25 Haziran 2018 12:41

Meclis’in haftaya açılması ve yeni dönemine başlaması öngörülüyor

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçimin kesin sonuçlarını 29 Haziran’da açıklamasının ardından TBMM’nin gelecek hafta açılması bekleniyor.

Fotoğraf: VOA/Wikimedia Commons (Public Domain)

Paylaş

Kesin olmayan sonuçlara göre sandalye sayısı ilk kez 600 olan TBMM’de AKP ile MHP’nin oluşturduğu ‘cumhur ittifakı’ çoğunluğu alırken, Meclis’te AKP’nin tek başına yasa, ‘cumhur ittifakı’nın da diğer partilerden destek olmadan anayasa değişikliği yapamayacağı bir döneme girildi.
YSK’nın sonuçlara itirazları 28 Haziran’da karara bağlayarak kesin sonuçları 29 Haziran’da açıklaması bekleniyor.
Bunun ardından TBMM takvimi işlemeye başlayacak ve kesin sonuçların açıklanmasından üç gün sonra genel kurul yeni yasama döneminin ilk oturumunu yapacak.

YEMİN EDİLECEK

Bu oturumda en yaşlı milletvekilli geçici başkanlık görevini üstlenecek. Milletvekili seçilen 600 isim toplantıda yemin ederek göreve başlayacak.
CHP’nin Antalya Milletvekili Deniz Baykal şu anda en yaşlı milletvekili durumunda ancak sağlık sorunları yaşayan Baykal’ın oturumu yönetip yönetemeyeceği henüz kesinlik kazanmadı.

TBMM başkanı seçimi için de takvim aynı gün başlayacak. Meclis’in toplandığı ilk birleşimde, yemin töreninin ardından ilk beş gün içinde TBMM başkanı ve başkanlık divanı için adaylık başvuruları yapılacak.

MECLİS BAŞKANI SEÇİLECEK

İkinci beş günlük sürede de seçimler gizli oylamayla yapılacak, Meclis’in yeni başkanı seçilecek. Başbakan Binali Yıldırım’ın başbakanlığındaki 65’inci hükümetin görevi de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yemin ederek yeni dönemine başlamasıyla sona erecek.
16 Nisan referandumunda kabul edilmesinin ardından d cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde cumhurbaşkanı yürütmenin başı olarak kararname çıkarma ve bütçe yapma hakkına sahip olurken, TBMM’yi çok partili bir dönem bekliyor.

Erdoğan, yemin etmesinin ardından sayısı 26’dan 16’ya düşürüleceği açıklanan bakanlıklara atamalar yapacak ve başkan yardımcılarını seçecek. Anayasaya göre cumhurbaşkanı birden fazla yardımcı seçebiliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Kürtler, AKP’nin 3 yıldaki uygulamalarına ‘hayır’ dedi’

SONRAKİ HABER

Abdullah Gül, Erdoğan'ı tebrik etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...