01 Eylül 2012 13:38

Bitmeyen karmaşa

 Ayfer ApaydındaşdanBüyük tepkilere rağmen oldu bittiye getirilmek istenen 4+4+4 eğitim sistemi ailelerde kaygı ve tedirginlikle karşılanıyor. Sorular havalarda uçuşurken yetkililerden tatmin edici ve açıklayıcı cevaplar gelmiyor. Bu konuyu Kartal’da imam hatip ortaokuluna dönü

Bitmeyen karmaşa
Paylaş
İbrahim İpek

 

Ayfer Apaydındaşdan

Büyük tepkilere rağmen oldu bittiye getirilmek istenen 4+4+4 eğitim sistemi ailelerde kaygı ve tedirginlikle karşılanıyor. Sorular havalarda uçuşurken yetkililerden tatmin edici ve açıklayıcı cevaplar gelmiyor. Bu konuyu Kartal’da imam hatip ortaokuluna dönüştürülmek istenen Öğretmen Zekeriya Güçer İlköğretim Okulu velileriyle konuştuk. Kaldırılan etütlü okullardan biri burası. Zaten yetersiz sayıdaki bu okulların statülerinin dönüştürülmesiyle çalışan çocuklu kadınları büyük sıkıntıya düşürüyor. Ayfer Apaydındaşdan, çalışan bir anne ve çocuğu sabahçı ya da öğlenci olursa mağdur olacağını söylüyor ve ekliyor: “Haliyle işten ayrılmak zorunda kalacağım. Bu değişikliğin bir amacı da çalışan anneleri yıpratmak ve evde oturmalarını sağlamak.” 4+4+4 sistemiyle birlikte okullardaki sınıf mevcutları “tavan” yaparken bakanlığın reklam tabelalarında “okullardaki sınıf mevcudunu düşürdük” deniliyor. Ayfer’in bu konudaki düşüncesi net: “Yalan söylüyorlar.”

Suna Çetindaş

Kayıtlara baktığımızda bunu kolaylıkla görürüz zaten. 80 kişilik bir sınıfta çocuklar nasıl bir eğitim alabilir? Çocuklarımızın daha nitelikli eğitim almaları için dershanelere ve ek derslere göndermek zorunda kalacağız. Yani maddi manevi sıkıntılarını bizler yaşayacağız.” Tartışılan yeni konulardan biri de bakanlığın, velilerin tam teşekküllü bir hastaneden çocuklarının gelişiminin okula başlamak için uygun olmadığını gösteren bir rapor almaları halinde okula kayıt yaptırmayabileceği yönündeki açıklaması oldu. Sevim Kavilli ise, tek başına bu açıklamanın bile getirilen eğitim modelinin yanlışlığını gösterdiğini düşünüyor.  “Hem öğretmenler açısından, hem de çocuklar açısından çok sorunlu ve zor bir eğitim dönemi bekliyor bizi. Okul öncesi edindirilmeye çalışılan alışkanlıklar doğrudan ilköğretim sıralarında verilmeye çalışılacak. Öğretmen eğitim mi verecek yoksa çocuğun tuvalet alışkanlığını edindirmek ile mi uğraşacak?​”

Sevim Kavilli

Paket ders sistemi adı altında getirilen uygulama konusunu Suna Çetindaş değerlendiriyor: “Paket ders sistemi şöyle 1. paket Hz. Muhammed’in hayatı, Kuran’ı Kerim ve namaz. Bu bir paket. Diğer, 2. pakette ise matematik, görsel sanatlar ve resim var. Çocuk bu paketlerin içinde olan dersleri seçtikten sonra başka herhangi bir ders seçemiyor. Bu örnek aslında çocukların karşılaşacağı sıkıntıyı açıkça ortaya koyuyor. Çocuklarımız tamamen bilimden uzak, din ağırlıklı bir eğitime yönlendirilmek isteniyor. Bu sistemi, istedikleri muhafazakar toplumu yaratmak için getiriyorlar.”

OKULUMUZU GERİ KAZANDIK

Dergimizi pdf formatında görüntülemek için tıklayın

ÖNCEKİ HABER

Ayşe niçin korkmaz?

SONRAKİ HABER

Taş ocakları gölleri kirletiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...