12 Haziran 2018 00:17

Adana Yüreğir’de işçiler mağdur etmeyecek bir hükümet istiyor

Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Levent Mahallesi'nde Evrensel'e konuşan seçmenlerin temel talepleri işşizlik ve ekonomik refahın iyileştirilmesi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İrem Hazal KELLECİ
Mesut BAYLAV

Seçimin nabzını tutmak için AKP, MHP, CHP, İYİ Parti ve HDP seçmenlerinin birlikte yaşadığı Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Levent Mahallesi’indeydik. Farklı görüşten vatandaşların oturduğu kalabalık bir kahveye girdiğimizde seçimler hakkında bizimle konuşmaya yanaşan olmadı, bir tekstil işçisi dışında. Organize sanayide çalıştığını söyleyen işçi, ekonomideki kötü gidişattan şikayet etti. Bu gidişat, atölyedeki işçilere işsizlik ve maaş alamama olarak yansımış. Bazı aylar maaş ödenmemiş. Buna inandırmak için cebinden bir kağıt çıkarıp gösteriyor. Hesaplarını ay ay tutmuş.  Toplam 7 aylık ücreti ödenmemiş, borç ile geçindiğini söylüyor. İşçilerin hayatından memnun olmadığını belirterek maaşları yatmadığı için birçok arkadaşının işten çıkarıldığını söylüyor. Yine işten çıkarılma korkusuyla sendikalara üye olamadıklarını da ekliyor.

‘OHAL İŞÇİYİ MAĞDUR EDİYOR’

Oyunu CHP’ye ve Muharem İnce’ye vereceğini söyleyen işçi, “Sendikalardan korkuyorlar çünkü sendika düzeni sağlıyor, işçiyi yönlendiriyor. Sendika hakkı korunsun” diyor. İkinci olarak OHAL’le grevlerin engellenmesinden, işçiyi, emekçiyi mağdur etmesinden şikayetçi olduğu için OHAL’in kaldırılmasını talep ediyor. Son olarak da oyları korumak için sandık görevlisi olacağını, herkesten de aynı duyarlılığı beklediğini söyleyerek bitiriyor sözlerini.

MHP’DEN İYİ PARTİ’YE GEÇİŞ VAR

Bir sonraki kahve ise MHP ve İYİ Partili seçmenlerin uğrak yeri olan, sık sık atışmaların olduğu, siyasetin yoğun tartışıldığı  bir kahve. Kahveye girdiğimizde röportaj yapmak istediğimizi söyleyince kahvenin sahibine yönlendiriliyoruz. İskender Yücel,  seçimin 2’inci tura kalacağından oldukça emin. Kahveye gelenlerden az çok neler gözlediğini soruyoruz. AKP’nin MHP ile yaptığı ittifaktan sonra kahveye gelen birçok MHP’linin Akşener’i desteklemeye başladığını söyleyen Yücel, MHP’nin tabanından AKP’ye oy çıkmayacağını düşünüyor. Muharrem İnce’ye oy vereceğini söyleyen Yücel ikinci tura AKP hariç kim kalırsa kalsın oy vereceğini ekliyor. Ardından milletvekilliği seçimlerinde HDP’nin barajı geçmesi gerektiğini dile getiriyor.

‘HER HÜKÜMET YOL YAPAR’

Kahveden çıkıp mahallede dolaşıyoruz. Ramazan Akgün ile sohbet etmeye başlıyoruz. Ekonominin bu kadar dışa bağımlı olmamızdan ve esnaftan çiftçiye kadar herkesin mağdur olduğundan bahseden Akgün, Kendi oy tercihinin CHP’den ve İnce’den yana olduğunu söylüyor. Levent Kıraathanesine giriyoruz. Kahvede genel olarak CHP ve HDP seçmenleri vakit geçiriyor. Soruları biz soracakken ilk soru onlardan geliyor: “Siz gazeteci olarak özgür hissediyor musunuz?.” Baskının her geçen gün arttığı bu dönemde masadaki herkesin ortak talebi özgürlük, barış, adalet ve demokrasi. CHP’li seçmenler HDP’nin de Mecliste yer almasını istediklerini belirtiyor. Ardından HDP’li bir seçmen, Mehmet Şerif ile konuşmaya başlıyoruz. Şerif kaç gündür satış yapamadığından şikayetçi olduğunu ve aynı durumu AKP’li esnafların da yaşadığını ama hâlâ AKP’ye “yeter” demediklerini söylüyor. “Her hükümet yol yapar. O yol işçinin, emekçinin teriyle yapılıyor ama yol yine işçiye emekçiye satılıyor” diyen Şerife seçimle ilgili tahminlerini soruyoruz. Seçimin ikinci tura kalacağını ve 2. turda AKP’nin karşısında kim kalırsa kalsın ona oy vereceğini belirtiyor. Sağlık sektörünün de hiçbir dönem bu kadar kötü olmadığını hem doktorun hem hastanın mağdur olduğunu söylüyor.

