22 Haziran 2018 00:58

Diyarbakırlılar: Gerekirse herkes YSK’ye gidip oyuna sahip çıksın

Seçimleri konuştuğumuz Diyarbakırlı yurttaşlar 'Herkesin gerekirse YSK’ye kadar gidip kullandığı oya sahip çıkması gerekiyor' diyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Serpil BERK
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Seçimlere dair konuştuğumuz Diyarbakırlıların dilinde yoksulluk, iş imkanlarının azlığı, Kürt sorununun çözümsüzlüğü var iken sandık güvenliğinin önemine ise ayrı parantez açtılar. HDP’nin baraj altında bırakılmasına yönelik oyunların farkında olduklarını belirten yurttaşlar, “Seçimde sadece görevli olanların değil herkesin gerekirse YSK’ye kadar gidip kullandığı oya sahip çıkması gerekiyor” dediler.

Sandık güvenliği çalışmaları devam ederken; 3 bini aşkın sandığın kurulacağı Diyarbakır’da sandık güvenliğini görevli ve müşahitlerin dışında seçmenler de sağlayacak. Oylarını kullanacak birçok seçmen, oyların sayımı sırasında sandık başlarında olacak. Diyarbakırlılar ile seçime ve sandık güvenliğine dair konuştuk.

‘AKP’YE OY VERDİM ARTIK VERMİYORUM’

Bağlar ilçesinin ara sokaklarında Ev Kadını Zeynep (48) ile konuşuyoruz. “Ben önceden 2 defa AKP’ye oy verdim ama artık vermiyorum” diyen Zeynep’e nedenini soruyoruz, şunları söylüyor: “Söyledikleri şeyleri yapmadıklarını gördüm o yüzden vermiyorum. Düzenli bir hayat istiyoruz, sözde Avrupalaşıyoruz diyorlar ama insanların çoğu yoksul, onlar zengin. İçtikleri çayın fiyatı bile kaç para.”

İlçede yaşayan Emekli Mehmet (52), “Oyumu HDP’ye vereceğim çünkü barış istiyoruz. Bu seçimde her şeyi Kürtlerin oyu belirleyecek” dedi.

‘YOKSULLUK VAR, İŞ İMKANI YOK!’

Aynı ilçede Sakarca Caddesi’nde seyyar satıcılık yapan Ramazan (25) ile konuşuyoruz. Yoksulluk var, iş imkanı yok” diyen Ramazan, “Her şey pahalandı. Önceden 1 TL’ye aldığım fasulyeyi şimdi 4.5 TL’ye alıyorum, pahalı olduğu için vatandaş da almakta zorlanıyor. Olan yine fakir fukaraya  oluyor” dedi. Daha sonra söze giren  yaşlı bir teyze ise “ Bizim ekmek almaya gücümüz yok. Evimi kaç kere su bastı bu baharda, ne haldesin diye soran olmadı. Belediyeyi aradığımda ise ‘saati 60 TL’den gelir suyu boşaltırız’ dedi. Verecek param olsa niye arayayım?  Kim ister bodrumlarda yaşamayı. Tabii onlar lüks içinde” dedi.  

‘EVİMİZİ YIKANLARA NİYE OY VERELİM?’

Sur’un Alipaşa Mahallesi’nde evi yıkılan Esnaf Ahmet, evimizi yıkanlara niye oy verelim” diyerek, sohbete başlıyor: “2 katlı evim vardı, iki aile birlikte yaşıyorduk şimdi tuttuğum kiralık evde iki aile birlikte yaşamak zorunda kaldık. Kardeşim rahatsız olduğu için çalışamıyor bu yüzden  evini sobacılık yaparak tek başıma ben geçindiriyorum. Ben düzen istiyorum, barış istiyorum.”

‘BU SEÇİM YAPILAN ZULME CEVAPTIR’

Buradan Sur ilçesine geçiyoruz. Sur’da Emekli  Nizam Bulutoğlu (62), esnaflık yapıyor. “Ülkede binlerce sorun var. Cumhurbaşkanı gidip muhtarlarla konuşuyor. Bilim insanı, siyasetçiyi, sanayiciyi ile konuşmuyor” diyen Bulutoğlu, “Demokrasi istiyoruz, OHAL kalksın, bağımsız yargımız olsun. Türkiye Kürt sorununu çözmedikçe bir arpa boyu yol alamaz. Bu ülke milliyetçilikle bir yere varamaz” diyor.

15 yıllık Kahveci İmran ile konuşuyoruz. “Bu seçim vicdan seçimidir” diyen İmran, Ben vicdan meselesi olarak bakıyorum. Bu yapılan zulümlere karşı bir cevaptır. Çünkü İktidar benden olan Müslüman, olmayan münafıktır diyor” dedi.

‘HDP OHAL’E RAĞMEN YÜKSEK OY ALIR’

Ulu Cami etrafında oturan Nusret (Emekli 58) kutuplaşmanın bitmesini istiyor ve ekliyor: “Kürt sorununun çözülmesini, Alevilerin sorununun çözülmesini istiyorum. Çıkar için değil kanın durması için oy kullanacağız. HDP OHAL koşullarına ve sandıkların taşınmasına rağmen yüksek oy alır” dedi. 

‘GENÇLER SANDIK BAŞINDAN AYRILMASIN’

Aziz, sandık güvenliğine dikkat çekti. Aziz, “Oyumuzu kullandıktan sonra sandıklardan ayrılmamalıyız, herkesin oyuna sahip çıkması gerekir” çağrısı yaptı. Özel şirkette güvenlik görevlisi olan Cevdet, “Seçimde sadece görevli olanların değil herkesin gerekirse YSK’ye kadar gidip kullandığı oya sahip çıkması gerekiyor. Bizim üzerimizde bir sürü oyun oynanıyor. Hâlâ bunun farkında olmayan varsa biz kaybederiz. Biz sahip çıkmazsak başkalarına bırakırsak her şey olur bu yüzden fırsat vermemeliyiz” dedi.

Grakifer Ekin Gönen (27) ise sandık güvenliğiyle ilgili kaygılı olduklarını dile getirerek “ Sandık güvenliği yok denecek kadar az, o yüzden sandık başında görevli gibi bekleyeceğiz. AKP’nin sandık güvenliği açısından güvenli olmadığını düşünüyorum.O yüzden sandık başında olacağız. Özellikle gençlerin oy bitimine kadar sandık başından ayrılmamasını, oylarına sahip çıkmasını istiyorum”dedi.


‘ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN SANDIĞA GİTMELİYİZ’

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi’nde yaşayan 7 çocuk annesi Kudret Aslan (65) da 24 Haziran seçimlerinde sandık görevlisi olarak görev aldı. Aslan, sabahın erken saatlerinde bastonuyla başına gideceği sandığı tüm gücüyle koruyacağını söyledi. Oy kullanımı bitince sayımın başlayacağını, oyları kayıt altına alacaklarını kaydeden Aslan, “Tek bir oy bile çok değerlidir bizim için. Ben elimden geldiği kadar sandığımı koruyup kollayacağım, sandığıma sahip çıkacağım. Ben inanıyorum ki benim gibi çocuklarının geleceğini düşünen anneler, geleceğimizi düşünerek o gün gidip oy kullanacaklar ve sandıklarını onlar da benim gibi koruyacaktır” diye konuştu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Dünya Kupası'nın ev sahibi Rusya'da akşam maç, sabah deniz keyfi

SONRAKİ HABER

Seçim mektupları: 'İşçiler, AKP adayına yüz vermedi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...