29 Haziran 2018 22:28

HDP'li Meral Danış Beştaş: Muhalefetin tutumu iktidarı sınırlayabilir

HDP’den Siirt Milletvekili seçilen Meral Danış Beştaş: Muhalefetin adaletten, özgürlükten yana tutumu iktidarı dengeleyecek ve sınırlayacaktır.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

HDP’den Siirt Milletvekili seçilen Meral Danış Beştaş, AKP’nin 295 milletvekiliyle çoğunluğu kaybettiği Meclisi değerlendirdi. Bir ittifaka girmeden barajı geçtiklerini ve kendilerinin ana muhalefet haline geldiklerini söyleyen Beştaş, “Biz yol haritamızı belirledik. Diğer partilere gelince, muhalefetin adaletten, özgürlükten yana tutumu iktidarı dengeleyecek ve sınırlayacaktır” dedi. Beştaş, Meclisin de kendileri için bir mücadele alanı olduğunu dile getirdi. Süleyman Soylu’nun açıklamalarını değerlendiren Beştaş, “Bu tehditlere pabuç bırakmayız, bunu bilsinler” dedi.

AKP’nin tek başına Meclis çoğunluğunu elde edemediği seçim sonuçları ile MHP’ye daha muhtaç bir hale geldiği tartışmaları sürerken, AKP’nin bunu aşmak için yeni yollar aradığı da kulislere yansıdı. Sürecin nasıl işleyeceği ise önümüzdeki günlerde netleşecek. Yüzde 10 barajını aşarak bu tablonun oluşmasında belirleyici bir etkisi olan HDP ise Meclisin üçüncü büyük partisi oldu. Seçimlerin ardından sırasıyla MYK, Parti Meclisi ve milletvekilleri grubunu toplayan HDP, önümüzdeki dönem yol haritasını masaya yatırdı. Seçim sonuçlarını ve önümüzdeki dönem muhalefetin nasıl bir yol izleyeceğini HDP’den Siirt Milletvekili seçilen Meral Danış Beştaş ile konuştuk.

TÜM DEVLET OLANAKLARINI KULLANDILAR

Seçimlerin herkes için adil ve eşit bir yarış olmadığını söyleyen Beştaş, en eşitsiz koşulların da ise HDP için olduğunu belirtti. Medya sansürünün yanı sıra özelikle ‘Cumhur İtttifakı’nın sürekli HDP’yi suçladığı bir seçim geçirdiklerini belirten Beştaş, sadece partilerin yarışmadığını, bir tarafta da devletin olduğunu söyledi. Valiliklerden bürokrasiye kadar devletin ve olanaklarının iktidar partisinden yana olduğunu ifade eden Beştaş, tüm bu koşullar altında barajı geçmelerinin bir başarı olduğunu söyledi. 

‘MHP HAKKARİ’DEN BU KADAR OY ALAMAZ’

Sadece seçimler değil, seçimlerin öncesinde de iktidar blokunun uzun hazırlıklar yaptığını söyleyen Beştaş, 16 Nisan referandumu ve seçim yasasındaki değişikliklerle adım adım bir yol izlendiğini anlattı. İttifak yasasının aynı sandığın seçmenlerini dağıttığını dile getiren Beştaş, vatandaşın kendi sandığını denetlemesinin ortadan kaldırıldığını söyledi. OHAL koşullarının Kürt illerine sıkıyönetim olarak uygulandığını söyleyen Beştaş, baskıların daha da arttığını, muhtarların neredeyse gün aşırı toplantıya davet edildiğini dile getirdi. MHP’nin aldığı oylara da dikkat çeken Beştaş, “Biliyoruz MHP Hakkari’den bu kadar oy alamaz. Bu hayatın olağan akışına da aykırıdır. Burada ciddi bir seçmen kaydırması var” dedi.

‘HDP BARAJI İTTİFAKSIZ GEÇEN TEK PARTİ’

Seçim sonucunda herkesin kendisini başarılı gösterdiğini belirten Beştaş, “AKP ve MHP oy kaybetmiştir. Çünkü milliyetçi söylemle AKP, MHP’ye oy devşirmiştir. Bu seçimde herkes başarılı değil” dedi. Kendilerinin ana muhalefet partisi olduğunu söyleyen Beştaş, ittifak dışında olup barajı geçen tek parti olduklarını dile getirdi. Diğer partilerinin birbirine yaslandığını belirten Beştaş, kendilerinin ise tümüyle halkla ve demokrasi güçleriyle barajı geçtiklerini söyledi. 

Meclisin koltuk sahibi olma değil, mücadele yeri olduğunu belirten Beştaş, yasama organında yine muhalefet gücünü ortaya koyacaklarını dile getirdi. Türkiye’de ötekilerin, kadınların gençlerin, Alevilerin, bu tekçi politikaların dışında olan ve diğer partilere de oy verenlerin sesi olacaklarını ifade eden Beştaş, “Türkiye’de 81 milyona hitap edecek bir güçteyiz. Parlamento çalışmaları da buradan devam edecek” diye konuştu.

MUHALEFETİN GÖREVİ İKTİDARI TEBRİK ETMEK DEĞİL

Diğer muhalefet partiler hakkında önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmelerini sorduğumuz Beştaş, “Biz yol haritamızı belirledik. Diğer partilere gelince, muhalefetin bu konuda adaletten, özgürlükten yana tutumu iktidarı dengeleyecek ve sınırlayacaktır. Muhalefetin görevi iktidarı alkışlayıp, tebrik etmek değildir” dedi.

BİZE VERİLEN OYLAR, BARIŞA VERİLEN OYLARDIR

Beştaş, AKP ve MHP ittifakının toplamda Meclis çoğunluğunu oluşturduğu bir seçim sonucunda Kürt sorununun demokratik ve barışçıl temelde çözümüne ilişkin nasıl bir tablo ortaya çıktığı sorumuza ise, “Dışarıdan bakıldığında tümüyle milliyetçi, tekçi politikaların devam edeceği görünüyor” yanıtını verdi. Kürtlerin taleplerinin ertelenemeyeceğini belirten Beştaş, “Kürtler bugün Mecliste de temsil ediliyorsa; bu onların verdiği mücadeleyle ilgilidir. Kürt sorunu çözülmeden Türkiye’nin hukuk devleti olduğuna ya da demokrasiyle yönetildiğine inanılamaz. Bize verilen oylar Kürt sorununun demokratik çözümü ve barışa verilen oylardır. Biz de bunun gereğini yapacağız” dedi.

‘BU TEHDİTLERE PABUÇ BIRAKMAYIZ’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Eş Genel Başkanları Pervin Buldan’ı tehdit etmesi ve sonrasında yaptığı açıklamaları Mezopotamya ajansında değerlendiren Beştaş, “Biz bu tehditlere pabuç bırakmayız, bunu bilsinler. Kendisi bulunduğu makamda olayları önlemekle sorumlu ve görevli bir kişidir. Kendi görevini bizim üzerimizden, bizi tehdit ederek aklayamaz. Buna güçlü cevap vermemizin sebebi ona bizim üzerimizden mevki, makam devşirilmesini kabul etmediğimizden. İçişleri Bakanı, AKP’de devam eden bakanlık yarışı için kendini gündemleştirerek, o yolu açmaya çalışmaktadır. Ama buradan ona ekmek çıkmaz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri: Seçimin kazananı AKP değildir

SONRAKİ HABER

Galatasaray, Ryan Donk'un sözleşmesini uzattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...