18 Haziran 2018 11:17
Son Güncellenme Tarihi: 18 Haziran 2018 16:35

Menbic'de bağımsız devriye faaliyetlerine başlandığı açıklandı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Askerlerimiz devriye gezmeye başladılar. Münbiç içine de girmeye başladılar.

Fotoğraf: Genelkurmay Başkanlığı/AA

Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Şimdi Fırat Kalkanı bölgesi ile Münbiç bölgesi arasına askerlerimiz girmeye başladı. Devriye gezmeye başladılar. Münbiç içine de girmeye başladılar. Bu süreçte YPG'liler Münbiç'ten çıkartılacak" dedi.

'YPG'LİLER MÜNBİÇ'TEN ÇIKARILACAK' 

Çavuşoğlu, "Washington'daki görüşmelerden sonra, 4 Haziran'dan sonra askerlerimiz Türkiye'de, Almanya'da, değişik yerlerde bir araya geldiler, planlamaları yaptılar. Şimdi Fırat Kalkanı bölgesi ile Münbiç bölgesi arasına bizim askerlerimiz girmeye başladı. Devriye gezmeye başladılar. Münbiç içine de girecekler, aşama aşama. Bu süreçte ayrıca YPG'liler Münbiç'ten çıkartılacaklar. Biz de tabii ki bunu denetleyeceğiz. Biz de orada olacağız, çıktığından emin olacağız.

Daha sonra buranın istikrara kavuşturulması için çalışmalarımız devam edecek. Plan uygulamaya başladı diyebiliriz, yani yol haritası uygulamaya geçti. İnşallah bir an önce Münbiç'te bu planı, bu yol haritasını uygularız, daha sonra diğer şehirlere de geçeriz. Amacımız YPG'nin kontrol ettiği tüm bölgelerde onları buralardan çıkartarak, bu bölgeleri istikrara kavuşturmaktır. Ve amacımız yine buraları o şehirlerin insanlarına vermektir ve kimlerin yöneteceğine dair, güvenlik birimlerinde kimlerin görev alacağına dair tüm aşamalarda birlikte çalışacağız." ifadelerini kullandı.

'MÜNBİÇ'TEN SONRA SIRA DİĞER YERLERE DE GELECEK' 

Çavuşoğlu ayrıca, "Fırat Kalkanı ile Zeytin Dalı ile DAEŞ'miş, PKK'ymış, YPG'ymiş, bataklıkları kuruttuk. Şimdi sırada diplomasi yoluyla masada Münbiç'i kurutmak. Münbiç Münbiçlilerindir. PKK'lıların, YPG'lilerin değildir. Münbiç'ten sonra sıra diğer yerlere gelecek. Yani PKK'nın kontrol ettiği yerler" dedi. 

TSK DUYURDU

Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), Fırat Kalkanı Harekat alanı ile Münbiç arasında kalan hatta TSK ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurları tarafından bağımsız devriye faaliyetlerine başladığı bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, şu bilgilere yer verildi:

"Daha önce mutabık kalınmış Münbiç Yol Haritası ve Güvenlik Prensipleri doğrultusunda, Fırat Kalkanı Harekat alanı ile Münbiç arasında kalan hatta TSK ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurlarınca bugünden itibaren bağımsız devriye faaliyetlerine başlanmıştır."

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

ABD'den ilk açıklama geldi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD’nin Menbic yakınlarında Türkiye ile birlikte “eşgüdümlü ama birbirinden bağımsız devriye misyonları” yürüttüğünü açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Eric Pahon, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Türkiye ile Menbiç yakınlarında eşgüdümlü ancak bağımsız şekilde devriye misyonu yürütüyoruz” dedi.

Pahon, “Türkler bir yanda biz diğer yanda devriye geziyoruz” ifadesini kullandı.

Bu devriyelerin ortak yürütülmediğini ve kentin içinde olmadığını belirten Pahon, “(Devriyeler) Menbiç’in batısında ileri birlik hattı yakınındalar. Menbiç’in uzun vadede güvenliğine destek sağlıyorlar ve Amerika’nın müttefiki Türkiye’ye olan yükümlülüğümüzü yerine getiriyorlar” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yeni Şafak yazarı: Seçim ikinci tura kalabilir

SONRAKİ HABER

Yarasa adamlar nefes kesti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...