01 Eylül 2012 08:35

Harçlar tamamen kaldırılsın

ÜNİVERSİTE harçlarının ikinci öğretim öğrencilerine kaldırılmamasına tepkiler devam ediyor. Adana’da Baraj Yolu Ziraat Bankası önünde bir araya gelen öğrenciler ikinci öğretim harçlarının da kaldırılması için eylem yaptı. Tiyatro ile başlayan eylemde Çukurova Üniversitesi öğrencileri adına konuş

Harçlar tamamen kaldırılsın
Paylaş

Bülent Arınç’ın Bakanlar Kurulu toplantısının ardından sadece birinci öğretim harçlarının kalkacağını açıklaması üzerine ikinci öğretim öğrencileri ülke genelinde eylem kararı aldı. AKP’nin harçları kaldırdığı Star gazetesi manşetinden, “Yıllarca üniversitelilerin attığı slogan ‘parasız eğitim’ gerçek oldu” diye duyuruldu. Ancak üniversite öğrencileri hiç de öyle düşünmüyor.

Adana’da yapılan eylemde konuşan Onur Yalçınkaya, üniversitelilerin ulaşım, barınma, beslenme gibi en temel ihtiyaçlarının karşılanmadan, harçlar tamamen kaldırılmadan parasız eğitim olamayacağının altını çizdi. İkinci öğretim öğrencilerinin yüksek meblağlar ödemesine rağmen ikinci öğretim öğrencileri için yemek dahi çıkmadığını belirten Yalçınkaya, “Sadece ikinci öğretimden harç parası alınan yeni düzenlemede bu eşitsizlik katlanarak sürecektir” diye konuştu. AKP iktidarı döneminde verilen harç kredileri borcu tüm üniversitelilerden silinmesini istediklerini söyleyen Yalçınkaya, “Harçlar pazarlık olmadan tamamen kaldırılmalıdır. YÖK yasası sermayenin değil, öğretim görevlileri üniversite çalışanları üniversiteli öğrencilerin hatta üniversiteye hazırlanan liselilerin tartışmasına açılmalıdır. Üniversitelere daha fazla bütçe ayrılmalıdır” dedi. Öğrencilerin eylemi müzik dinletisiyle son buldu.

İKİLİK YARATACAK

İstanbul’da da Taksim’de toplanan  üniversite öğrencileri başta ikinci öğretim olmak üzere üniversitelerde harçların tamamen kaldırılmasını istedi. Taksim’den Tünele kadar yürüyen öğrenciler “Harçlara hayır”, “Parasız eğitim istiyoruz”, “Eğitimde gece tarifesine hayır” sloganları attı. Yürüyüşün ardından öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Utku Oğul, bu kararın üniversitelerde ikilik yaratacağını ve anayasadaki eşitlik ilkesine uymadığını belirtti. Oğul, “Parasız eğitimi harçlara indirgeyen ve öğrencinin eğitim sürecindeki temel haklarını es geçen anlayış giderek artan eşitsiz eğitim koşullarını daha da keskinleştirmiştir” diye konuştu.

Üniversitelerde söz sahibinin öğrenciler olması gerektiğini vurgulayan Oğul, 2009 yılında çok büyük mağduriyetler oluşturan zamların öğrencilerin ısrarcı mücadelesi ile geri çekilmek zorunda bırakıldığını ifade etti.

ANKARA

Üniversite öğrencileri dün Ankara’da da tüm öğrencilerin harçlarının kaldırılmamasını protesto etti. Öğrenciler, harçların sadece birinci öğretimde okuyan öğrenciler için kaldırıldığını, “insanca yaşam koşullarında” yaşamadıklarını dile getirerek, “müşteri değil, öğrenciyiz” dediler. Yüksel Caddesi’nde biraraya gelen öğrenciler arasında, hem birinci hem de ikinci öğretim öğrencileri vardı. Öğrenciler, buradan da sloganlarla Başbakanlığa yürüdüler. İkinci öğretim öğrencileri “ben insan değil miyim?​” yazılı dövizler taşıdılar.  

Gazi Üniversitesi ikinci öğretim öğrencisi Doğan Güneş Toksöz, Başbakanlık önünde yaptığı konuşmada, “En fazla kendilerinin harç ödediğini hatırlatarak, harç parası ödemesi öğrencilerin fazla para ödememesi için kaldırılıyorsa, bizlerin harç ödemesi neden kaldırılmasın?​” diye sordu.

Üniversite birinci öğretim öğrencisi Özgür Bozkurt ise birlikte mücadele ettikleri ikinci öğretimde okuyan arkadaşlarının harçlarının kaldırılmaması yüzünden “harçlarımızın kaldırıldığına sevinemedik” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hobim’de sendika hakkına saygı isteniyor

SONRAKİ HABER

Didar Şensoy unutulmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...