23 Haziran 2018 05:00
Son Güncellenme Tarihi: 23 Haziran 2018 11:01

Fakıbaba: 50 kuruş olan patates nasıl 5-6 liraya çıkar anlamış değilim

Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, artan soğan ve patates fiyatları için '50 kuruş olan patates 5-6 liraya çıkar anlamış değilim' dedi.

Fotoğraf: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Dediler ki 'Patates elimizde, depolarda kaldı, 50 kuruşa alan yok, bize ihracat desteği verin' Biz de bunun üzerine patatese ihracat desteği verdik. Bütün bakanlar imzaladı. Nasıl olur da böyle bir durumda 50 kuruş olan patates 5-6 liraya çıkar anlamış değilim" dedi.

Bakan Fakıbaba, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve partisinin milletvekili adaylarıyla bir tesiste düzenlenen programda, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, patates fiyatlarındaki artışa ilişkin de gerekli tedbirlerin alındığını bildirdi.

Fiyat artışlarının normal olmadığını vurgulayan Fakıbaba, şunları söyledi:

'HAYRETLER İÇERİSİNDEYİM'

Hayretler içerisindeyim, 1,5-2 ay önce Sayın Başbakanımızla Niğde ve Aksaray'daydık. Dediler ki 'Patates elimizde, depolarda kaldı, 50 kuruşa alan yok, bize ihracat desteği verin.' Biz de bunun üzerine Bakanlar Kurulu'ndan patatese ihracat desteği verdik. Bütün bakanlar imzaladı. Nasıl olur da böyle bir durumda 50 kuruş olan patates 5-6 liraya çıkar anlamış değilim.

SARIBAL: AKP PATATES PİYASASINI BİLE YÖNETEMİYOR

CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal artan patates fiyatlarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak “AKP patates piyasasını bile yönetemiyor” dedi.

“AKP’nin iktidara geldiğinde bu yana uyguladığı tarım politikaları doğru bir üretim planlamasına dayalı olarak çiftçiyi destekleyerek üretimi arttırmak yerine, piyasada fiyatı artan ürünleri ithal ederek ithalat lobilerini zengin etmeye dayanıyor” denilen açıklama şöyle devam etti: “Bu nedenle birçok üründe olduğu gibi AKP döneminde patatesin de üretimi düştü. Patates ekim alanları yüzde 28 oranında geriledi, üretimi ise 5.2 milyon tondan 4.8 milyon tona düştü. Buna karşılık nüfus 14.4 milyon kişi (yüzde 22 oranında) arttı. Bunun yanı sıra üretim planlaması da olmayınca bir yıl piyasada bol olan ve fiyatı yerlerde sürünen patates, ertesi yıl yeterince ekilmiyor ve fiyatı artıyor.”

PATATESTEN KAZANAN ÇİFTÇİ DEĞİL

“Patatesten kazanan çiftçi değil” diyen Sarıbal, halen çiftçinin elinden 50 kuruşa çıkan patatesin fiyatının piyasada 6 lira olduğuna dikkat çekti. Ekonomi Bakanının fiyatları düşürmek için patates ithal edileceğine ilişkin sözleri ile Tarım Bakanı fiyat artışlarını karanlık güçlere bağlayan sözlerini hatırlatan Sarıbal, “Piyasada yeterli miktarda ve ucuz fiyatla patates bulunabilmesi için reçete bellidir:  İktidarın girdi fiyatlarını düşürmek için tedbir alması, çiftçiyi yeterince desteklemesi, ayrıca üretim, tüketim ve ihracat verilerinin yanı sıra toprak ve iklim koşullarını da dikkate alarak üretim planlanması yapması gerekir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bahçeli: Davutoğlu'nun yaptığı hataları yaparlarsa her şey biter

SONRAKİ HABER

Kroos'tan son dakikada hayat öpücüğü: Almanya 2-1 İsveç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...