16 Haziran 2018 07:32

Yılkı atlarından, yaban ördeklerine Ağrı Dağının yaban hayatı

5 bin 137 metre yüksekliği ile 'Türkiye'nin çatısı' olarak nitelendirilen Ağrı Dağı, önemli bir yaban hayatına ev sahipliği yapıyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ağrı Dağı sazlığı, göçmen kuşların yanı sıra yaban hayvanlarının yurda göçüyle renklendi. Afrika'nın yanı sıra, Rusya, Litvanya, Estonya, Ukrayna, Finlandiya, Polonya, Avusturya ve Çekya gibi ülkelerden gruplar halinde yurda gelen çeşitli türde yaban ördekleri, yavrularıyla Ağrı Dağı sazlığına yerleşerek üreyip yazı geçirdikten sonra, sonbahara doğru başka ülkelere göç edecek. Baykuşlar ve şahin gibi yırtıcı kuş türleri de sazlıktaki yerlerini aldı. Baharın müjdecisi olan leylekler ağaç ve direk tepelerine ince ağaç dallarıyla yuva yaparak yumurtadan yeni çıkan yavrularının büyütüyor.

Ağrı Dağı'nın yüksek kesimlerinde yaşayan tüylü yaban domuzları, yaz aylarını geçirmek için indikleri sazlıklarda üreyip yavrularını büyüterek tekrar geri dönüyor. İnsanlardan uzakta gruplar halinde dolaşan yılkı atlarını da Ağrı Dağı sazlığında görmek mümkün.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı dağcının tırmanışına ev sahipliği yapan Ağrı Dağı, zengin ve eşsiz doğasıyla keşfedilmeyi bekliyor. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Emek penceresinden 25 Haziran’a sorular

SONRAKİ HABER

Kızaklı köpekler, kaçan inekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...