10 Haziran 2018 23:31

Mimaş’ta cinayet ihmalden dolayı gerçekleşti

Mimaş İnşaat’ta çalışan bir işçi, geçtiğimiz günlerde yaşanan iş cinayetindeki ihmali yazdı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kocaeli Körfez’de Mimaş İnşaat’ın deposunda istiflenen boruların üzerine düşmesi sonucu 60 yaşındaki işçi Mehmet Savaş Özcan yaşamını yitirdi. Mimaş İnşaat’tan bir işçi gazetemize yazdığı mektupta, “Bu kaza ihmalden dolayı gerçekleşti” dedi.

Mimaş İnşaat’tan bir işçi
Kocaeli

Fabrikamızda önceki gün bir iş kazası gerçekleşti aslında bu bir kaza değil, önlemi alınabilecek bir şey olduğu için bu bir cinayet.

Size olaydan biraz bahsetmek istiyorum.

Fabrikamızda TIR’dan boru indirilecekti. Fakat bu boruların gönderici firma tarafından paketlenmesi gerekiyor. Ya bu borular paketlenmedi ya da 10-12 boru birden paketlendi ve kopmasını sağladı. Hayatını kaybeden ağabeyimiz de oradan geçerken 6-7 boru göğsünden aşağıya doğru yuvarlanmış. Bu kaza, boruları gönderen firmanın hatası fakat fabrikanın da hatası yok değil. Boruların bulunduğu alanda emniyet şeridi yoktu ve kazadan sonra şerit çekildi. Ayrıca tırın kapakları açık olmadan borular indirilseydi kaza olmama ihtimali daha yüksek olacaktı, TIR’ın kapakları açıkken borular indirildi. Boruların uzunluğu TIR’ın kapağından daha uzun olduğu için böylesi bir cinayet gerçekleşti.

Normal zamanlarda da fabrikamızda emniyet şeridi çekilmesi gereken işlerde çekilmiyor, sadece iş güvenliği uzmanı olduğunda çekiliyor. Kazanın gerçekleştiği gün, Cumartesi. Ama Cumartesi günleri iş güvenliği uzmanı çalışmıyor, yani mesaisi olmuyor. Dolayısıyla önlenebilecek şeyler olmasına rağmen bu cinayet önlenemedi. Bu kaza ihmalden dolayı gerçekleşti.


DUBLE YOLLARLA ÖVÜNENLER PATRONLA BİRLİK OLUP BİZİ EZİYOR

Cengiz ASLAN
İnşaat İşçisi

Bir şantiye işçisi olarak yazıyorum. Topal vardiya nedir? Topal vardiya sabah 07.00 ile akşam 19.15 arasında çalışmak demek. Aslında isminde de olduğu gibi topal vardiya işçilerin hiç bir hakkının verilmediği, 24 saat A Haber’in açık olduğu, aslında dayatıldığı, başka hayalleri olmayan işçilerin öyküsü. Yataklarında tahta kurusunun olduğu, suların doğru dürüst akmadığı bir kanayan yara. 42 ton olması gereken arabaların 55 ton yüklendiği, hiç bir emniyetin alınmadığı, işçilerin her kurala uyması gerektiği sık sık hatırlatılan ancak 8 saatten fazla kanunen çalıştırılması yasak olduğu halde günde 12 saatin üstünde çalıştırıldığı işçilerin öyküsü.

Bir de beton santralleri var ki; aslında sömürünün en çok olduğu yer. Beton mikser şoförleri sefer bahanesiyle sabah 08.00’den gece 23.00’e kadar çalıştırılıyor. Çoğunun ya kendi canına ya da başkalarına mal olan kazalar yaşaması kaçınılmaz oluyor. 1800 lira maaş denerek artı sefer bahanesiyle şoförleri teşvik için ne kadar sefer o kadar para bahanesiyle günde 15-16 saat çalıştırıyorlar. İtiraz ettiklerinde ise “Herkes işsiz şükredin” denilerek sindiriliyorlar. Her seçim zamanında siyasetçilerin hiç değinmediği kanayan yara. İktidar duble yollar, köprülerle övünmesini biliyor ancak konu çalışma koşullarına gelince görmezden geldiği gibi patronlarla birlik olup biz işçileri eziyor.

ÖNCEKİ HABER

Adaylar emekçilere ne vadediyor?

SONRAKİ HABER

Muharrem İnce: Erdoğan gelirse bu krizi atlatamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...