22 Haziran 2018 00:01

‘A Haber’i seyrettim ne gerçekler varmış!’

Pek çok işçi ‘bir gücün’ her şeyi dizayn ettiğini düşünüyor. Somut bir adres yok, ‘dış güçler’ var. Ekonomide oyun oynuyor, ülkeyi bölmek istiyorlar…'

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Uğur ZENGİN
İstanbul

Tuzla’da bulunan bir metal fabrikasında makineler işçiliğin ucuz olduğu bir Avrupa ülkesine taşınıp, 60 işçi işsizlik tehdidiyle karşı karşıya kalırken fabrikadaki işçilerin büyük bölümü ülkenin kalkındığını düşünüyor. İşçilerin anlattığına göre pek çok işçi, ‘bir gücün’ her şeyi dizayn ettiğini düşünüyor. Somut bir adres yok, ‘dış güçler’ var. “Ekonomide bu dış mihraklar oyun oynuyor, aynı güçler Türkiye’yi bölmek istiyor. FETÖ’cülerin de emelleri devam ediyor, onlar da CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve HDP’yi nasıl yapıyorlarsa bir araya getirip, Muharrem İnce’yi cumhurbaşkanı adayı yapıyorlar!”

İKTİDARIN DİLİ

İktidarın dili işçileri etkiliyor. Hep başörtüsünden, eski Türkiye’deki kuyruklardan dem vurulduğunu, “Eskiden kuyruk vardı şimdi her şeyde bolluk var” denildiğini söylüyor bir işçi ve ekliyor: “Krediyle alıyorsun diyorum. Hiç de öyle değil diyor. Yol yapıyor aynen bunu diyorlar.” Karşısındaki işçinin tüm bu söylediklerini dinleyen işçi ona şunu söylüyor: “Sendikayla ilgili bir problem oldu greve gidemezsin.” Bunu duyan işçi şaşırarak “Nasıl yani” diye sorunca şu cevabı verdiğini söylüyor: “OHAL var grevi yasaklıyor. Hakkını arayamazsın’ dedim. ‘Öyle şey mi olur?’ dedi bu kez. ‘Sen hiç mi televizyon seyretmiyorsun’ diye sordum.”

Araya giriyorum:

- Seyrettiği televizyonda çıkmıyor olabilir.

- Baksın. Sendikanın sayfasında var.

- Hangi kanalları izliyorlar?

- TRT 1, A Haber. ‘A Haber’i seyrettim ne gerçekler varmış’ diyor. FOX hep yalan söylüyor diyor.

KİTLE KIYASI

Seçim yaklaştıkça heyecan artıyor. Ana akım televizyonlar CHP’nin Adayı Muharrem İnce’nin mitinglerini sıkça yayınlamasa da işçiler sosyal medya üzerinden ulaşıyor. “Kemik AKP’liyim” diyen de “Acaba başkası ne diyor” diye merak eden de 10 dakikalık dinlenme molalarında sosyal medya üzerinden mitingleri izliyor. Neredeyse hepsi CHP’nin Adayı Muharrem İnce ve AKP ile MHP’nin Adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın mitinglerinde toplanan kitleyi kıyaslıyor. Seçime günler kala kimin ‘daha güçlü olduğu’ analiz edilmeye çalışılıyor. AKP’den kopan ya da bağları zayıflayan işçiler ise tek tük.

KORKUYLA OY ALINIR MI?

Seçime günler kala “Başörtüsü elden gidecek muhabbeti”nin arttığını söylüyor bir işçi: “Sırf ondan bile Ak Parti’ye oy vermek istiyorlar. ‘Başörtüsü serbest, benim için önemli olan bu. Beni o (Erdoğan) özgür bıraktı’ diyorlar.”

- Fabrikada siyasi konu açıldığında hemen kapatılmaya çalışılıyor.

- Adayların seçim vaatleri, işçilerin ön yargılarının önüne geçemiyor. Özellikle CHP ve HDP’ye dönük büyük bir ön yargı var.

- HDP’nin konuşulması çok çok zor. Konuşan işçi ‘terörist’ damgası yediğini söylüyor.

- Birçok fabrikada olduğu gibi AKP ve MHP’li işçiler, sık sık “CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi HDP ile ortaklık kuracak” diyor.

- Parlamento seçimlerinde İYİ Partiye oy verecek pek çok işçinin cumhurbaşkanlığı oylamasında Muharrem İnce’ye oy vereceği söyleniyor.

- Benzer durum HDP ve Selahattin Demirtaş için de geçerli.

- “Ak Parti’yi beğenmiyorum ama başka parti yok” diyen işçi sayısı hiç de az değil.

- MHP’li olduğunu söyleyen ve MHP’nin Mecliste olmasını dileyen işçilerin bir kısmı, Erdoğan’a oy vermeyeceğini söylüyor.

- AKP’ye önceki yıllarda oy vermiş ancak bu seçimde oy vermeyecek olan işçiler var ancak bu kopuş kitlesel değil.

ÖNCEKİ HABER

Akşener'den Erdoğan'a: Damadınız AA’ya ‘yüzde 52 göster’ dedi mi?

SONRAKİ HABER

Kadınlara 8 ay, erkeklere 30 gün doğum izni TİS’e girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...