01 Eylül 2012 12:49

Kürt sorunu müzakere ile çözülür

Halkların Demokratik Kongresinin (HDK) 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla “Barışa davet var” diyerek çağrı yaptığı miting, Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleşti. Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayan miting yürüyüşünün en önünde HDK imzalı “Çatışma değil müzakere &ou

Kürt sorunu müzakere ile çözülür
Paylaş

Mitinge HDK İzmir bileşenlerinin yanı sıra, KESK İzmir Şubeler Platformu, TÜMTİS, Halkevleri ve TKP 1920 de katıldı.

 “Savaş tamtamları çalanların kulaklarında bizim barış tamtamlarımız inleyecek” diyerek davul, bendir, gitar ve keman gibi müzik aletleriyle mitinge katılan İzmir Müzisyenler Derneği üyeleri, yürüyüş boyunca renkli görüntüler sergiledi.

Emek Partisi ise, “Emperyalizme ve savaşa karşı birlik, iş, barış, özgürlük” pankartı açarak, Kürt sorununa ve Suriye’de yaşanan gelişmelere dikkat çekti.

Pek çok dilde söylenen şarkılarla başlayan mitingde HDK adına konuşan Şenay Çağıran, barış için daha fazla ses çıkaracaklarını ifade etti.

Ardından büyük bir coşku ile sahneye çıkan BDP milletvekili Sırrı Sakık, Kürt sorununun terör ya da mücadele sorunu olmadığını dile getirerek, sorunun ancak müzakere ile çözülebileceğine dikkat çekti. Kürt halkının savaş istemediğine vurgu yapan Sakık, “Kürt halkı sınırları çizilmiş bir Kürdistan da istemiyor. Kürt halkı ortak bir vatanda demokratik özerklik istiyor” diye konuştu. BDP ve blok milletvekilleri olarak Roboski katliamındaki hassasiyetleri, Antep’te yaşananlar için de gösterdiklerini dile getiren Sakık sözlerine, “Ancak biz Kürt sorununda mücadele yerine müzakere yapılmasını istiyoruz. Bu konuda Sayın Abdullah Öcalan’ın etkisi büyük olacaktır. Müzakere sürecine Öcalan’ında dahil edilmesi gerekir. Eminim o zaman silahlar susacak ve barış gelecektir” diyerek son verdi.

Sakık’ın ardından KESK şubeler platformu adına konuşan Veli Atanur, “AKP’nin, Kürtlere, Alevilere, emekçilere ve öğrencilere düşman olduğunu ifade ederek, barış için mücadele etme çağrısı yaptı. Son sözü alan Alevi Bektaşi Derneği yönetim kurulu üyesi Mustafa Arslan ise, Başbakan’ın Alevileri yok sayarak hedef gösterdiğini dile getirdi. AKP’nin Suriye üzerinden yaşanan gerilim ile Alevileri ve Sünnileri birbirine düşürmeye çalıştığını belirterek, tüm halkların birbiriyle barış içinde yaşaması gerektiğine vurgu yaptı.

Miting Ferhat Tunç konseri ile son buldu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MAZLUMDER barış çağrısı yaptı

SONRAKİ HABER

Antakya'da güçlü savaş karşıtı miting

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...