16 Haziran 2018 22:25

Elazığ'da 'değişim'den söz edilebilir: AKP’den kopuş, MHP’ye tepki var

Elazığ'da seçimin nabzı: AKP’den kopuş, MHP’ye tepki var. Ancak her şeye rağmen AKP’nin Elazığ’da ‘birinci’ parti olarak çıkması bekleniyor.

Fotoğraf: Özkan Zülfikar/EVRENSEL

Paylaş

Özkan ZÜLFİKAR
Elazığ

AKP’nin 16 yıllık iktidarı boyunca en fazla oy aldığı illerden biri Elazığ. AKP, Elazığ’da 7 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 52,9 oy almışken 1 Kasım’da bu oran yüzde 66,8’e yükseltmişti. 16 Nisan referandumunda ise Elazığ’da 71,79 ‘Evet’, 28,21 de ‘Hayır’ oyu kullanılmıştı. Elazığ’da 24 Haziran seçimleri konusunda görüştüğümüz seçmenlerin çoğu bugüne kadar AKP’ye oy verdiklerini gizlemiyorlar. Ancak bu seçimlerde tereddüt yaşadıklarını da ifade ediyorlar. Görüştüğümüz her yurttaşın ekonomik durumdan bahsetmesi ve geçim sıkıntısı yaşadıklarını anlatmaları seçimlerde neden tereddüt yaşayacaklarının göstergesi gibi. MHP’ye ise tepki hakim, MHP’liler partilerinin kendi kendini bitirdiğini söylüyor. AKP’den bir kayış olursa oyların ilk adresinin Saadet Partisi olacağını söylemek mümkün. Ancak her şeye rağmen AKP’nin Elazığ’da ‘birinci’ parti olarak çıkması bekleniyor. 

AKP İSTEDİĞİMİZ ADAYLARI BELİRLEMEDİ

Elazığ Vali Fahri Bey Caddesinde bulunan AKP seçim bürosunda görüşmek istediğimiz bir AKP seçmeni, ismini vermeden görüşme yapabileceğimizi söylüyor. AKP’li olmasına rağmen “İsmimi vermeye korkuyorum. Birazcık eleştirirsem çocuklarım işinden olursa? Büyük zorluklar çekerek iş bulduk. Şimdi işimizden olmak istemiyoruz” diye kaygılarını dile getiriyor. Bu sefer oy vermek istemediğini sözlerine ekleyen yurttaş nedenlerini şöyle sıralıyor: “Bu sefer çok sıkıntılı. Kazanmayabilir AKP. Ekonomi çöktü, dibe vurdu. Herkes aç susuz. Herkes işten atılma korkusu yaşıyor. En ucuz meyve 6-7 lira. Aday belirlemede aradık merkezi ve dedik ki, halkın sevdiği, değer verdiği isimler olsun. 73 aday başvurusu oldu. ‘tamam. Dikkate alacağız sizleri” dediler. Ancak baktık ki halkın değil merkezin belirlediği isimler olmuş. Halk artık inanmaz size. Ben şahsen Meral Hanım’ı (Akşener) çok güçlü buluyorum. Belki de ona oy vereceğim.”

MHP KENDİ KENDİNİ BİTİRDİ

Doğukent mahallesinde market işleten bir esnaf, zamlardan bıktıklarını belirterek, “Ayakta kalabilmek için çaba sarf ediyoruz ancak işlerimiz yolunda değil. Kazanç olmuyor. İş olmuyor. Evimize bir ekmek götürmenin derdindeyiz” ifadelerini kullanıyor. Ekonominin ‘dibe vurduğunu’ ve bunun nedeninin AKP’nin ülkeyi iyi yönetemediğinden kaynaklandığını belirten esnaf, “HDP’nin ülke için umut olacağını düşünüyorum. Ben oyumu önceki seçimlerde olduğu gibi HDP’ye vereceğim” diyor.  Yine Elazığ Vali Fahri Bey Caddesinde bulunan İyi Parti seçim koordinasyon merkezine uğruyoruz. Büroda bizi karşılayan İyi Partililer MHP’yi eleştirerek, MHP’nin kuruluş çizgisinden ve amacından saptığını söylüyorlar. Yıllarca MHP içerisinde yer almış, şimdi ise İyi Parti yönetici kadroları içerisinde bulunan bir isim sorularımızı cevaplıyor. İsmini vermek istemeyen İyi Partili, “MHP’nin kendi seçmenine verebilecek bir tek vaadi yoktur. MHP’nin kalesi olarak bilinirdi Elazığ. Biz hepimiz de MHP çizgisinde idik. Yöneticilerin neredeyse yüzde 70’i İyi Partiye geçti. Gelinen noktada MHP kendisini Türkiye’de de Elazığ’da da bitirmiştir. Şimdi Elazığlılar Meral Hanım’ı ve İyi Partiyi kendisine daha yakın görmektedir.” Şeklinde konuşarak Elazığ’ın yıllarca hizmet alamadığını konuşmalarına ekliyor. Bu arada İyi Parti 1. Sıra Milletvekili adayının 1 Kasım seçimlerinde MHP’den aday olan Yavuz Temizer olduğunu ve seçilme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu da belirtelim.

