13 Haziran 2018 12:46

Tunus’ta ‘darbe planı’na protesto

BAE’nin, görevden alınan eski içişleri bakanı ile tasarladığı öne sürülen darbe planı girişimi Tunuslular tarafından protesto edildi.

Fotoğraf: Houssem Zouari/AA

Paylaş

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), görevden alınan eski içişleri bakanı ile tasarladığı öne sürülen darbe planı girişimi Tunuslular tarafından protesto edildi.

Başkent Tunus’un sembolik Habib Burgiba Caddesi üzerindeki tiyatro binası önünde toplanan kalabalık, hükümetin düşmesi ve yönetimin değiştirilmesinin amaçlandığı öne sürülen darbe planını protesto etti.

NE OLMUŞTU?

Kuzey Afrika ve Sahil bölgesine ilişkin Paris merkezli Fransızca yayın yapan MondAfrique isimli internet sitesinin başyazarı Nicolas Beau imzalı haberde, BAE istihbarat birimlerinin Tunus’un Cerbe Adası’nda görevden alınan İçişleri Bakanı Lütfi İbrahim ile bir araya geldiği ileri sürüldü.

Görüşmede, “İbrahim’in Tunus’ta yükselmesi ve Nahda Hareketi’nin siyaset sahnesinden tamamen silinmesini amaçlayan” darbe planı hazırlandığı belirtildi.

Toplantıda, Başbakan Yusuf Şahid’in görevden alınmasının ardından, Tunus’un devrik lideri Zeynel Abidin Bin Ali dönemi Savunma Bakanı Kemal Bin Murcan’ın başbakanlığa getirilmesinin planlandığı ancak bu hamlenin Cumhurbaşkanı Baci Kaid Essibsi tarafından engellendiği iddia edildi.

RİYAD GEZİSİ

Öte yandan, Tunus yerel basınında da İbrahim’in Mart ayında Suudi Arabistan’a giderek burada Kral Selman ve Riyad’daki üst düzey yöneticiler ile görüştüğü detayına işaret ediyor.

İbrahim’in beş gün süren Suudi Arabistan gezisinin ardından, Kral’ın özel uçağı ile Tunus’a döndüğü ve gezideki temaslarına ilişkin Başbakan Yusuf Şahid’e bilgi vermediği iddiaları tartışılıyor. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Kadın fotoğrafçılardan çağrı: Erkek egemen fotoğrafçılık dünyasına son

SONRAKİ HABER

PTT emekçileri bayramda da çalıştırılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...