06 Nisan 2011 12:50

Medya tecavüzü seviyor

Dizi başladığında tecavüz sevdalısı medyamızda bol bol “İffet’e bugün tecavüz edecekler”, “Yarın o sahne çekilecek”, “Fehriye Evcen mi (artık dizide kim oynayacaksa) daha iyi oynadı, Müjde Ar mı?” gibi başlıklar göreceğimizi şimdiden söylemek mümkün. “Fatmagül’ün Su&cce

Medya tecavüzü seviyor
Paylaş
Çağrı Sarı

Dizi başladığında tecavüz sevdalısı medyamızda bol bol “İffet’e bugün tecavüz edecekler”, “Yarın o sahne çekilecek”, “Fehriye Evcen mi (artık dizide kim oynayacaksa) daha iyi oynadı, Müjde Ar mı?​” gibi başlıklar göreceğimizi şimdiden söylemek mümkün. “Fatmagül’ün Suçu Ne?​” dizisinde de böyle olmadı mı?

Ekranlara gelen ve izlenme rekorları kıran diziler bilinçaltımıza kodlar giriyor, şifreler yolluyor. Tecavüzü, şiddeti, ayrımcılığı, ötekileşmeyi körüklüyorlar… Geçtiğimiz aylarda “Fatmagül’ün Suçu Ne?​” dizisi de kamuoyunda bu eksende tartışıldı. Kadın örgütleri, dizinin tecavüzü normalleştirdiğini, medyanın tecavüzü pornografik bir malzeme haline getirdiğine dikkat çekti.

Bugünlerde hazırlıklarına başlanan yeni bir diziyle beraber benzer bir tartışmanın adımları atılıyor; İffet. Müjde Ar’ın 1970’li yıllarda oynadığı film, vakti zamanında adından oldukça söz ettirmiş.

“Fatmagül’ün Suçu Ne?​” dizisi başladığı günden itibaren kamuoyunun gündemini oldukça meşgul etti. Dolayısıyla “reklâmın iyisi kötüsü olmaz” diyen yapımcılar da benzer senaryolara el attı.

Yine o sahne

Fatmagül’ün tecavüz sahnesi reyting rekorları kırınca ‘tevacüz’ temalı bir dizi daha çekmemek olmazdı. Ve düşündüler taşındılar ‘İffet’ dizinde karar kıldılar. Medyayı az çok takip eden herkes, İffet’in neden dizi olarak çekileceğini tahmin edebilir.

İffet adında bir genç kadın mahallenin serseri delikanlısına âşık olur, flört etmeye başlarlar. Adımın amacı farklıdır ve İffet’e tecavüz eder. Tecavüz sahnesi Müjde Ar oynadığı zaman da oldukça konuşulmuş. Çünkü filmde tecavüz “nefret dolu bir sahne” olarak verilmiyor. Çeşitli internet sitelerinde binlerce kez izlenen bu sahneyle ilgili yorumlar tüyler ürpertici.

Dizi şimdiden konuşulmaya başladı bile. Dizide kim oynayacak? Kim daha iyi rol yapacak? Boy boy fotoğraflar eşliğinde Fahriye Evcen, Naz Elmas ve Aysun Kayacı’nın adları yazılıp duruyor. Reklâm mıdır bilinmez ama biriyle anlaşılıyor sonra vazgeçiliyor. Sonra yeni bir isim atılıyor ortaya. Tartışılan mevzu da “o sahne de oynayacak isim”. Sahnenin özellikleri bir bir masaya yatırılıyor. Yok, RTÜK yasalarından dolayı aynen o sahne çekilemezmiş, yok filmin özelliği oymuş...  Sadece tecavüz sahnesine yoğunlaşılıyor.

Reyting malzemesi

Dizi başladığında tecavüz sevdalısı medyamızda bol bol “İffet’e bugün tecavüz edecekler”, “Yarın o sahne çekilecek”, “Fehriye Evcen mi (artık dizide kim oynayacaksa) daha iyi oynadı, Müjde Ar mı?​” gibi başlıklar göreceğimizi şimdiden söylemek mümkün. “Fatmagül’ün Suçu Ne?​” dizisinde de böyle olmadı mı?

“Fatmagül’ün Suçu Ne?​” dizisinde kadın bedeni üzerinde, hele de sarhoş olduğunda, istediğini yapmaya hakkı olduğunu düşünen erkek zihniyeti ile karşı karşıya kaldık. Bol bol Fatmagül’ün üzerinde kırmızı kıyafet olmasından, gece dışarı çıkmasına kadar tecavüzü hak edip etmediği değerlendirildi. Şimdi İffet’i de aynı şeyler bekliyor. 

Milyonların izlediği dizilerde, tecavüzlerin “ileride filizlenecek bir aşk” gibi kabullenilebilir temalarla verilmesi ne kadar doğru? Bu diziler izlenme rekorları kırıyor. Bu sahnelerin toplumu etkisi altına alması, zaten oldukça sık yaşanan tecavüz vakalarını normalleştirme olasılığı yok mu? Fatmagül’ün ardından çekilen Canan dizisi de tecavüz içerikli bölüm ile başladı, Unutulmaz dizisinin son bölümlerinden birinde yine tecavüz sahnesi vardı. Birbiri ardına tecavüz uğrayan kadınların hikâyeleri daha çok reyting, dolayısıyla daha çok reklâm ve daha çok paranın aracı olarak kullanılmaya başladı. Görünen o ki İffet son da olmayacak…

Sorumluluk büyük

Ancak bir kere daha hatırlatmak gerekir.  Şiddetin fiziksel, cinsel, duygusal, sosyal ve ekonomik her yönü ile yoğunluğu artıyor. Bu noktada medya kuruluşlarına büyük sorumluluk düşüyor. Bu içerikteki programlar, şiddetin engellenmesinden çok yaygınlaşmasına ve olağanlaşmasına hatta fantezi haline gelmesine neden oluyor.

Hala tecavüze uğrayan kadınların öldürüldüğü, tecavüzcüsüyle zorla evlendirmenin devam ettiği bir toplumda, bu olaylarının yer aldığı dizilerde çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü ne yazık ki bu ülkede, bu dizilerin yayınlandığı saatler de dâhil kadınlar her an taciz ve tecavüz ile karşılaşıyor.

ÖNCEKİ HABER

Sadece medyayı değil, yaşamı da dönüştürmek önemli

SONRAKİ HABER

Bir moda haftası daha bizden habersiz geçti…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...