24 Haziran 2018 08:12
Son Güncellenme Tarihi: 24 Haziran 2018 13:12

24 Haziran 2018 seçimlerine dair usulsüzlük iddiaları

24 Haziran seçimlerinde oy kullanma işlemleri sırasında pek çok kentten usulsüzlük ve ihlal haberleri geldi.

Fotoğraf: Evrim Aydın/AA

Paylaş

Türkiye genelinde oy kullanma işleminin başlaması ile birlikte farklı kentlerden ihlal ve usulsüzlük haberleri geldi. İhlal ve usulsüzlük haberlerinin odağında Urfa var.

Urfa Suruç'ta, 4 kişinin hayatını kaybettiği seçim kavgasının merkezindeki AKP adayı İbrahim Halil Yıldız'ın silahlı korumalarıyla okulları dolaştığı belirtilirken, bazı HDP ve CHP görevlilerinin darbedildiği, sandıktan uzaklaştırıldığı belirtildi.

Suruç'ta sandığa toplu oy atılması da kayıt altına alındı.

HDP PM üyesi Avukat Hidayet Elmek CHP ve HDP heyetlerinin veri topladığını ve olayı incelediğini belirterek Valilik ile görüşmede olduklarını söyledi. Heyetlerin, kullanılan oyların iptali için başvuru yapacağı açıklandı.

Urfa'da bulunan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise yaşananlara dair Evrensel'e bilgi vererek CHP müşahitlerinin okullara girişinin engellendiğini, bazı müşahitlerin ise darbedilerek sandık başından uzaklaştırıldığını söyledi.

HAVAYA ATEŞ AÇILARAK DURDURULAN OTOMOBİLDE 4 ÇUVAL OY PUSULASI

Öte yandan Urfa'nın Suruç ilçesinde polisin havaya ateş açarak durdurduğu otomobilde, okullara götürülmek üzere önceden mühürlendiği ileri sürülen 4 çuval oy pusulası ele geçti. Otomobildeki 3 kişi gözaltına alındı.

AKÇAKALE'DE BLOK OY İDDİASI

Urfa’nın Akçakale ilçesine bağlı Fişenge Mahallesi’nde 1018 No’lu sandıkta blok oy kullanıldığı iddia edildi. Konuyla ilgili Evrensel’e konuşan İyi Parti Urfa Milletvekili Adayı Hasan Oğul, “Akçakale ilçesi Fişenge mahallesinde usulsüzlük var. Oyların açık kullanıldığı bilgisi var. Yine Haliliye ve özellikle Suruç’ta usulsüzlükler var. Muhalefete oy vermek isteyenler sandığa gidemiyor. Vali görevini yapmalı. Sessiz kalınması usulsüzlük yapıldığına yönelik itiraftır” dedi.

ERZURUM’DA İÇİŞLERİ BAKANLIĞININ MÜŞAHİT KARTLARI DAĞITILDI

Erzurum’da ise merkezde ve pek çok ilçede İçişleri Bakanlığının müşahit kartları ile görevli kartı dağıttığı iddia edildi.  CHP’nin  “seçim güvenliğinin sağlanması için” Erzurum’da görev yapacak vekillerinden olan Mahmut Tanal Evrensel'e yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Erzurum’da İçişleri Bakanlığının 200’e yakın müşahit kartı verdiği iddiası geldi bize. Bu Erzurum Büyükşehir Belediyesi otobüsleri ile ilçelere dağıtıldı. Bu bilgi gelince ben hemen ilgili ilçelerimizi aradım, müşahit kartlarını İçişleri Bakanlığı düzenleyemez, suçtur. Müşahit kartını ancak seçime katılan siyasi partiler düzenleyebilir. Lütfen bulduğunuz her yerde tutanak tutun, sandık kuruluna ve ilçe seçim merkezine şikayet edin. Bunların şu anda aşağı yukarı hepsi, bize gelen bilgilere göre, alandan toplatıldı.”