‘MECLİSE GÖNDERDİĞİMİZ HİÇBİR VEKİLİNDEN FAYDA GÖRMEDİK’

Elazığ’ın merkez mahallelerinden biri olan Beyaz Çeşme mahallesinde kahvede bir araya gelen insanlarla konuşurken kahve sakinlerinden birisinin şu sözleri dikkat çekici: “AKP 16 yıllık iktidarları boyunca Elazığ’dan meclise birçok vekil gönderdi. Ancak hiçbir vekilinden bir fayda görmedi. Elazığ’a bir hizmet vermediler. Yani hiçbir vaat yerine getirilmedi. Ne stat yapıldı. Ne çimento fabrikası kaldırıldı. Aksine Elazığ için ve ülke için çok önemli olan şeker fabrikasının satışı kapıda.”
 Başbakan Binali Yıldırım’ın Elazığ mitingine katılım sayısının oldukça düşük olması, ‘Elazığ’da AKP’de bir erime olduğunun göstergesi olarak dillendiriliyor. Yine Kulislerde AKP’nin Elazığ’da gizli bir anket yaptırdığı ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde yüzde 67’ye yakın oy alan AKP’nin şimdi yapılacak seçimlerde yüzde 47 bandında kaldığı iddia ediliyor. AKP’li olan Elazığ Belediyesinden yeterli derecede hizmet alınamadığı da eklenince AKP’nin işini daha da zorlaştırdığını birçok yurttaşın ağzından duymak mümkün.   

AKP’DEN KOPACAK OYLARIN İLK ADRESİ SAADET PARTİSİ

Öte yandan Elazığ’da AKP’nin tabanının Saadet Partisine oldukça yakın olduğu ve AKP’den kopacak oyların ilk adresinin Saadet Partisi, ikinci adresin ise HDP olacağı 7 Haziran seçimlerinde görülmüştü. Saadet Partisi 7 Haziranda yüzde 3 oy almış ama bu oy 1 Kasımda ise yüzde 1,2’ye gerilemişti. Elazığ da seçim faaliyeti yürüten bazı Saadet Partili seçmen ülkenin kutuplaştırıldığına değinerek HDP’nin ittifak dışına itilmesini doğru bulmadıklarını söylüyorlar. Saadet Partisi Elazığ 1. Sıra Adayı İbrahim Hacıbekiroğlu 3 Haziranda Artıgerçek.com da yayınlanan bir demecinde, HDP’li belediyelere kayyım atanmasını, vekillerinin tutuklu olmasını eleştirerek, “Benim partim, CHP, AKP,MHP ne kadar meşruysa HDP’de o kadar meşrudur. Adalette temsil şarttır. Mesela Selahattin Demirtaş cumhurbaşkanı adayı ama ceza evinde. Bu memleketin ayıbıdır” diye belirtiyor.  Saadet Partisi için çalışmalarda bulunan ve Beyazçeşme mahallesinde esnaf olan bir kişi, “Eskiden mahallelerde seçim çalışması yürütmek biraz zordu. Herkes AKP’liydi. Bize tepki gösteriyorlardı. Şimdi nereye gitsek insanlar bizi dinliyorlar. Ama yine de AKP destekçileri de var tabi. Yalnız ben mahallelerde halkın kutuplaştırıldığını da söylemek istiyorum. Bu çok tehlikeli bir durum. Son olarak bu sefer ben çok umutluyum. Memleket için iyi olacak sonuçlar alınacağını düşünüyorum” diyor. 

HDP DİNAMİK BİR KAMPANYA YÜRÜTÜYOR

Elazığ’da görünür bir seçim çalışması yürüten partilerden biri de HDP. Merkezde HDP ile yan yana görünmek istemeyen partilerin aksine Elazığ’da bu partilerin-özellikle CHP’nin- tabanı içerisinde azımsanmayacak düzeyde baraj altında kalmaması için HDP’ye oy verme eğiliminin olduğunu da söylemek gerekiyor. Kürt - Alevi mahallelerin başında gelen Fevziçakmak, Esentepe ve Yıldızbağları’nda karşılaştığımız birçok CHP’linin ağzından en çok “Meclis seçimlerinde HDP, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Muharrem İnce’ye oy vereceğim” cümlesini duyuyoruz. 

ÖNCEKİ HABER

Türkiye sahte haberde liste başı

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Bunların lügatında tünel yok, bunlar ne anlar tünelden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...