MECLİSTE HDP, CUMHURBAŞKANLIĞINDA AKŞENER

16 Nisan referandumu ile ilgili geçtiğimiz yıl da uğradığımız nalburda HDP, CHP ve İYİ Parti seçmeni ile konuşuyoruz . HDP’li nalbur dükkanını geçen sene, o zaman MHP’li olan eski BOSSA İşçisi Emekli İsmail Demirtaş’a bırakmıştı. Demirtaş’la röportaj için sözleşmiştik. Biraz bekledikten sonra geliyor. Demirtaş’ın tavrı geçen seneden farklı değil. Tek adam rejimine karşı olan Demirtaş, bu yıl da tek adam rejimine geçit vermemek için Mecliste HDP’ye Cumhurbaşkanı seçiminde Meral Akşener’e oy vereceğini söylüyor.

HDP’nin barajı geçmesinin önemini kahvede herkese anlattığını dile getiren Demirtaş, İYİ Parti seçmeninden Meclis seçimleri için HDP’ye oy çıkacağını söylüyor.  Osmaniyeli olan Demirtaş, hemşehrisi olan Bahçeli’nin AKP ile ittifak yapmasına kızarak İYİ Partiye üye olmuş. 

‘OSMANİYELİLER İYİ PARTİ’YE GEÇİYOR’

Osmaniye’de de benzer bir tepkinin olduğunu söyleyen Demirtaş, Levent’te yaşayan Osmaniyeliler için de durumun aynı olduğunu söyledi. AKP’li seçmenlerle de konuştuğunu söyleyen Demirtaş, ikna ettiği AKP seçmenlerinin olduğunu anlatıyor. Gaziantep Belediyesinin Meral Akşener’in arabasının önünü kamyonla kapatmasından bahseden Demirtaş, “Gaziantep Belediyesine teşekkür ediyoruz(!) Akşener televizyonda görünmüyordu. Şimdi haberlere konu oldu” diyor.

‘HDP BARAJI AŞMALI’

 Nalburda herkesin hemfikir olduğu konu HDP’nin barajı geçmesinin zorunlu olduğu. Kamil Tuncer, Muharrem İnce’ye oy vereceğini ancak Mecliste HDP’nin barajı geçmesi için Mecliste oyunu HDP’den yana kullanacağını söylüyor. 

‘GENÇLİKTE AKP’YE İLGİ AZALIYOR’

Levent ve 19 Mayıs Mahallelerini birbirinden bir kanal ayırıyor. 19 Mayıs Mahallesi genel olarak Kürt ve Urfa ve Mardin’den gelen Arap halkının  yaşadığı bir mahalle. İlk olarak kalabalık genç bir grup görüyoruz. İYİ Partiliden HDP’liye kadar her görüşten seçmenlerin bulunduğu grupta ilk sözü AKP’ye ve Cumhur İttifakına oy verecek olan Kenan Sarı alıyor.

Dış politikadaki bazı ters düşmelerden dolayı doların yükseldiğini söyleyen Sarı, bu durumun 2 yıla geçeceğine inanıyor. Kafe işletmeciliği yapan Sarı, kim başa gelirse gelsin bu durumun değişmeyeceğini ekliyor. Ardından Beden Eğitimi Öğretmenliği Fakültesi Mezunu Orhan Keskin başlıyor söze. Üç dönemdir AKP’ye oy veren Keskin ekonomideki sorunlardan ve Erdoğan’ın ‘Dediğim dedik’ bir lider olmasından dolayı bu sefer AKP’ye oy vermeyeceğini söylüyor. Diğer ülkeler ile iyi anlaşılmazsa ekonominin böyle devam edeceğini söyleyen Keskin bu sefer sempati duyduğu için Akşener’e oy vereceğini söylüyor. Bir sonraki seçmen, Hasan Süzen HDP’ye oy vereceğini söylüyor:

- 'Birisiyle güreşeceksen rakibinin ellerini bağlaman adalet midir? Demirtaş’ın cezaevinde olması Türkiye’nin ayıbı'

ÖNCEKİ HABER

'Ülkenin güvenliği ‘duvar’dan değil ‘barış ve kardeşlik’ten geçer'

SONRAKİ HABER

Sennur Sezer mücadelesi ve şiirleriyle 75 yaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...