DİYARBAKIR'DA SEÇİM İHLALLERİ

Diyarbakır genelinde resmi olarak itiraz yetkisi olan okul sorumluları binalara alınmadı.

Evrensel Diyarbakır Bürosunun derlediği bilgilere göre yaşanan ihlâllerden bazıları ise şöyle:

* Kayapınar Peyaz mahallesi Akkoyun İlk Öğretim Okulunda mühürsüz oylar AGİT gözlemcileri tarafından tespit edilerek, tutanak tutuldu.

* Bağlar Yunus Emre İlköğretim Okulunda AKP dışında ki sanık görevlileri sandığa alınmazken HDP Hukuk Komisyonu’nun girişimleri sonucu görevliler sandık başındaki yerini aldı.

* Sur’da 1132 No’lu sandıkta  jandarma sandığa bulunduğu yerde oturarak ‘valinin emriyle buradayım’ dedi. Yapılan itirazlardan sonra sandıktan ayrılıyor.

* Dicle ilçesine bağlı Boğazköy’de jandarma sandıkları olduğu yere girdi. Sonra yaşanan tartışmada karakol komutanı köylülere ‘devletin gücünü göreceksiniz’ dedi. Yapılan itirazlardan sonra jandarma okuldan çıkarıldı.

* Hazro ilçesine bağlı Yazkı köyünde jandarma havaya ateş açtı.

* Bismil ilçesi Üçtepe köyü’nde Üçtepe İlköğretim Okulu’nda eski muhtar 600 kişinin yerine 3 kişi oy kullanmaya çalışıyor. Yapılan itirazlar üzerine  “Biz geçmişten beri böyle kullanıyoruz” diye itirafta bulunuyor. Avukatların, sandık görevlilerin müdahalesiyle toplu oy kullanması engelleniyor.

* HDP’nin Kriz masasına gelen bir bilgiye göre; Polis Bismil’de tüm okullara bildirimde bulunmuş; ‘İki Alman ve bir avukat tüm okulları dolaşıyor içeriye almayın.’

* Yenişehir İlçesindeki birçok okulda görevli olan kolluk güçleri ve memurların hem ikametgah adresinde hem de görevli oldukları okullarda oy kullandıkları iddia edildi.

KOÇKAR KÖYÜNDE HDP'LİLER UZUN SÜRE ENGELLENDİ

Diyarbakır’da Kulp ilçesine bağlı Koçkar köyünün yolunu kapatan köy korucuları, HDP’li sandık görevlilerinin köye girmelerine uzun süre engel oldu.

AKP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI: BURADA BENİM BORUM ÖTER

HDP Mardin Milletvekili adayı Dilaver İnal, AKP’nin Yeşilli Belediye Başkanı Hayrettin Demir’in sandık görevlilerini, “Burada olmayanlar için de oy kullanılacak. Burada benim borum öter” diye tehdit ettiğini aktardı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Mardin’in Yeşilli ilçesinde sandıkları teker teker gezen AKP’li Belediye Başkanı Hayrettin Demir’in sandık görevlilerini tehdit ettiği aktarıldı. Söz konusu durum hakkında bilgi veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Adayı Dilaver İnal, Demir’in seçim kurallarını çiğnediğini ve “Burada olmayanlar için de oy kullanılacak. Burada benim borum öter. Eski köye yeni adet mi getiriyorsunuz?” diyerek sandık görevlilerini tehdit ettiğini aktardı.

HDP’NİN VEKİL ADAYINA, ‘SEN KİMSİN’ TEHDİDİ

İlçe merkezinde bulunan Makbule Demir Ortaokulu’nda söz konusu duruma müdahale etmek için gittiğini belirten İnal, belediye başkanı Demir’in kedisine de, “Sen kimsin” diyerek tehditlerini sürdürdüğünü söyledi.

Öte yandan Mardin ve ilçelerinde yoğun güvenlik önlemi alan asker ve polisler, sandık başına gelen seçmenleri teker teker arayarak, yer yer kimlik kontrolünde geçiriyor.


İHD, SEÇİMDE YAŞANAN İHLALLERİ AÇIKLADI

İHD, 24 Haziran cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde yaşanan ihlalleri açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) seçim gözlemcilerinin İHD genel merkezine ulaştırdığı bilgilere göre seçim günü yaşanan ihlaller ve alınan tedbirler şunlar;

1. Öncelikle Erzurum ve Ağrı başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde üzerinde İçişleri Bakanlığı ibaresi bulunan “Seçim Görevlisi Tam Erişim” bilgisini içeren yaka kartlarının sivil ve resmi polisler ile sivil vatandaşlar tarafından taşındığı görülmüştür. Bu durumun seçimleri manipüle etmeye dönük girişim olma ihtimali yüksek olduğundan konu YSK’ya intikal ettirilerek acil tedbir alması istenmiştir.

YSK başvurumuzu kabul etmiştir. Ayrıca, Erzurum Valiliği açıklama yaparak bu kartla ilgilerinin olmadığını ve gerekli soruşturmanın yapılacağını belirtmiştir.

2. Şanlıurfa ili Suruç ilçesinde AKP Şanlıurfa milletvekili ve adayı İbrahim Halil Yıldız’ın silahlı korumaları eşliğinde Suruç Atatürk ve Cumhuriyet ilkokulları ile GAP Anadolu Lisesine giderek oradaki seçmenleri tehdit ettiği, bazı sandıklarda seçmenlerin cep telefonlarına el koyduğu, HDP’li sandık üyelerini darp ettiği ve blok oy kullandırttığı yönünde güçlü iddialar bulunmaktadır, gözlemcilerimiz de bu iddiaların yaygın olduğunu gözlemlemiştir.

Suruç İlçesi İmam Hatip Lisesi’nde AKP’li vekilin silahlı korumalarının sebep olduğu ve çok sayıda kişinin yaralandığı bilgisi gelmiştir.

Suruç ilçesi Süleyman Şah ilköğretim okulu 1068 sayılı sandıkta aynı anda çok sayıda kişinin oy kullandığı bilgisi gelmiştir.

Suruç İlçesi Hürriyet ilköğretim okulu 1111, 1112 ve 1109 nolu sandıklarda blok oy kullanıldığı, bu okula sabah saatlerinde İbrahim Halil Yıldız ve  200’e yakın silahlı koruması ve polisin içeri girip herkesi dışarıya  çıkardığı bilgisi gelmiştir.

Ayrıca Suruç’ta çok sayıda oy pusulasının yer aldığı çuvalların ele geçirildiği öğrenilmiştir.

Suruç’ta Vali Ziya Çöker Ortaokulunda 1117 Nolu  sandıkta oy pusulası ve zarflarının bittiği söylenerek seçmenlerin geri gönderildiği bilgisi gelmiştir.

Suruç Bilge İlköğretim Okulu bahçesindeki araçlarda çok sayıda oy pusulası ele geçirilmiştir.

Suruç ilçesinde bugün yaşanan olaylar bu ilçede adil ve dürüst seçim ilkesinin ayaklar altına alındığı, seçmen iradesine müdahale edildiğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle, YSK’nın bu ilçedeki seçimleri iptal ederek bir başka zamanda yapılmasını sağlaması ve bu arada geçen sürede olayları gerçekleştiren ve sebep olanlar hakkında adli ve idari soruşturma yürütülmesini zorunlu kılmaktadır. İHD bu ihlal iddialarıyla ilgili YSK’ya başvuruda bulunmuştur.

3. Merkez Haliliye ilçesi Ululan İmam Hatip Ortaokulunda CHP’li sandık görevlileri darp edilerek okul dışına çıkarılmıştır.

Şanlıurfa ili Karaköprü Geçit ilkokulunda 1196 nolu sandıkta kadınların yerine erkeklerin oy kullandığı tespit edilmiştir.

Aynı ilçenin 2242 nolu sandıkta müşahitlerin tehdit edildiği ve sandıklara yaklaştırılmadığı bilgisi gelmiştir.

Urfa Eyyübüye Bulduk köyü 2044 nolu sandıkta kadınların oy kullanmasına izin verilmedi.

Urfa Eyyübiye Olgunlar köyü Kavatlı köyü 2110 nolu sandıkta kadınları sandık başından gönderen muhtarın ”biz sizin yerinize oy kullanırız dediği” bildirildi.

4. Diyarbakır ili Bağlar İlçesi Mesut Yılmaz ilköğretim okulunda elinde boş zarflarla gezen bir şahıs sandık görevlileri tarafından yakalanarak polislere teslim edilmiştir. Aynı ilçede Akkoyunlar ilköğretim okulunda çok sayıda mühürsüz oy pusulası yakalanmıştır. Benzer şekilde, Yunus Emre ilköğretim okulunda AKP’li görevliler dışında sandık görevlilerinin okula alınmadığı, itirazlardan sonra diğer partilerin görevlilerinin alındığı bilgisi edinilmiştir.

Diyarbakır İli Bismil ilçesi Göksu Köyü ilköğretim okulunda engelli Fatma Koçer isimli 80 yaşındaki kadın yakınları tarafından taşınarak oy kullandırtıldı.

Diyarbakır İli Eğil ilçesi Yukarıhandan köyünde yaşanan usulsüzlükler nedeniyle oy kullanma işlemine ara verilmiştir.

Diyarbakır ili Çınar ilçesi Çataltarla köyünde korucuların halka oy kullandırtmadığı belirtilmiştir.

Diyarbakır ili Kulp İlçesi Koçgar köy yolunu kapatan korucular HDP’li sandık görevlilerinin köye girişini engellemiştir.

5. Deniz İli Merkezefendi ilçesinde bulunan 12 okula gönderilmek üzere Nevzat Erten Anadolu Lisesinde tutulan seçim torbalarının yırtık olduğu, zarf ve oy pusulalarının koruyucu ambalajlarının açıldığı tespit edilmiştir.

6. Mardin İli Derik İlçesi Adak köyünde muhtarın halkı tehdit ederek seçmenleri açık oy kullanmaya zorladığı bilgisi gelmiştir.

7. İzmir İli çok sayıda okul önünde plakasız araç dolaştığına dair bilgiler gelmiştir.

Bornova'da konvoyla gelen AKP'liler HDP'lileri darp etti

8. Ankara ili Çankaya İlçesi Sokullu Mehmet Paşa Anadolu Lisesi 2425 nolu sandıkta listede adı olmamasına rağmen sandık görevlisinin 2 kişiye oy kullandırttığı bilgisi edinilmiştir.

Ankara ili Sincan ilçesi Akbilek ilköğretim okulunda Oy ve Ötesi müşahitleri AKP ve MHP tarafından engellenmiş, polis tarafından zorla okul dışına çıkartılmıştır.

Ankara ili Mamak ilçesi Ege Mahallesi Metehan ilkokulunda Türkçe bilmeyen Kürt vatandaşlarının yerine oy kullandığı bilgisi vermiştir.

Ankara Çankaya Nurçin Sayan İlkokulu’nda AKP’den görev kağıdı olmayan bir kişi zorla görevli yapıldı.

Ankara Etimesgut Tunahan Mahallesi’ndeki Şehit Abdülkadir Yüzbaşıoğlu okulundaki pusulalar sandıklardaki seçmen sayısından az çıktı, tutanak tutuldu.

Ankara Çankaya ilçesine bağlı olan TSK Mehmetçik Vakfı Hafize İhsan Payaza İlkokul ve Ortaokulu’nda YSK kriterlerine göre oy kullanması yasak olan Askeri Okul öğrencileri vatandaşların tüm itirazlara rağmen oy kullandı.

