28 Haziran 2018 22:24

Elazığ'da hayat: Askıda ekmek, artık sebze, boş pazar torbaları

Elazığ'da, dağılmış pazar yerlerinde çürük sebze toplayan insanlar memleketin halini gösteriyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Can BULUT
Berkay YEĞİN
Elazığ

Hayat pahalılığı ile düşen alım gücü durumu Elâzığ’ın pazar yerlerinde askıda ekmek alımları ile dikkat çekiyor. ‘Dağılmış pazar yerlerine’ benzetir memleketi Edip Cansever. Dağılmış pazar yerlerinde çürük sebze toplayan insanlardan görüyoruz biz de memleketin halini. Biraz dolaştıktan sonra yoksulluk belli ediyor kendini. Fırınların camlarında bir ekmek de askıya, akşamdan kalan ekmek 50 kr.; dağılmış pazar yerlerinde Suriyeliler, yoksullar hayat pahalılığında meyve sebze bulabilen bir zümreyi oluşturuyorlar. Ne kadar pahalansa da çürüğü bedavadır.

ASKIDA EKMEK İSTEĞİ ARTTI

“Askıda ekmek satışı yoksullukla birlikte başladı” diye söze giriyor fırın işçisi bir genç ve ekliyor; “İnsanlar fazla para verip askıda ekmek satın alıyorlar. Mahalledeki yoksul evler, Suriyelilerden her gün başka birileri askıda ekmek var mı diye soruyor. En azından bu cümle ekmek istemek için daha az rencide ediyor. Birçok zaman askıda ekmek olmasa da bedavadan ekmek veriyoruz.” Askıda ekmek uygulamasının öyküsünü anlatan fırın işçisi üniversite öğrencilerinin askıda ekmek işini sürekli hale getirdiklerinin altını çiziyor. Üniversitelilerin bu uygulaması bazen kendilerine ıskontodan ekmek olarak dönüyor.

'BİR ŞEYLER YAPMAK ZORUNDALAR'

Pazar tezgahında inşaat fakültesi 3.sınıf öğrencisi bir gençle karşılaşıyoruz. Soğan patates tezgahında durup insanlara sadece fiyatları söyleyebiliyor. Pek güzel geri dönüşler almadığını kendisi de belirtti, biz de şahit oluyoruz. Fiyatlardan yakınarak başlıyor sözlerine; “Eskiden insanların alabilmede en rahat oldukları iki ürün soğan ve patatesti. Her zaman yapılan yemeklerde de kullanıldığı için pazarın vazgeçilmeziydi. -Yan tarafta filelerce patates ve soğanı göstererek- Şimdi ise halden getirdiğimiz ürünlerin çok azını satabildik. Soğan 5 TL patates 4.5 TL insanlar bizi suçluyorlar. Bu sadece vatandaşı etkileyen bir durum değil. Biz de ürünleri satamıyoruz, elimizde kalıyor. Böyle giderse pazara gelmek de istemiyorum.” Ve ekliyor; “Fiyatların yüksek olması bizim dışımızdaki unsurların sorumluluğunda ama insanlar bizi suçlu gösteriyor. Liderlerimiz var. Bir şeyler yapmak zorundalar.”

YERLİ ÜRÜNLER DE PAHALI

Evrensel okuru bir pazarcıyla karşılaşıyoruz. Yerelden gelen sebzeleri satıyor fiyat artışları onu da etkilemiş durumda.”Patlıcan bizim buranın, salatalık buranın, kabak, biber buranın bir tek domates dışarıdan geliyor ama fiyatlar yine de yüksek. İnsanlar 3-5 kilogram alırken şimdi sadece bir kilo alabiliyorlar. Biz de aynı şekildeyiz, geçinemiyoruz, ürünler elimizde kalıyor. Parası olan Carrefour’dan, Migros’tan alıyor zaten. Pazar bitti artık” diye devam ederken boş torbalarla geçen vatandaşlar da tasdik edercesine söze katılıyorlar.

BEKLENTİ FİYATLARIN DÜŞMESİ

Seçim sonrasındaki süreçten fiyatlara dair beklentileri nedir diye konuşuyoruz: “Fiyatlar düşer, düşmesi gerekiyor!” beklentisi hakim. Üniversiteli pazarcı arkadaşımızın dediklerini hatırlıyoruz. “Yüksek fiyatlar pazarcıların suçu değil.” Suriyelilerin de suçu değildir elbette. ‘Liderlerimiz var.'

ÖNCEKİ HABER

Şekerde özelleştirme AKP’ye oy kaybettirdi

SONRAKİ HABER

Hindistan'da 6 ayda 90 leopar öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa