03 Eylül 2012 06:51

LYS'de başarısızlığın faturası sendikalara

Kocaeli Üniversitesi ile birlikte Kocaeli Valiliği geçtiğimiz günlerde ortak düzenlenen Eğitim Çalıştayı ile birlikte Kocaeli ilinin LYS sonuçlarını ve eğitimin sorunlarını değerlendirdi. Çalıştayda Vali Ercan Topaca’nın gençlerin başarısızlığının nedenlerine dair söyledikleri bu kadar da olmaz dedirtti. Her yıl

LYS'de başarısızlığın faturası sendikalara
Paylaş
Asena Akarsu

‘EYLEMLER DERS SAATLERİNDE YAPILMASIN’

Vali Topaca çalıştayda yaptığı konuşmada Kocaeli’deki gençlerin başarısızlığının en büyük nedeninin derslerin boş geçmesi olduğunu iddia etti. Yıl boyunca yüzlerce dersin boş geçtiğini ve bundan dolayı da binlerce öğrencinin mağdur olduğunu belirten Topaca, “Sendikal haklar, dersleri aksatma hakkını vermez. Geçen yıl 8 bin 916 öğretmen mazeret izni kullanmış. 54 bin 496 ders saati boş geçmiş. Bunların birçoğu sendikal faaliyetler yüzünden. Sendikal hakları kimsenin elinden alamayız. Ama bu tür faaliyetlerin ders saatleri dışında yapılması lazım” diyerek tek suçluyu sendikalar olarak ilan etti.

Ercan Topaca aynı zamanda öğrencilerin başarısızlığında en büyük paya sahip olan öğretmenlerin önümüzdeki seneden itibaren mazeret izni almasını daha da zorlaştıracaklarını belirtti. Son olarak Sendikaların eylem hakkına saygı duyduğunu belirten Topaca, öğretmenlerden ders saatleri dışında eylem yapmalarını rica etti.  

SADECE 3 KERE İŞ BIRAKILDI

Eğitim sendikaları ise Vali Topaca’nın kendilerini hedef gösteren açıklamalarına tepki gösterdi. Türk Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Süleyman Pekin, başarısızlığın eğitimin içeriğinin boşaltılmasında değil de sendikalarda aranmasının art niyet göstergesi olduğunu belirtti. Bu zihniyetin eğitimin yönetilmesini de sadece defterlere imza atmak olarak gördüğünü vurgulayan Pekin, suçlanan sendikacıların da birer eğitimci olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti.

Eğitim Sen Kocaeli Şube Yöneticisi İsmail Çamdanlı ise Vali’nin açıklamalarını en basit haliyle haksızlık olarak nitelerken, Eğitim Sen olarak yıl boyunca sadece 3 kere iş bırakma eylemi yaptıklarını ve eğer LYS’deki bütün başarısızlık buna bağlanılıyorsa bu sorumluluğu almaya hazır olduklarını belirtti. Çamdanlı, yöneticilerin sendikalara bakış açısının her zaman için aşağılayan, kötüleyen, sendikal faaliyetlerin anlamsız olduğunu iddia eden bir noktada olduğunu belirtirken, Vali Topaca’nın yapmış olduğu bu açıklamanın da bu anlayıştan farklı olmadığını ve hiçbir şekilde bilimsel bir temele dayanmadan, alt yapısı olmadan yapılan suçlamalar olduğunu söyledi.

DERSLER ÖĞRETMEN OLMADIĞI İÇİN BOŞ

Vali Topaca eğitimdeki başarısızlık için sendikaları ve öğretmenleri suçlayadursun lise öğrencilerinin eğitim koşulları ve hükümet politikaları sonucu ortaya konan eğitim anlayışı ise tam tersini gösteriyor. Liseden bu sene mezun olan ve LYS sınavına giren Gizem Yılmaz derslerinin boş geçtiğinin doğru olduğunu ama bunun asıl sebebinin öğretmen yetersizliği olduğunu belirtiyor. “Öğretmen yetersizliğinden istediğimiz dersleri alamıyorduk bile” diyen Yılmaz, eğitim sisteminde bir zorunluluk haline getirilen dershanelerin etkisine de değiniyor.

OKULLAR SINAVA YÖNELİK DERS İŞLEMİYOR

“Arkadaşlarımdan ve kendimden biliyorum, lise son sınıfta herkes zorunluluktan okula geliyor. Çünkü okullar sınava yönelik ders işlemiyor, müfredat sınava yönelik değil. Bu işi dershaneler üstleniyor. Okuldaki öğretmen de kimi zaman ‘Zaten dershaneler yapıyor, herkes dershaneye gidiyor’ diye dersi önemsemiyor. Okulların sınavda tuttuğu yer dershanelerden daha az” diyen Yılmaz, aynı zamanda Milli Eğitimin öğrencilere dağıttığı ders kitaplarının da sınavla bir ilgisi olmadığını ve yetersiz kaldığını belirtiyor. “Bu sınav sisteminde bizlere test kitabı lazım” şeklinde konuşan Yılmaz, dershanelerin 4 bin lira gibi yüksek rakamlar istediğini buna karşılık durumu kötü olan ailelerin bile “sınavı kazanmanın başka yolu yok” diyerek çocuklarını dershanelere gönderdiğini sözlerine ekledi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Haydi çocuklar fabrikalara

SONRAKİ HABER

8 Martta ceza, 1 Eylülde tutuklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...