Ankara Altındağ’da bulunan Atam İlköğretim Okulu’nda CHP bina sorumlusu Fırat Yüksekyol darp edildi. Yüksekyol’un AKP ve MHP’li diğer müşahitler tarafından darp edildiği bildirilirken, avukatlar ve polis olay yerinde tutanak tuttu.

Eski Başbakan Yardımcısı ve AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan , Çankaya’da bulunan Akgül Ulusoy İlkokulu’nu kalabalık bir grupla ziyaret etti. Oy verme işlemlerinde görevli sandık görevlileriyle tokalaşan Akdoğan, daha sonra okul müdürünün odasına geçti. Seçmenlerin “Oy vermeye mi geldiniz” sorusu üzerine Akdoğan, “Hayır ziyarete” dedi. Akdoğan’ın müdürün odasında bir süre kapalı görüşme yapması üzerine seçmenler tepkisini sürdürdü. Bu durumu haber alan Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, okula gitti. Tepkiler üzerine Yalçın Akdoğan okulu terk etti.

9. Erzurum İli Tekman İlçesinde İHD Bağımsız Seçim Gözlemcisi Serkaç Öztürk gözaltına alınmıştır. Aynı ilçenin Çevirme köyünde halk asker ablukası altında oy kullandığını belirtmiştir.

Erzurum’un Tekman, Hınıs, Karaçoban ve Karayazı ilçelerinde İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirildiklerini söyleyen çok sayıda kişi okul okul gezerek denetim yaptıklarını söylüyor. Kartın üzerinde, “Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Seçim Görevlisi Tam Erişim” yazıyor. CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın da bu durumu sosyal medya hesabından paylaştı. Kişilerin görevinin ne olduğu ise bilinmiyor.

10. Siirt Pervari İlçesi Doğanköy’de açık oy kullandırıldığı bilgisi gelmiştir.

Siirt Kurtalan’da Albayrak İlköğretim okulunda Kenan Sancar adlı HDP müşahiti sandıkların olduğu yere giren silahlı polislere itiraz ettiği için yarım saat gözaltına alınıp bırakıldı.

11. Batman Gercüş’te, seçimleri izlemek için Türkiye’ye gelin İtalyan gözlemci Chistina Elico yol kontrolünde gözaltına alınmıştır.

12. İstanbul Sarıyer Ayazağa Uğur Erkey İlkokulunda bir kişi üç ayrı kimlikle oy kullanırken yakalanmış ve gözaltına alınmıştır.

İstanbul Kâğıthane Mehmet Akif Ersoy İlkokulunda AKP’nin mahalle temsilcilerinin İyi Parti Milletvekili Ümit Özdağ’a saldırdığı bilgisi gelmiştir.

Esenyurt Zübeyde Hanım İlkokulu 1033 numaralı sandıkta oy kullanırken fotoğraf çeken bir kişi gözaltına alındı.

Mahmudiye ortaokulunda (Aksaray) tüm çuvalların ağzı açık geldi. Tutanaklar tutuldu itiraz eden kurul üyelerine rağmen Eseyan Ermeni Lisesi 1217nolu sandıkta oy kullanmak için giren seçmen fotoğraf çekti. Makinenin sesi geldi orada ki herkes duydu. İtiraz ettim. Sandık görevlisi: “ fazla kurcalama, birşey yapamam” ben demiş.

Çekmeköy 'de bu okulda ikinci defa oy kullanmak isteyen biri tespit edilmiş ve tutanak tutulmuş-Hüseyin Avni Sipahi Ortaokulu

Beyoğlu İTO i.ö.o 2198 nolu sandıkta 1 mükerrer oy kullanıldı. Tutanak tutuldu.

