28 Haziran 2018 00:06

HDP Antep Milletvekili Toğrul: AKP MHP’ye ciddi tavizler verecek

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul ile seçim sonuçlarını ve önümüzdeki dönem Türkiye’yi nelerin beklediğini konuştuk.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır

Geçtiğimiz günlerde sonuçlanan 24 Haziran seçimleri geniş çevreler tarafından tartışılmaya devam ediyor. Seçim sonuçları ve Mecliste oluşan tablo açısından önümüzdeki dönem Türkiye’yi nelerin beklediğini HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul ile konuştuk. AKP’nin MHP’ye ciddi tavizler vermek zorunda kalacağına dikkat çeken Toğrul, bu durumunda demokrasi, insan hakları ve Kürt sorunu açısından zor bir dönemin kendilerini beklediğini işaret etti.

Artık yeni bir sistem olduğunu söyleyen Toğrul, “Bundan sonra Türkiye’de yeni bir sistem var. Parlamenter, demokratik sistem artık yok. Bizim diktatörlük olarak onların ise başkanlık sitemi olarak tarif ettikleri sistem” dedi.

‘YÖNETENLER ESKİSİ GİBİ YÖNETECEKLER’

Önümüzdeki süreçte yaşanabileceklere de değinen Toğrul, “AKP çoğunluğu elde edemediği için bir taraftan MHP’ye ihtiyaç duyacak, bir taraftan da MHP ile iş tutması hem ekonomik anlamda hem de MHP’ye çok ciddi tavizler vermeye zorlayacak. Önümüzdeki 5 yıl belirsiz. Türkiye’de ekonomik kriz varlığını ciddi anlamda hissettiriyor, döviz kurları hâlâ seçim sonuçlarından kaynaklı rahatlama göstermedi. Ekonomik bunalım tehdidi karşımızda duruyor. AKP MHP politikalarına teslim oldukça demokrasi, insan hakları, Kürt meselesi ve Alevi meselesi bakımından daha sıkı önlemlere itekleniyor. AKP seçim süresince vaat vermişti. OHAL’i kaldıracaktı. MHP OHAL devam etmeli diye açıklama yaptı. Bundan çıkardığımız MHP daha fazla militarist, sorunların çözümü bakımından daha katı bir tutum sergilerken, AKP’nin buna sürüklenmesi demokrasi, insan hakları ve ana meseleler konusunda Türkiye’nin tıkanması AKP’nin de uluslararası yatırımcı anlamında ciddi sıkıntılara girmesine neden olacak. AKP şu anda MHP’ye mi teslim olacak? Bir soru bu, bir diğeri de AKP çoğunluğu sağlayamadı ve bunu ne kadar sürdürecek? 2019 martında bir yerel seçim var. AKP seçimden sonra yeni bir sayfa açtık derken neyi kastetti? Eski sayfa nasıldı hepimiz yaşayarak gördük. Bunun etkilerini görecek miyiz? MHP ile ittifak buna izin verecek mi? Bu çok olanaklı görünmüyor. Yönetenlerin eskisi gibi yönetecekleri anlamına gelir”dedi.

‘DEMOKRASİ GÜÇLERİNİN NE YAPACAĞI ÖNEMLİ’

“Asıl demokrasi güçlerinin ne yapacağı önemlidir” diye konuşan Toğrul, “Demokrasi güçlerinin özellikle emek güçleri, Kürtler, Aleviler bu birliktelikle, üzerimize boca edilecek bu sisteme karşı nasıl bir mücadele hattı izleyecekleri son derece önemlidir. HDP bu kesimlerin temsiliyetini sadece Mecliste gören bir siyasi anlayış değildir. Aynı zamanda sokakta, fabrikada halkıyla beraber siyaset yapmaya çalışan bir parti. Önümüzdeki dönem pek parlak görünmüyor bakıp göreceğiz”diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Kimya mühendisleri uyarıyor: Yüzme havuzları tehlike saçıyor

SONRAKİ HABER

Torbalı'da tarım işçileri düşük yevmiyeye karşı iş bırakacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...