10 Haziran 2018 23:45

Özgür Müftüoğlu: Oyunumuz OHAL’e ve KHK’lere karşı bir eylem

Müftüoğlu, İstanbul Tabip Odası ve Barış Akademisyenlerinin hazırladığı tutuklu akademisyen Onur Hamzaoğlu hakkındaki okuma tiyatrosunu anlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İsmail AFACAN
İstanbul

İstanbul Tabip Odası ve Barış Akademisyenleri, Genco Erkal’ın danışmanlığında ve Gülsüm Soydan’ın yönetiminde tutuklu akademisyen Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’yu anlatan bir okuma tiyatrosu hazırladı. Yarın saat 20.00’de Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezinde sahnelenecek “Hamzaoğlu” oyununda toplum yararı için bilimsel üretim yapan akademisyenlerin başına gelenler mizahi bir dille anlatılacak. “Hamzaoğlu” oyununda rol alan, Barış Akademisyenlerinden Özgür Müftüoğlu’yla oyuna dair konuştuk.

Yeni bir oyun fikri nasıl çıktı?

KHK’lerle ihraç edilenler olarak, geçen yıl Haldun Taner tarafından tiyatroya uyarlanan Dostoyevski  “Timsah” öyküsünü yeni bir yorumla sahnelemiştik. Orhan Alkaya’nın yönetmenliğinde... “Timsah” oyununda rol alan kişilerden biri de geçen ocak ayında tutuklanan Onur Hamzaoğlu hocamızdı. Bunun üzerine hâlâ devam eden antidemokratik ve otoriter uygulamaları anlatmak ve tiyatroyla protesto etmek için Selçuk Erez tarafından “Hamzaoğlu” oyunu kaleme alındı. Biz de “Timsah” oyununda rol alan hekim ve akademisyen arkadaşlarla birlikte yeni oyunu sahneleyelim dedik.

Oyunun içeriğinden bahseder misiniz?

Oyunda, toplum yararı için bilimsel üretim yapan akademisyenlerin başına neler geldiğini anlattık. Çevre felaketleri, iş cinayetleri ve içinde bulunduğumuz döneme dair göndermeler var. İşçilerin, emekçilerin, akademisyenleri anlatan; genel olarak demokrasinin, hukukun ve adaletin olmadığını hicveden bir okuma tiyatrosu. İzleyenler bir saatlerini ayırarak hem keyifli anlar yaşayacak hem de Türkiye’nin, akademinin ve işçilerin içinde bulunduğu durumu tanık olacaklar.

Tiyatro oyunuyla vermek istediğiniz mesaj nedir?

Birbirimizden çok fazla haberimiz yok. Üniversitelerde 5 bin akademisyen ihraç edildi. Sadece akademisyenler değil öğrenciler de baskı altına alındı. Üniversiteler çoraklaştırıldı. Siyasi iktidarla akademi ilişkisini ifade etmemiz ve topluma anlatmamız lazım. Tiyatro da bunun yollarından biri. OHAL’e ve KHK’lere karşı bir eylem. Aynı zamanda bir dayanışma örneği.

Son olarak Onur hoca için neler söylemek istersiniz?

Onur hoca ne yaptığını ve yaptığı şeylerin nasıl sonuçlar doğuracağını çok iyi bilen birisidir. Israrla bilimi toplum yararına kullanmıştır. Ona bir bedel ödetilmeye çalışıyor. Rahat olsun. Bütün baskılara rağmen elimizden geldiğince emekçiler, işçiler ve ezilenler için bilgi üretmeye devam edeceğiz. Onur hoca en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşur. Bu mücadeleyi birlikte yürütmeye devam ederiz.

ÖNCEKİ HABER

Denizciler, diploma töreninde Bakan İsmet Yılmaz'ı protesto etti

SONRAKİ HABER

Şirket kârlarının sınırlandırılması önerisine meclis engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...