağını belirten Özer, adaylara başarılar diledi. 

Özer, "Sınavın en büyük katılımlı iki oturumunun huzur ortamında ve sorunsuz olarak tamamlanmasında desteklerinden dolayı İçişleri Bakanımıza, Milli Eğitim Bakanımıza, YÖK Başkanımıza, Emniyet Genel Müdürümüze, Jandarma Genel Komutanımıza, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanımıza, valilerimize, kaymakamlarımıza, rektörlerimize, sınav koordinatörlerimize ve sınavda görev alan tüm sınav görevlilerimize en içten şükranlarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı. 

ÖSYM Başkanı Özer, "YKS'nin tüm oturumlarının soru kitapçıklarını ve cevap anahtarlarının bu akşam ÖSYM web sitesinden yayımlanacağını" sözlerine ekledi. (AA&DHA)

ÖNCEKİ HABER

ABD'de yüz binler, Trump'ın göçmen politikasını protesto etti

SONRAKİ HABER

İHD Gaziantep Eski Şube Başkanı İmam Hüseyin Özharat yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...