12 Haziran 2018 23:40

Meslek lisesi öğrencileri umutsuz

Evrensel'e konuşan İstanbul Kıraç İMKB Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri geleceğe umutsuz bakıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

İstanbul Kıraç İMKB Meslek ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrencilerle meslek lisesine nasıl yöneldiklerini, staj sürecinde yaşadıkları sorunları ve gelecek hakkındaki beklentilerini konuştuk. Konuştuğumuz meslek liseliler geleceğe umutsuz bakıyor. Öğrencilerin hemen hemen hepsi üniversiteyi kazanmak istese de imkanlarının kısıtlı olmasından dolayı bunun çok zor olacağını düşünüyor. Eğitim sisteminin iflas ettiğini düşünen öğrenciler seçimlerle de bir şeyin değişmeyeceğine inanıyorlar.

‘BAŞKA ÇAREM YOK’

Konuştuğumuz elektrik- elektronik bölümü öğrencilerden biri iş bulma olanağı yüksek diye meslek lisesine yöneldiğini söylüyor. Eğer iş bulamazsa da özel harekat ya da polislik sınavına gireceği anlatan öğrenci gerekçesini ise şöyle açıklıyor: “Biz yoksul ailelerin çocuklarıyız. Meslek lisesinde okumam da bu yüzden. Başka çarem yoktu.”

‘STAJ DEĞİL AMELELİK YAPIYORUZ’

Anadolu lisesini kazanamadığı için meslek lisesine geldiğini ifade eden başka bir öğrenci ise, “Anadolu lisesine gitseydim benim için daha iyi olurdu, üniversite okumak istiyordum. Şimdi bunu gerçekleştirmem çok zor. Diğer lisedeki arkadaşlarımıza göre daha az ders görüyoruz” dedi. Maddi imkanlarının da yeterli olmadığını anlatan öğrenci, evde ders çalışma imkanının  da olmadığını söylüyor. Staj sırasında emeklerinin karşılığını alamadıklarını adeta sömürüldüklerini aktaran öğrenci, “Staja işi öğrenmek için gidiyoruz. Ama bize yaptırdıkları amelelik. Bizi öğrenci gibi görmüyorlar, ucuz işçi olarak görüyorlar” diye konuştu. Bu seçimde oy kullanmayacağını belirten öğrenci  “Hiçbirinin oyumu hak ettiğini düşünmüyorum. Şimdi hangi partiye oy versem ne olacak? Ülkenin hali ortada. Eğitim sistemini görüyorsunuz. Bizim halimizi görüyorsunuz. Hangisi kazanırsa kazansın neyi değiştirecek. 18 yaşındayım gelecekten hiçbir beklentim yok siz düşünün.”

‘ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 30’U’

 “Üniversiteyi kazanmak istiyorum ama okulda buna yönelik eğitim alamıyoruz” diyen diğer bir meslek liseli ise, stajdan eve geldiğinde zaten yorgun argın düştüğünü belirtiyor. Stajda herkesle aynı işi yaptıklarını ama aynı ücreti alamadıklarını ifade eden öğrenci “Asgari ücretin yüzde 30’unu alıyoruz hatta daha azını alıyoruz” dedi. Kaynak bölümünde okuduğunu, üniversite sınavında da otomotiv bölümünü tutturmaya çalışacağını anlatan öğrenci “Bunun için dershaneye başlayacağım. Ailemin durumu kötü. Bu nedenle yazın çalışıp para kazanmam gerek. Zorlanacağım ama başka çözüm yolum yok” dedi.

‘ÜNİVERSİTE MEZUNU İŞSİZ ÇOK’

Genelde öğrencilerin iş bulma olanağı daha yüksek diye meslek lisesine yönelmişler.  Bunlardan biri ile konuşuyoruz.  Staj sürecinde çok düşük maaş aldıklarını ve uzun süreli çalıştıklarını anlatan öğrenci,  “Hem iş zor hem de aldığımız para emeğimizin karşılığı değil. Şu an ki devrimizde üniversiteden mezun olup işsiz olan çok var. Fakat bir meslek seçip, meslek hayatına devam etmek daha gerçekçi. Üniversite bitirmesem bile bir meslek sahibi olmak bence daha iyi” diye konuştu.

Meslek liselerinde bildiğiniz kölelik koşullarında staj yaptıklarını anlatan başka bir öğrenci ise  “Oturan ustadan daha fazla iş yapanlar var. O işçilerin daha fazla para alması gerekiyor. Biz o emek sömürülerini de gördük” dedi. Meslek liseleri özel sektör iş birliğinin sürekli vurgulandığını anlatan öğrenci  “Sürekli bu konuşuluyor. Her şey patronların elinde. Şimdi bizi de patronlara emanet edecekler” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sakarya'da paralarını alamayan inşaat işçileri vincin üzerine çıktı

SONRAKİ HABER

İlaç parasını karşılayamayan emekli tedaviden vazgeçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...