16 Haziran 2018 09:15
Son Güncellenme Tarihi: 16 Haziran 2018 11:09

EMO: Lunaparklarda denetimsizlik tehlike saçıyor

Yaz mevsiminin gelmesi ve okulların kapanmasıyla pek çok AVM bahçesine lunaparklar kurulmaya başladı. Peki bunlar ne kadar güvenli?

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

TMMOB Elektirk Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi yaptığı açıklamayla lunaparklarda denetimsizlik ve vurdumduymazlık nedeniyle yaşanabilecek tehlikelere dikkat çekti. Yaz mevsiminin gelmesi ve okulların kapanmasıyla pek çok AVM bahçesine lunaparklar kurulmaya başlanadığı belirtilen EMO açıklamasında  şu ifadelere yerildi “Lunaparklarda yaşanan kaza ve elektrik çarpmaları bu alanda da kamusal denetimin yeterince yapılmamasından kaynaklanmaktadır Günlük ve aylık periyodik kontrolleri yapılmayan, alanlarında uzman mühendisler yerine eğitimsiz personel tarafından işletilen elektrikli oyun araçlarında topraklamaya yeterince önem verilmemesi bu tür yaralanmalı kazaları da beraberinde getirmektedir.”

Lunapark ve eğlence alanlarında kullanılan tüm eğlence makinalarının yürürlükte bulunan ilgili mevzuata göre aylık ve yıllık periyodik kontrollerinin yapılması, emniyet aksamlarının test edilmesi, topraklama tesisatı yoksa can ve mal güvenliği için alanında uzman Elektrik Mühendisleri tarafından en kısa sürede bu eksiklik giderilmesinin gerektiğine dikkat çekilen açıklamada “14 Temmuz 2005 tarihli İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin 9207 Sayılı Yönetmeliğe göre sirk ve lunaparkta bulunan oyun ve eğlence makinalarının kontrol ve bakımından sorumlu olmak üzere, teknik bilgi ve yeterliğe sahip en az bir mühendis ve bir teknisyen bulundurulması zorunludur” denildi. Lunapark ve eğlence mekanlarının denetimlerinde belediyelere büyük sorumluluk düştüğünün hatırlatıldığı açıklamada alanında uzman mühendislerin tüm bu süreçlerde yer almasının can ve mal güvenliği açısından büyük bir önem taşıdığı belirtilerek “Kalıcı çözümün yasal çerçeve ve kamusal denetim olduğu gerçeğini göz ardı etmeden ebeveynlerden de özellikle çocuklarını bu tarz denetimsiz, nitelikli personeli olmayan oyun alanlarından uzak tutmalarını öneriyor, karşılaştıkları olumsuzlukları yetkililere bildirmelerini önemle rica ediyoruz” denildi. (HABER MERKEZİ) 


BALERİNDEN DÜŞEN ÇOCOUK ÖLDÜ

Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde bayram nedeniyle kurulan lunaparkta bindiği balerinden düşen 13 yaşındaki Murat Boz hayatını kaybetti. Lunapark işletmecisinin gözaltına alındığı kaza, saniye saniye güvenlik kamerasına yansıdı. Ramazan Bayramı nedeniyle kurulan lunaparkta balerine binen Murat Boz, eğlence aracı hareket ettikten bir süre sonra yaklaşık 3 metreden düştü. Ağır yaralanan Boz, hasatenede doktorların tüm müdahalesine karşın kurtarılamadı. (DHA)       

 

ÖNCEKİ HABER

Inna'dan Türkçe şarkı sürprizi

SONRAKİ HABER

TZOB’dan ‘çölleşme’ uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...