Büyükçekmece Batıköy memurdan ilkokulunda 1120 de kayıtlı olan MHP sandık görevlisi başka başka bir sadıkta oy kullanamaz yazıldığı halde oy kullandı.  1120 de ikinci kez oy kullandırmadık  tutanak tutuldu.

Esenyurt Zübeyde Hanım İlkokulunda fotoğraf çektiği için gözaltına kişi sayısı iki oldu.

Dolapdere  Hürriyet Bekir ilkokulu 1011 nolu sandıkta oy kullanmak isteyen seçmenlerin büyük bir kısmı okuma-yazma ve Türkçe bilmeyen seçmenlerden oluşuyordu. Sandık görevlileri sürekli kabine girip çıkıp psikolojik baskı uyguluyorlardı. Kürtçe konuşan bir anne ve kızına “ ben anlamıyorum, siz ne konuşuyorsunuz?” diyerek uzaklaştırmaya çalıştı. Kargaşa çıkınca polis geldi. (Görüntü alınmamış.)

Üzerinde AKP afişlerinin olduğu bir seçim aracı Kocaeli Darıca’da gümbür gümbür bir sesle dolaşmakta. Tayyip Erdoğan için yazılan şarkılardan biri çalmaktaydı

125.Yıl İmam Hatip Ortaokulu'nda 1548 numaralı sandıkta yaşlı ve engellilerin oyun kullanma biçiminde usulsüzlük yapılıyor. Bundan dolayı üç kez (sonuncusu daha şiddetli) kavga, tartışma yaşandı tehditler oldu. AKP'li seçmen aile kendi kızlarını dövdü. Sandık başkanı çok taraflı ve işine hakim değil.

İstanbul Zeytinburnu’ndaki Abdülhak Hamit Ortaokulu’nun bahçesinde MHP ve HDP’li müşahitler arasında başlayan tartışma kavgaya dönüştü. Bir HDP’li kafasından yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

13. Türkiye’ni birçok yerinde kampanya materyallerinin toplanmadığı, bu konudaki YSK kararına uyulmadığı yoğun olarak gözlemlenmiştir.

14. Muş’ta Hasköy’ün Sungu mezrasında AKP’li bir seçmenin toplu oy kullandığına dair görüntü ortaya çıktı

15. Rize / Çayeli derecik köyü 1093 ve 1094 nolu sandıklarda açık oy kullanımı yapıldı ve sandığa gitmeyen insanların yerine de oy kullanıldı.

16. Hakkari Merkeze bağlı Ceylanlı köyünden kimi seçmenler, 25 kilometre yol yürüyerek sandığa ulaştı. 

Hakkari Yüksekova Atatürk Ortaokulu’nda 1117 No’lu sandıkta polisin sandık kuruluna müdahale ettiği, sandık başkanını zorlayıp halkın oy kullanmasını zorlaştırdığı iddia edildi.

17. Adana Turgut Özal Bulvarı’nda Piri Reis Anadolu Lisesi ile Kaya Perde arasında seçim yasaklarına rağmen AKP’nin giydirilmiş seçim arabası ile insan taşındı.

18. Van’ın Erek Toki İlkokulu ve Mehmet Akif Ersoy Lisesi’nde HDP müşahitleri keyfi olarak okul dışına çıkartıldı. Avukatlara haber verildi.

19. Isparta‘da okullarda müşahit kartı yerine AKP’li görevliler parti amblemli görev kartı takıyor. Seçim yasağı olmasına rağmen Isparta sokaklarında AKP seçim araçları dolaştırılıyor.

20. Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Maşuklu Mahallesi’nde bir çocuk abisinin adına oy kullanmaya çalışırken yakalandı. Avukat Gürkan Korkmaz tutanak tutarken, sandık başkanı hakkında da suç duyurusunda bulunulacak. Aynı yerde birkaç mükerrer oy vakasının yaşandığı da aktarıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yandaşa yasak yok; propaganda nitelikli haberleri manşette gördüler

SONRAKİ HABER

Cem Yılmaz oyunu kullandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...