12 Haziran 2018 23:50

Özel hastanede ihmaller zinciri

Yanlış tedavi sonucu iki böbreği iflas eden ve sol ayağını kaybetme riski bulunan 68 yaşındaki Emine Karanfil ihmaller zincirini Evrensel'e anlattı.

Ümmühan Akkaya'nın kimlik fotoğrafı

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Yanlış tedavi sonucu yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren 68 yaşındaki Emine Karanfil’in kızı Ümmühan Akkaya, ihmaller zincirini gazetemize anlattı. Annesinin evde baygınlık geçirmesi üzerine 112 Acil Çağrı Merkezini aradığını söyleyen Akkaya, Koç Üniversitesi Hastanesine götürüldüklerini kaydetti. Akkaya, Koç Üniversitesi Hastanesinde kalp krizi geçirdiği saptanan annesinin “Yerimiz yok” denilerek Özel Avrupa Şafak Hastanesine sevk edildiğini anlattı. Akkaya, “Özel Avrupa Şafak Hastanesinde ‘Anneniz kalp krizi geçiriyor acilen ameliyata alınması gerekiyor’ dediler. Anjiyo odasına aldılar annemi, ana damarın tıkalı olduğunu ve açılması için bir tane stent takacaklarını söylediler. Takılacak stentin iyisi 2 bin, kötüsü 500 liraymış. ‘İyisi annenizi uzun süre korur’ dediler. Biz de bir tane takılacaksa iyisini takalım dedik. Kağıt imzaladık, stent takıldı. Ameliyatın başarılı geçtiğini söylediler” dedi. Operasyonun ardından gözlem odasında alındığında annesinin bilincinin açık olduğunu kaydeden Akkaya, ertesi sabah servis odasına alınan annesinin bacağında morluk oluştuğunu fark etti.

‘DOKTOR BOŞ KAĞIT İMZALATMAK İSTEDİ’

Akkaya, hemşireye annesinin bacağında oluşan morluğun ve ağrısının sebebini sorduğunda “Bir şeyi yok, varistir. Anneniz evham yapıyor yaşlı olduğu için” cevabını aldığını kaydetti. Aynı gün öğleden sonra annesinin moraran bacağına doppler (renkli ulturason) çekilmesi üzerine pıhtı attığının anlaşıldığını anlatan Akkaya, geç müdahale sonucu annesinin ayağını kaybetmek üzere olduğunu ifade ederek olayı şöyle anlattı: “Dopplerden sonra anjiyoyu yapan doktor geldi tıkalı bacak için ilaç tedavisi yapılacağını söyledi. Ağrısının azalması için sürekli ağrı kesici verdiler. Sonra ben durumunun kötüye gittiğini söyleyince hemşire nöbetçi doktora haber vermiş. Doktor geldiğinde ‘Neden daha önce haber vermediniz ayağı kaybetmek üzere, çok geç kalınmış’ diye çıkıştı. Normalde 3-4 saat içinde müdahale edilmesi gerekirken bunlar 10 saat sonra müdahale ettiler tıkanan ayağa. Tıkanıklığı açacağını söyleyen doktor bize tutanak yazıp imzalattı. Müdahaleden sonra annem yoğun bakıma alındı. Bilinci ve şuuru açıktı. Sonra bilinci kapanmış. Tutanak tutan doktora gidip tutanağı istediğimizde çöpe attığını söyledi. Ağabeyim çöpten alırım deyince tutanağı bize verdi. Ama daha sonra doktorun yanındaki asistanı mı hemşire mi bilmiyorum bize, ‘Tutanağı yanlış yazdık’ diye boş kağıt imzalatmaya çalıştı. Biz imzalamadık.”

‘YANLIŞ MÜDAHALE BÖBREKLERE ZARAR VERDİ’

Akkaya, stent takıldıktan sonra bacağındaki tıkanıklığın açılması için ikinci kez yapılan ameliyat müdahalesi sonucunda annesinin iki böbreğinin de iflas ettiğini söyledi. Yapılan yanlış müdahaleler sonucu başhekim ve hastane müdürüyle görüşerek sevk istediklerini anlatan Akkaya, “Hastane yetkililerine ‘Annemizi öldürmeye çalıştınız’ diyerek başka hastaneye ambulansla sevk istedik. Bizi ambulansla Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesine gönderdiler” diye konuştu.  

Akkaya’nın anlattıklarına ilişkin bilgi almak üzere aradığımız Hastanenin Yönetim Kurulu Başkanı Seçim Öztürk, Emine Karanfil’in, hastanesinde tedavi gördükten sonra Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesine sevk edildiğini, sağlıkçı olmadığından tedavisinin yanlış yapılıp yapılmadığına dair bilgi veremeyeceğini söyledi. Tedaviyi yapan doktorla görüşme talebimize olumlu ve net bir yanıt vermeyen Öztürk, hastanın fizibilite raporlarını göndereceğini söyledi. Ancak henüz tarafımıza gelen bir belge söz konusu değil. Bağcılar Devlet Hastanesinden gelen son bilgiler ise annenin durumunun iyiye gittiği ve bacağı kaybetme riskinin yüzde 15’lere kadar indiği yönünde.

ÖNCEKİ HABER

İlaç parasını karşılayamayan emekli tedaviden vazgeçti

SONRAKİ HABER

Dink davasında 2 sanık tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...