25 Haziran 2018 23:15

Doç. Dr. Hakan Güneş: Siyaset gergin bir zeminde devam edecek

İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Güneş’le 24 Haziran seçimleri üzerine konuştuk.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Seçimleri değerlendiren Doç. Dr. Hakan Güneş, “Türkiye’nin yüzde 50 yüzde 50 biçimde iki kutuba ayrıldığı gerçeğini değiştirmedi. Siyaset bu anlamda, gergin bir zeminde devam edecek bunu gösterdi” dedi.

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerine ilişkin İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Güneş’le konuştuk.

24 Haziran’da ortaya çıkan sonuca ilişkin Güneş, “Seçimde ortaya çıkan tablonun Türkiye’yi yüzde 50 yüze 50 bölünmüş olduğunu ortaya koydu” dedi. İki taraf arasında oy kaymaların da yaşandığını belirten Güneş, “Türkiye’nin yüzde 50 yüzde 50 biçimde iki kutuba ayrıldığı gerçeğini değiştirmedi. Siyaset bu anlamda, gergin bir zeminde devam edecek bunu gösterdi” değerlendirmesinde bulundu.

MHP’nin elde ettiği sonuçlarının kamuoyu araştırma kurumlarını yanılttığı belirten Güneş, bu seçimin sürpriz gelişmesini MHP’nin aldığı oy olduğunu söyledi. MHP’nin aldığı oyların nereden aldığını ilişkin Güneş, “Sadece AKP ve MHP’nin olduğu illere bakarsak, zaten tahmin edileceği gibi, önemli bir kısmının AKP’den geldiği anlaşıyor bu oy oranın. AKP’nin oranı 49’dan 43’e inmiş. Daha fazla bir oranla MHP’ye gelmiş durumda” ifadesini kullandı.

'HDP’NİN AKP’DEN ALDIĞI OYLARI AKP GERİ ALDI'

Kesin olmamakla beraber yüzde 3 civarında HDP’den AKP’ye oy kaymış olduğunu düşünen Güneş, 2015 7 Haziran seçimlerinden önce yüzde 5-7 bandında olan HDP oylarının yüzde 13’ün üzerine çıktığını hatırlatarak şu değerlendirmede bulundu: “Bunların bir kısmı Batıdaki sol-sosyalist oyları, bir kısmı ise, AKP’den HDP’ye geçen oylardı. Bu oylarda küçük bir azalma oldu. 1 Kasım 2015’te bir azalma oldu. Bunları Selahattin Demirtaş’ın aldığı oy oranı üzerinden söylüyorum. AKP’den HDP gelen oyların bir kısmı AKP’ye geri döndü. Eğer Demirtaş, yüzde 8.4 yerine yüzde 11 bile almış olsaydı, bu yüzde 3’lük muhafazakar Kürt seçmen oyu AKP’ye geri dönmemiş olsaydı, farklı bir sonuç almış olacaktık. Bu gayet açık.

Eğer Saadet Partisi yüzde 1 değil de, yüzde 3 alsaydı, yine farklı bir sonuç elde ederdik” dedi.

İYİ Parti için yüzde 5 ya da yüzde 25 alabilir diye bir sürpriz alan vardı. Kimse net bir şey söylemedi. Yüzde 10 çok şaşırtıcı bir sonuç değil. MHP ve İYİ Parti dengesi açısında bakıldığında esas büyük sürprizi MHP yapmış görünüyor. MHP oylarını AKP’den AKP ise kaybına rağmen, hala yüzde 43 gibi bir oy oranı koruması ise yüzde üç oranında HDP’den ve birazda Saadet Partisinden oy almasına bağlı görünüyor. Tabi seçimlerdeki yüzde 3 oranına yakın olduğunu tahmin ettiğim bir usulsüzlük ve kural dışılık  konusunu da hesaba katalım.”

'MECLİSİN ARTIK İŞLEVİ YOK'

AKP’nin Meclisteki salt çoğunluğu elde edememesi ve koalisyon kurmakla karşı karşıya olma durumuna ilişkin soruya yanıt veren Güneş, Meclisin artık bir işlevi kalmadığını belirterek şöyle devam etti: “1- Meclisin süper önemsiz olduğu bir aşamadayız. 2- AKP yeni bir anaya değişikliği gündemi yakın zamanda yok. İhtiyacı olan değişiklikleri de yasama, yürütme ve yargıyı tek elde toplamış haliyle zaten Anayasa değişikliği yapmadan yapabilecek durumda. 3- MHP önemli bir avantaj sağlamış olmakla beraber, ona bir takım olanakları açmak ve kapamak konusunda AKP’nin eli çok güçlü.”

‘ORTADOĞU VE KÜRT SORUNUNDA RADİKAL ADIMLAR OLMAYACAK’

24 Haziran seçim sonuçlarını dış politikaya yansımana ilişkin Güneş, “Yeni dönemde ne tür gelişmelere karşılaşacağız biraz Türkiye’nin dışındaki aktörlerin ne yapacağına bağlı. Ama şu açık: Erdoğan’ın dış politikada da daha rahat hareket edeceği bir aşamaya geliyoruz. Erdoğan’la dış politikada sorunlu olan ülkelerin onunla daha fazla uzlaşmaya yöneleceğini yine tahmin edebiliriz.” Kürt sorununu ilişkin de Güneş, Demirtaş’ın aldığı oy oranı baz alarak yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Bu önemli politik bir güç kaybı olarak okunacaktır. Hem Bölgede hem de dünyada. Dolayısıyla bu da sadece demokratik kamuoyunun değil, Kürt hareketinin de elini zayıflatan bir gelişme.” Erdoğan’ın ekonomik krizi dengelemek için adımlar atmaya yöneleceğini belirten Güneş, Ortadoğu ve Kürt sorununda Erdoğan’dan radikal bir adım beklemediğini de ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

'Muhalefet, Erdoğan’a oy veren emekçileri örgütleyebilmeli'

SONRAKİ HABER

Meral Akşener yarın açıklama yapacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa