21 Haziran 2018 23:40

Mercedes’te MHP’li işçiler kızgın, AKP’li işçiler suskun

Beyaz yakalılarla birlikte 4 bin 200 işçinin çalıştığı İstanbul Esenyurt’taki Mercedes otobüs fabrikasında seçimin nabzını tuttuk.

Fotoğraf: Evrim Aydın/AA

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Seçime 2 gün kaldı. AKP’nin iktidar olduğu günden beri yapılan seçimlerde muhalefet partilerinin en umutlu olduğu seçimlerden biri olacak bu seçim. Bu nedenle de herkes pazar günü yapılacak seçimlere odaklanmış durumda. O yerlerden birisi de beyaz yakalılarla birlikte 4 bin 200 işçinin çalıştığı İstanbul Esenyurt’taki Mercedes otobüs fabrikası. Günde 16 büyük otobüsün üretildiği fabrikada diğer pek çok yerde olduğu gibi, MHP’de ciddi bir çözülme yaşanırken, AKP’deki çözülme henüz anlaşılır düzeyde değil. Çözülme belirgin bir şekilde görülmese de birçok AKP’li işçinin Erdoğan’a ve AKP’ye laf söylettirmeme pozisyonundan laf söylememe pozisyonuna gerilediği bariz bir şekilde görülüyor.

20 YILDIR MHP’YE VERİYORDUM BU SEFER İNCE’YE

20 yıldır MHP’ye oy veren bir işçi ile konuşuyoruz. MHP’ye çok kızgın. Bu seçimde de İnce’ye oy vermeyi düşünüyor. “4 tane oyum var onları da İnce’ye vereceğim” diyen işçi, eşinin ise Meral Akşener’e vereceğini söylüyor. Bunu MHP’yi cezalandırmak için yaptığını söyleyen işçi, “Bir tane aday biz çıkaramaz mıydık? Sen bir aday çıkaramıyorsan ben de seni cezalandırırım” diye açıklıyor.

“Tayyip memleketi iyiye götürmüyor ama insanlar iyi görüyor. Nasıl böyle görüyor anlamış değilim” diyen işçi şöyle devam ediyor: “Bir kesim sorguluyor ama başka adam yok diyor. Ne yapsan AK Parti’yi bırakmayan bir kesim var. Babasına laf söyle AKP’ye laf söyleme. Ama benim iki çocuğum var ve ben onların geleceğini düşünüyorum. Eğitim sıfır. Kaç defa değiştirdi. Sonra gelip bu TEOG’u kim çıkardı diyerek dalga geçtiler. Satmadığı bir şey kalmadı. Yol yapma ile olur mu bu iş? Hastaneleri örnek verip duruyorlar. Eskiden sabahın köründe gidip sıraya giriyordun belki ama en fazla 2-3 günde hallediyordun işini. Şimdi sana 20 gün sonrasına randevu veriyor. OHAL’in bize ne zararı var diyorlar. Ulan bizim grevimizi yasakladı daha ne zararı olacak. Tayyip giderse işsiz kalacağız, batacağız, çökeceğiz diyorlar. Sanki 20 yıl önce benim bir yaşantım yokmuş gibi. Tutturmuşlar Demirtaş’la görüşüyor diye. Tayyip de görüştü.  Görüşecek elbet. Mahallede arkadaşımıza selam veremez hale geldik.”

Alevi bir işçi ili görüşüyoruz. Ailesi CHP’li. Ancak 2010 referandum seçimlerine kadar AKP’ye oy vermiş. Nedenini ise şöyle açıklıyor: “AKP’ye 2004 yılında oy verdim. Kasabada seçtiğimiz adayı CHP aday olarak göstermedi, AKP aday gösterdi. Bunun üzerine biz de AKP’ye oy verdik. Hizmet gelmesini istiyorsanız oy verin dediler bu yüzden 2006’da da yine AKP’ye oy verdik. 2009’da belediyede AKP’ye, vekillikte de CHP’ye oy verdik. 2010 referandumunda ‘hayır’ oyu kullandım, ondan sonra da hep CHP’ye oy verdim.”

Şimdi ise milletvekili seçimlerinde HDP’ye, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise İnce’ye oy vermeyi düşünüyor. “Adamların amacı HDP’nin barajın altında kalmasını sağlamak” diyen işçi, eşinin de benzer şekilde oy vereceğini ve İstanbul’da çevresinde bulunan 15 ailenin de benzer şekilde hareket edeceğini söylüyor.

ÇOĞU MHP’Lİ İYİ PARTİYE GEÇTİ

Bir çok yerde var olan tablo Mercedes için de değişmiyor. “Çoğu MHP’li İYİ Partiye geçti” diyen işçi, fabrikadaki eğilimi şöyle aktarıyor: “MHP’den İYİ Partiye yüzde 75 geçiş var bence. Eskiden çalıştığım ortamda yalnızca 1 tane Saadet Partili vardı şimdi 4-5 oldu.”

AKP’lilerin eskisi gibi fazla konuşmadığını söyleyen işçi şunları anlattı: “Yine laf söylettirmeyenler var ama mümkün olduğunda sessiz kalmayı tercih ediyor çoğu. Savunanlar da, kötü gidişatı dış güçlere bağlıyor. Seçimden sonra düzeleceğini söylüyor. Doların yükselmesini seçimlere bağlıyor. Yerli ekonomiye geçeceğimiz için dış güçlerin engel olmaya çalıştığını iddia ediyor.” Bunların yanı sıra AKP’nin yanlışlarını kabul eden işçilerin de olduğunu söyleyen işçi, “Boşa israf yapıldığını, asgari ücretin düşük olduğunu, yandaşlara kesenin ağzının açıldığını, öğretmen atamalarında torpil yapıldığını, eğitimin kötüye gittiğini düşünüyorlar. Ancak tüm bunlara rağmen  ‘Ne yapalım başka adam yok’ diyorlar. Kızıyor ama yine de gidip oy veriyor. ‘Alnı secdeye değiyor’ diyorlar.” İşçiler arasında en büyük kaygı ise ekonomik kaygılar.

Yakın zamanda sözleşme görüşmelerinin tıkanması sonucu greve gidilmiş, ancak grevleri hükümet tarafından yasaklanmıştı Mercedes işçilerinin. Ancak buna rağmen fabrikada grev yasağından hiç söz edilmiyor. Bunun nedenlerinden biri sözleşmelerin geçmiş sözleşmelere oranla iyi olmasına bağlanıyor. Diğer neden ise “Bunlar grevimizi yasakladı, gidip bunlara oy mu vereceğiz” diyen işçinin olmaması.

İŞÇİLER ARTIK DAHA RAHAT KONUŞUYOR

AKP tabanının da rahatsız olduğunu söyleyen CHP’li bir işçi ise fabrikada eskiye oranla işçilerin daha rahat konuştuğunu belirtiyor. “Eskiden işçiler çok iç içe değildi. Son sözleşme zamanında herkes kaynaştı. Önceden herkes gruplar halindeydi. Yanındaki arkadaşıyla konuşmaktan çekiniyorlardı. Bir arkadaş ‘Artık bırakın bunu, çıkarın at gözlüklerinizi’ diyordu bağıra bağıra ama kimseden ses çıkmıyor” diyen işçi şöyle devam ediyor: “Şimdi suskun durumdalar. Muhatap olmak istemiyor. Yemeğimizi yiyelim diyor. Geçiştirmeye çalışıyor. Eskiden hiç geri adım atmıyorlardı.” Yanında çalışan ve daha önce AKP’ye oy veren bir işçinin bu seçimde oy vermekten vazgeçtiğini anlatan işçi, “Kayınçosu FETÖ soruşturması nedeniyle öğretmenlikten atılmış, yakınları içeri alınmış. ‘En alttakiler gidiyor, üsttekilere bir şey olmuyor, asıl görüşenler kendileriydi’ diyor.”

ÖNCEKİ HABER

AKP'li vekilin yalanı kısa sürdü: Köylüye ‘imar affı’ yalan çıktı

SONRAKİ HABER

İstanbul Caz Festivali’ne geri sayım başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...