02 Eylül 2012 11:24

Savaşı kışkırtmak için harcadıkları parayı Van'a harcamadılar

BDP Van İl Örgütü 3. Olağanüstü Kongresi'ni gerçekleştirdi. Diren Düğün Salonu'nda gerçekleşen kongreye, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, bölge belediye başkanları, il genel meclis üyeleri, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve çok

Savaşı kışkırtmak için harcadıkları parayı Van'a harcamadılar
Paylaş

'VAN KIŞIN DONARKEN AKP HATAY'A KONTEYNER KENT KURDU'

Üçer'den sonra katılımcılara hitap eden BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Van'da meydana gelen deprem ve sonrası yaşananları hatırlatarak, AKP hükümetinin Van halkına yardımda bulunmadığının altını çizdi. Kilis ve Hatay'da Suriye'den gelen muhalifler için prefabrik konteyner kentler inşa edildiğini belirten Demirtaş, söz konusu kontreynerlerin çoğunun boş olduğunu hatırlatarak, "Kışın Van halkı çadırda donarken veya çadırlarda yangınlardan dolayı hayatını kaybederken bunlar Kilis'te, Hatay'da, Osmaniye'de konteynır kent kurdular. Hesapları oraya mülteciler gelecek. Mültecileri oraya yerleştirecekler ve sayı 50 bini aşıp 100 bine ulaşınca bu mültecileri bahane edip Suriye'ye müdahale edilecekti. Hükümetin dış politikası buydu. Birçok Suriyeli vatandaşa maaş ve para teklif ettiler. Gelin burada konteynır kentte yaşayın diye teklif ettiler. 18 bin kadar insan bu şekilde zorla para ile konteynır kentte yerleştirildikten sonra vaat edilen paralar ödenmedi. Paralar geri ödenmediği için geri gittiler. Yoksa baskıdan kaçarak gelmediler. Baskı yok muydu var. Katliam yok muydu var. Baas rejimi katliam yapıyor mu, yapıyor. Bütün bunlar bir realitedir. Ama hükümetin hesabı insani amaçtan çok siyasi amaçlıdır. Van halkı burada zulmü yaşarken bunlar siyasi hesabın peşinden koştu" dedi.

'BUNUN ADI IRKÇILIKTIR'

Demirtaş, Suriye'de iç krizin yaşandığı zamanlarda Türkiye'nin reel olarak 2.5 milyar dolar para harcadığını ifade etti. Demirtaş, "Bu bahsettiğim bilançoya Çukurova'daki, Hatay'daki, Adana'daki üreticinin kaybı dahil değil. Gizli ödenekler Suriye özgür ordusuna el altından verilen paralar dahil değil. El altından alınan silahlar dahil değil. Mültecilere harcanan paralar dahil değil. Bütün bunlar dahil edildiğinde 4 buçuk milyar para bir buçuk yılda Suriye meselesine Türkiye tarafından harcanmıştır. Van ile kıyaslandığında utanç tablosu ortaya çıkıyor. Sen bir ülke için habire savaşı kışkırtmak için para harcıyorsun. Kendi yönetiminde olan bir kent deprem yaşayacak, sen yan gelip yatacaksın. Bunun tek bir adı vardır; ırkçılıktır, faşizmdir" diye konuştu. Demirtaş, Van'da tutuklanan belediye başkanları ve siyasetçilerin durumuna dikkat çekerek, AKP hükümetine sert tepki gösterdi.

Yapılan konuşmaların ardından tek liste ile seçime gidildi. İl başkanlığına Yakup Ataş seçilirken, yönetime ise, Fesih Sönmez, Serkan Aslan, Ömer Ertaş, Fırat Coşkun, İbrahim Alkan, Naif Oğraş, Arif Acar, Sıdık Abi, Müğdat Mirekoğlu, Ferit Aydın, Rüknettin Hakan, Fevziye Şiran, Leyla Işık, Herdem Acar seçildi. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Dünya kan çanağına döndü

SONRAKİ HABER

CIA Başkanı İstanbul'a geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...