24 Haziran 2018 23:18

Mercedes’te neler oluyor?

Almanya'da Mercedes'te çalışan bir işçi, fabrikalarında neler olup bittiğini yazdı.

Fotoğraf: Land Rover MENA/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Mercedes’ten bir işçi
Sindelfingen/Almanya

Mercedes yönetimi özellikle S sınıfı araçların koltuk bölümünü komple satmak istediğini duyurdu. Bu haber üzerine işçiler işyeri temsilcileri tarafından bilgilendirildi ve buna karşı mücadele edileceği açıklaması yapıldı.

2009 yılında C sınıfı araçların üretildiği bölümün kapatılarak değişik yerlere gönderilmesi ve Sindelfingen halkı ile buna karşı sürdürülen eylem hâlâ hafızalarda dururken, işveren yöntemini değiştirerek bir bölümü parça parça satma planını devreye soktu. Bu planın bir parçası da, bu bölümlerde kiralık firma işçilerinin sayısını artırmak oldu. Çünkü kiralık işçileri çıkartması kendi işçilerine yeni bölüm bulmaktan daha kolay.

Daha önce aynı yöntemle 40. bina yani lojistik bölümünün bir kısmı böyle satılarak buradaki işçileri başka yerlere dağıtılmıştı.

Mercedes yönetiminin eskiden beri planı, montaj ve boyama bölümünü kendi bünyesinde tutup diğer yan işler olarak gördüğü işleri (lojistik vb.) satmak.

Bu arada bir başka önemli konu da, işyeri anlaşmasında ne kadar temsilciliğin söz hakkı olsa da genel olarak tabanı örgütlenmeyi düşünmediği için bu tür satışlara göz yumuluyor olması. Temsilcilik tüm üretimi durdurarak baskı yapmak yerine, yerine mesaileri kaldırarak yönetimi uyarmaya çalışıyor.

Yarın kendi çalıştığımız bölümlerde de aynı sorunlarla yüz yüze kalmadan hep birlikte mücadele etmenin olanaklarını yaratmak zorundayız.

ÖNCEKİ HABER

Yenişehir’deki tarım işçileri: Mezara kadar böyle mi yaşayacağız?

SONRAKİ HABER

Kazım’ın sesi, insanlığın sesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...