02 Eylül 2012 10:37

Öğrenciler hükümeti samimi bulmuyor

YÜKSEK öğrenim gençliğinden alınan harçlar yıllardır birçok öğrencinin okumasının önünde bir engel olup eğitimde fırsat eşitliğini bozar bir durumda iken her yıl farklı dönemlerde de olsa üniversite öğrencileri harçlara karşı tepkilerini dile getiriyorlardı. Henüz geçtiğimiz yıl YÖK üni

Öğrenciler hükümeti samimi bulmuyor
Paylaş
Didem Çelik / Dilara Çoban

YÜKSEK öğrenim gençliğinden alınan harçlar yıllardır birçok öğrencinin okumasının önünde bir engel olup eğitimde fırsat eşitliğini bozar bir durumda iken her yıl farklı dönemlerde de olsa üniversite öğrencileri harçlara karşı tepkilerini dile getiriyorlardı. Henüz geçtiğimiz yıl YÖK üniversite harçlarına yüzde 500’e varan zamlar yapmayı düşünmüş fakat üniversiteler tatilde olmasına rağmen ülkenin her yerindeki öğrenci eylemleri ile bu rakamı yüzde 8’e kadar indirmek zorunda kalmıştı. Hal böyleyken her dönem tartışılan harçlar AKP’nin aldığı son kararlar ile birlikte 1. Öğretim  ve açık öğretim öğrencilerinden alınmayacak. Fakat hükümetin “müjde” olarak duyurduğu ve parasız eğitime geçildiğini söylediği bu uygulama ikinci öğretimde okuyan ve bölümlere göre harçları bin 500 TL’ye kadar çıkabilen 2 milyona yakın öğrenciyi kapsamıyor.  

BİRİNCİ ÖĞRETİM ÖĞRENCİ DE İKİNCİ ÖĞRETİM MÜŞTERİ Mİ?

2011-2012 güz dönemi başlarken harçların kaldırılmasındaki bu ikili uygulamayla ilgili görüştüğümüz  Kocaeli Üniversitesi öğrencileri tepkili. Öğrenciler ikinci öğretim harçlarının kaldırılmamasının haksızlık olduğunu belirterek, birinci öğretimde okuyanlara öğrenci, ikinci öğretimde okuyanlara ise müşteri gözüyle bakıldığını söyledi. Bu durumun bir seçim propagandası olduğunu vurgulayan Emrehan Karahan ‘Ben birinci öğretim öğrencisiyim ama ikinci öğretimlere yapılan bu uygulamayı anlamıyorum. İkinci öğretimde okuyan arkadaşlar çok mu zengin, bizi onlar mı okutacak’ diye sordu.
Öğrenciler aynı zamanda parasız eğitim istediği için tutuklu olan yüzlerce öğrenci varken hükümetin bu hamlesinin samimi olmadığı görüşünde. Endüstri Mühendisliği Öğrencisi Gizem “Birinci öğretimler ödemiyorsa ikinci öğretimlerin de ödememesi gerekiyor, zaten birinci öğretimler ikinci öğretimlere göre daha az ödeme yapıyor. En azından birinci öğretimlerin ödediği parayı ödemeyi bile kabul edebiliriz. Bizler ikinci öğretim öğrencisi olarak 750 lira para ödemek zorunda kalıyoruz” dedi.

NİTELİKLİ BİR EĞİTİM YOK

3. sınıf öğrencisi Ersin “Ben sinema televizyon okuyorum. Bölümümde uygulamalı dersler göremiyorum. Kamerayı bile tahtaya çizerek bizlere gösteriyorlarken neyin eğitiminden bahsediliyor, neyin parası alınıyor bizlerden’ diye sorarak  hem eğitimin uygulamalı ve nitelikli bir eğitim olmadığını vurguladı hem de harçlara karşı tepkisini dile getirdi.
Şeyda Birgül, Adalet Meslek Yüksekokulu 2. sınıf öğrencisi. Birgül görüşlerini aktarırken farklı bir noktaya da değinerek “Devlet bize nitelikli bilimsel, sosyal etkinlikleri gerçekleştirilebileceğimiz bir eğitim sunmak için harç alıyorsa bu kabul edilebilir. Ancak bizden sadece para alıp bizi binalara tıkıp bahsettiğim yönde bir eğitim vermeyecekse bir anlamı yoktur’ şeklinde durumu değerlendirdi.
Üniversite öğrencileri hükümetin bu uygulamalarını samimi bulmadıklarını dile getirirken hükümetin yeni eğitim dönemi ile birlikte harçları kaldırılmasının öğrencilerin sorunlarını çözeceğine ve parasız eğitim talebinin bu uygulamayla tam karşılığını bulacağına pek de  inanmıyorlar. (Kocaeli /EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ÖSYM bu kez doktorları yaktı

SONRAKİ HABER

Gerizekalı değil, sadece çocuklar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...