30 Haziran 2018 23:16

İsveç'te kadın sığınmaevlerinde özelleştirme krizi

'Özel şirketlerin şiddete uğrayan kadınlar üzerinden para kazanmaları kabul edilemez.'

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te 100 kadın kuruluşunun çatı örgütü ROKS (İsveç Kadın ve Genç Kızlar Yardım Kuruluşları Federasyonu) özelleştirmeden dolayı kadın sığımaevlerinde kriz yaşandığını ve pek çoğunun kapanma riski ile karşı karşıya olduğunu açıkladı.

SIĞINMAEVİNDE KEMER SIKMA POLİTİKASI!

ROKS Başkanı Jenny Westerstrand, ETC gazetesinde yayımlanan çağrısında 40 yıldan beri şiddete uğrayan kadın ve çocuklara yardım eden sığınmaevlerine gelen kadın ve çocukların sayısında ciddi azalma olduğunu belirtti.

Kadın sığınma evlerine yapılan başvuruların şiddete maruz kalan kadınların sayılarındaki azalmalardan değil belediyelerin kemer sıkma politikasından kaynaklandığının altını çizen Westerstrand, belediyelerin politikasını şu ifadelerle eleştirdi: “Pek çok kadın sığınmaevi önemli çalışmalarını durdurma riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Daha kötüsü bu ihtiyaçın sona ermesinden kaynaklanmıyor. Amacımız hiç kimseninin kadın sığınmaevlerine ihtiyaç duymaması. Durum böyle olsaydı olanları sevinçle karşılardık. Belediyeler şiddete uğrayan kadınların sığınmaları için başka alternatiflere baş vuruyor. Bunlardan biri pansiyonlar. Tasarruf etmek için kadın ve çocuklar destekten yoksun olarak buralara yerleştiriliyor.”

ŞİRKETLER KADINA ŞİDDETTEN KÂR ETMEK İSTİYOR

Sığınmacıların sırtından kâr eden özel şirketlerin şimdi de şiddet gören kadın ve çocuklara yönelmelerine de tepki gösteren Westerstrand, “40 yıl önce kadınlar, ilk kadınevlerini kurmaya başladıklarında özel şirketlerin erkek şiddettinden kaçan kadın ve çocuklardan para kazanacağını kim düşünebilirdi?​” dedi.

Wetterstrand, özel şirketlerin şiddete uğrayan kadınlar üzerinden para kazanmalarının kabul edilemeyeceğini belirterek  “Gelişmeleri şiddete uğrayan kadın ve çocuklara eşi ve benzeri bulunmayan bir ihanet olarak görüyoruz. Kadınların yaşamlarını devam ettirebilmek için  çalışmalarımızdan aldıkları güç oldukça önemli. Para ile ölçülemez. Bize başvuran kadınları 40 yıllık kadınevleri çalışmalarının verdiği deneyimlerle karşılıyoruz” şeklinde konuştu.

ŞİRKETLERE AİT KONUTLARA YERLEŞTİRİLİYORLAR

Değişik belediyelerdeki sosyal hizmet bürolarının tasarruf etmek için şiddete uğrayan kadın ve çocukları hiç bir deneyimi olmayan şirketlere ait konutlara yerleştirmelerine son vermelerini isteyen Westerstrand, belediyelerden özel şirketlerle yaptıkları anlaşmayı iptal etmelerini talep etti.

ÖNCEKİ HABER

HDP, Muş'ta oy sayımı sırasında yaşanan hukusuzluğa tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

HDP Kadın Meclisi: Leyla Güven bir an önce serbest bırakılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...