21 Haziran 2018 23:41

Kırşehir'de değişim isteği var ama tam kopuş yok

Kırşehir'de seçimin nabzını tuttuk. ÇEMAŞ ve PETLAS işçileri, iktidara yönelik bir tepki geliştiğini ve bunun sandığa yansıyabileceğini açıkladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yakup ASLANDOĞAN
Kırşehir

Kırşehir, Orta Anadolu’nun küçük kentlerinden biri. Ama tarihte etkisi olmuş bir kent. Binlerce yıl önce kurulmuş birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kırşehir, Celali isyanlarından Hacı Bektaşi Veli’nin yeniçeriler içindeki etkisini biçimlendirdiği yakın kentlerin başında oluşuna, Osmanlı’nın kuruluşunda etkileri olan Ahi Evran’ın bu kentte etkili olmasına kadar birçok meselede bilinen bir kent durumunda.

Son dönem siyaset yapıcılarının Türk-İslam etkisini yaymak için geçmiş dönem bu örneklerin aksine, Osmanlıcı resmi tarih vurgularını öne çıkararak güç topladığını söyleyebiliriz. Öyle ki bu seçim dönemi bunun için bulunmaz fırsatlar sunmuş ama tahminleri zorlayacak gelişmeler de yaşanmıyor değil.

Küçük ve tarımın ağır bastığı bir il olsa da Türkiye’de belki de grevi en çok yasaklanan bir fabrikaya da ev sahipliği yaptığı pek bilinmez Kırşehir’in. Otomotiv tekellerinin göz bebeği olan tekerlek fabrikalarından biri buradadır. PETLAS. Yüzlerce işçi çalışırken şimdilerde 3 bin işçisi ile orta Anadolu’nun en büyük işyerlerinden biri olmuştur. Daha önceleri küçük bir dökümhane olarak kurulan ve birçok grev yaşayan Çemaş da şimdilerde Türkiye’deki en büyük döküm işletmelerinden biri durumunda.

YERELDE SİYASET

Kırşehir’de AKP, 6 ay önce metal yorgunu diye görevden aldığı il başkanını milletvekili adayı olarak çıkardı. Bu tabanda kısmen tepkiye neden oldu. Ana muhalefet CHP ise Kürt seçmenin oyunu almak için o kimliği ile bilinen bir aday çıkarmayı tercih etti.

Tüm bu parti içi hesapların yanında esnaf problemli, siftah yapmadan kepengini kapattığını söyleyen esnaf sayısının az olmadığını söylüyor görüştüğümüz bir ayakkabıcı. “Geçmiş dönem esnafların önemli bir kısmı istikrar adına AKP diyordu ama şimdi sorgulama çok fazlalaştı” diyerek durumu anlatmaya çalışıyor. “Değişim isteği var ama tam kopma yok” diyor.

Görüştüğümüz bir metal işçisi “Özellikle eski MHP’liler arasında Tayyip Erdoğan’ın karşısında kim olursa ona oy vereceğini ifade edenlerin sayısı arttı” diyor. “Çünkü birbirlerine bu kadar küfür edip şimdi ortak olmak bize yakışmadı” diyor. Akşener MHP’den kayacak bu oyları toplar. Zira eski ülkü ocakları il başkanı da İYİ Parti milletvekili adayı. HDP etkili bir güç kentte ama birçok il yöneticisi tutuklu ve adayları da yerelden belirlenememiş. Geçmiş saldırılar nedeniyle de kentte etkili bir çalışma yürütmüyorlar.

ÇEMAŞ VE PETLAS İŞÇİLERİ

ÇEMAŞ Döküm fabrikasından görüştüğümüz işçiler; “Mini bir anket yapsanız eski ile yeni arasında fark görür müsünüz” diye sorunca, “Kesinlikle” diye cevap veriyorlar. Yani bu kadar zam, dolar artışı olunca canımız yandı tabii ki diyorlar. Bunlar bizlerin oyunun rengini az çok belirliyor. Örneğin 1 Kasım seçimlerinde fabrikadaki AKP-MHP oyları toplamı nereden baksanız yüzde 70 vardı ama şimdi rahat yüzde 50’ye düşmüştür. MHP’li arkadaşlarımız Akşener’i alternatifleri olarak görüyorlar. Geçmişte açıktan AKP’ye çalışan bazı arkadaşlarımız şimdi açıktan oy vermeyeceğini söylüyorsa bazı şeyler değişmiştir diyebiliriz” diyorlar. “Saadet liderinin de az bir sempatisi oluştu fabrikada. Ha bir de söyleyelim bizim millet dilbazı sever, o nedenle de Muharrem İnce’ye sempati de baya arttı diyebiliriz. Hem AKP hem de MHP tabanından var bu eğilim. Çok çok fazla olmasa da var bu” diyor işçiler. Bu dönem patronların kârları artmasına rağmen kriz var söylemini kullandığına dikkat çeken işçiler, uyarıyor: “Seçimler sonrası batarız biteriz demek istiyorlar ama yemezler çünkü kârları artmış.”

“PETLAS işçileri içinde ise durum biraz farklı” diyor işçiler. “Neden” dediğimizde ise “Çünkü orada Erdoğan çevresinin ortaklığı bulunduğu iddia ediliyor. Kırşehir’de bu dilden dile dolaşıyor hatta. Ta Kombassan Holding döneminden kalma bir ortaklıktan bahsediliyor ama ne kadardır bilinmez. Bu nedenle burada maaşlar düzenlidir ve aman bizden oy kayması olmasın, fabrikamız devam etsin diyerek AKP’ye oy verecek işçi sayısı hiç de az değil. Bizim çevremizdeki PETLAS’ta çalışan arkadaşlarımız, çevremiz bu durumda en azından” diyorlar. Artından da şunu ekliyorlar: “Ama bu seçim tabii belli olmaz. Çünkü geçmişte hakları için yüzlerce işçi yürüyüş yaptı, eskiden grevleri yasaklandı. Bunlar da kesin etkili olur. Hatta burası Çankırı’daki SUMİTOMO fabrikasının da ortağı. Oradaki olaylar nedeniyle belki iktidara tepki oluşur. Bu da sandığa yansıyabilir.”

KIRŞEHİR’DE SEÇİM SONUÇLARI

Kırşehir 7 Haziran 2015 seçimlerinde AKP yüzde 39, MHP yüzde 32, CHP yüzde 19, HDP yüzde 6 oy oranlarına sahipti. 1 Kasım 2015’de AKP yüzde 50, MHP yüzde 24, CHP yüzde 17, HDP yüzde 5 oldu. 16 Nisan referandumunda ise evet yüzde 53, hayır yüzde 47 oy aldı.

ÖNCEKİ HABER

Büyükada davasında Taner Kılıç'ın tutukluluğuna devam kararı verildi

SONRAKİ HABER

Mimar Sinan Devlet Konservatuvarı keyfi biçimde kapatılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...