01 Eylül 2012 12:19

Asker yakınıyla gerilla annesi kucaklaştı

Ankara’da emek ve demokrasi güçlerinin düzenlediği barış mitingine, konuşma yapan ve asker yeğenini süren savaşta kaybeden Servinaz Göçmez’in sözleri damgasını vurdu. Göçmez, kendilerine yeğeninin “kahramanca” bir kurşunla hayatını kaybettiğini söylediklerini anlattı. Göçmez, yeğenlerini g

Asker yakınıyla gerilla annesi kucaklaştı
Paylaş

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, bu yıl 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü “içeride ve dışarıda savaşa hayır” sloganıyla bugün yapılan bir mitingle karşıladı. Miting için Toros Sokak’ta bir araya gelinerek, Kolej Meydanı’na yüründü.

EN KİTLESEL KATILIM HDK’DEN

AKP’nin savaş politikalarına kitlesel bir şekilde “savaşa karşı barış” talebiyle yanıt veren emek ve demokrasi güçlerinin arasında birçok örgüt vardı. KESK, DİSK, TMMOB ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ile birlikte birçok sendika, kitle örgütü ve siyasi parti mitinge kalabalık bir şekilde katıldı. Mitingde 3 farklı dilde, Kürtçe, Türkçe ve Arapça “barış” parkartı ile HDK en kitlesel ve coşkulu katılımı gösterdi. HDK’yı oluşturan Emek Partisi(EMEP), BDP, ESP gibi partiler sembolik olarak birer bayrak açarken, HDK pankartı arkasında mitinge katıldılar.

KESK ise tutuklu sendikacılarını unutmadı. Cezaevinde bulunan sendikacıların fotoğraflarını, hem sendikacı arkadaşları hem de aileleri taşıdı. Mitingte, “operasyonlar sussun, silahlar dursun”, “barışa bir ses, çift taraflı ateşkes” sloganları sıkça atıldı. Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği de “devletin Alevisi olmayacağız”, “Diyanet İşleri kaldırılsın” sloganları ile mitingte taleplerini dile getirenler arasındaydı.

Mamak General Zeki Doğan Mahallesi’nden kadınlar muhtarları ile birlikte “Kadınlar Savaş istemiyor” pankartı arkasında mitinge katıldı.

Mitingde ortak metni Ankara Tabip Odası (ATO) Genel Sekreteri Selçuk Atalay okudu. Atalay, Türkiye’yi AKP’nin savaş politikalarından uzaklaştırarak, barışın ve kardeşliğin savunucusu haline getirmenin herkesin görevi olduğunu vurguladı. Atalay, “artık sözler değil, ölümler son bulsun” dedi.

‘TÜRK HALKI SAVAŞIN FARKINDA DEĞİL’

Asker yeğeni savaşta ölen Servinaz Göçmez ve gerilla annesi Fatma Temel, ortak metinden sonra birlikte sahneye çıkarak, en dikkat çeken barış mesajını verdiler. Fatma Temel, Kürtçe olarak yaptığı konuşmada, savaşın son bulmasını istedi. Servinaz Göçmez ise konuşmasında, Türk halkına önemli mesajlar verdi. Göçmez, yeğeninin savaşta öldüğünü öğrendiklerinde kendilerine “yeğeniniz savaşta kahramanca bir kurşunla göğsünden vuruldu” denildiğini fakat cenazeyi kendilerine kimsenin göstermediğini anlattı. Göçmez, daha sonra cenazenin yarısının olmadığını gördüklerini söyledi. Göçmez, “Bize yalan söylüyorlar” dedi. “Biz savaşı yeğenimle öğrendik. Ben Türk emekçi halkına sesleniyorum. Türk halkı bu savaşın farkında değil. Birileri onların ölüleri üzerinden politika yapıyor. Türk ve Kürt halkları değil, bu savaşı sürdürenler suçludur. Savaş üstüne politika yapanlar suçludur” dedi.

Gerilla annesi Fatma Temel ile Servinaz Göçmez konuşmaların ardından kucaklaşarak, el ele sahneden ayrıldılar.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, ATO Başkanı Özden Şener ile örgüt başkanlarının da mitinge katıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ekmek ve gül - sayı 33

SONRAKİ HABER

MAZLUMDER barış çağrısı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...