12 Haziran 2018 00:47

Basın örgütlerinden Evrensel’le dayanışma çağrısı

Basın örgütleri, Berat ve Serhat Albayrak’ın şikayeti üzerine ‘hakaret’ ve ‘iftira’ suçlamalarıyla açılan davaya tepki gösterdi.

Fotoğraf: 9 Kasım 2017 tarihli Evrensel Gazetesi

Paylaş

Eren YILMAZ
İstanbul

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile kardeşinin de adının geçtiği, ‘Paradise Belgeleri’ olarak adlandırılan belgeleri haberleştiren Evrensel’e Berat ve Serhat Albayrak’ın şikayeti üzerine ‘hakaret’ ve ‘iftira’ suçlamalarıyla açılan davaya basın örgütleri tepki gösterdi.

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “Çarşamba günü duruşması görülecek olan Çağrı Sarı’nın yanında olduğumuzun bilinmesini, TGS olarak haberi savunmaya devam edeceğimizi ilan ederiz” ifadelerini kullandı. RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, “Ekonomik istikrarın finans haberciliğini özgürce yapmaktan da geçtiğini vurgulamak için RSF olarak 13 Haziran’da Çağrı Sarı’nın yanında olacağız” derken DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren de “Gazeteciler özgür olmadığı sürece bu ülkede demokrasi de olmayacak. Umarız iktidarı rahatsız eden her yayına açılan bu davalar önümüzdeki dönemde bitmiş olur” diye konuştu.

TGS: HABERİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş: “Evrensel Gazetesi Eski Yazıişleri Müdürü Çağrı Sarı’ya yapılan haberler nedeniyle açılan davanın duruşması çarşamba günü görülecek. Yukarıda da söylediğim gibi yapılan “haber nedeniyle” açılan davanın. Türkiye’de maalesef gazeteciler için haber yapmanın bedeli hakkında dava açılması, tutuklanmak, özgürlüğünden mahrum bırakılmak. Evrensel gazetesinin haberini yaptığı Paradise Belgelerinde Enerji Bakanı Berat Albayrak ve kardeşi Serhat Albayrak’ın da adının geçmesi dünyanın her yerinde haber değeri taşır. Kaldı ki bu belgelerde isimleri geçenler hakkında herhangi bir işlem yapılmazken bunu haberleştirenler hakkında dava açılması kabul edilebilir değildir.

Biz gazetecilerin birinci görevi kamu çıkarını ön planda tutarak haber yapmaktır. Biz haberlerimizi yaparken, halka haberi ulaştırırken buna dikkat ederiz. Oturdukları koltukları kişisel menfaatleri için kullananları kamuoyuna duyurmak bizim birinci görevimizdir. Kamunun çıkarı kişilerin çıkarından önce gelir.

Kaldı ki Evrensel gazetesi bu haberi bir milletvekilinin açıklamalarına dayanarak aktarmıştır. Çarşamba günü duruşması görülecek olan Çağrı Sarı’nın yanında olduğumuzun bilinmesini, Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak haberi savunmaya devam edeceğimizi ilan ederiz.”

RSF: 13 HAZİRAN’DA ÇAĞRI SARI’NIN YANINDA OLACAĞIZ

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu: “Finans sektörü, Türkiye’de gazetecilik için, belki askeri meselelerin güncelleştirilmesi kadar daima önemli bir “yasak bölge” oldu. İktidar, bu alana “Burnunu sokan” meslektaşlarımız Çağrı Sarı ve Çiğdem Toker’i hapis veya ağır tazminat tehdidiyle yola getirmeyi amaçlıyor. Ekonomik istikrarın finans haberciliğini özgürce yapmaktan da geçtiğini vurgulamak için RSF olarak 13 Haziran’da Çağrı Sarı’nın yanında olacağız.”

DİSK BASIN İŞ: BU DAVALARIN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİYOR

DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, birincisi, biz bu tür davalarda zaten adliyede destek için gidiyoruz meslektaşlarıma arkadaşlarımızı da mahkemeye çağırıyoruz. Türkiye hararetli bir seçim ortamında, seçimden sonra ne olacağı konuşuluyor hep. Şu anda, abartısız söylüyorum, gazeteciler hakkında binlerce dava var. Bu davaların düşürülmesi gerekiyor. İçerideki meslektaşlarımızın serbest bırakılması gerekiyor. Bu seçim sürecinde siyasi partiler, cumhurbaşkanı adayları bu konuda bir şeyler söylemeliler. Çünkü gazeteciler özgür olmadığı sürece bu ülkede demokrasi de olmayacak. Bunu hepimiz biliyoruz. Umarız iktidarı rahatsız eden her yayına açılan bu davalar önümüzdeki dönemde bitmiş olur. Bu dava da düşmüş olur.”

Gazetemizin eski sorumlu yazı işleri müdürü Çağrı Sarının yargılandığı dava yarın Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde saat 11'de görülecek. 

ÖNCEKİ HABER

Boşanmak isteyen eşine adliye önünde araçla çarptı, serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Kadınların özgür olduğu bir Türkiye olsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa