01 Eylül 2012 09:34

‘Barış için hemen bir şey yapmalı!’

1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle ortak bir açıklama yapan çok sayıda gazeteci, aydın ve sanatçı, ‘Tüm yurttaşları barış ve adaletten yana tutum almaya çağırıyoruz” talebinde bulundu.‘YAN YANA GELMELİYİZ’Açıklamada şunlar ifade edildi: “Barışın sesini yükseltmek iç

‘Barış için hemen bir şey yapmalı!’
Paylaş

‘YAN YANA GELMELİYİZ’

Açıklamada şunlar ifade edildi: “Barışın sesini yükseltmek için bu 1 Eylülü önemli bir gün olarak görmekteyiz. Barış ancak barışa dair bir mücadelenin, savaş karşıtlığının topluma yayılmasıyla mümkün olacaktır. Başta Kürt meselesinin çözümü olmak üzere, tüm demokratik hakların kazanımı için, savaşa karşı yan yana gelmeliyiz.

Savaşın, ölümlerin olmadığı, diyaloğun önünün açıldığı bir süreci başlatmak için tüm toplumu barışa dair bir şey yapmaya davet ediyoruz. Ülkemizin her gün artan ölümlerden, savaştan ve halkları birbirine düşman kılan yaklaşımlardan acilen kurtarılması için tüm yurttaşları barış ve adaletten yana tutum almaya çağırıyoruz.

İMZACILAR

Ahmet Şık, Ali Durmuş, Ali Şanlı, Aydın Çubukçu, Banu Can, Bekir Ağırdır, Bircan Yorulmaz, Bülent Şık, Cavit Nacitarhan, Dilek Göçkin, E.Ahmet Tonak, Ender İmrek, Erdoğan Aydın, Eren Çaşkurlu, Ertuğrul Kürkçü, Esra Arsan, Esra Mungan, Eşber Yağmurdereli, Ezgi Başaran, Faik Bulut, Fatma Gök, Filiz Koçali, Filor Uluk, Gencay Gürsoy, Göksun Yazıcı, Hacer Elçin, Hacı Orman, Hakan Tahmaz, İzzettin Önder, Julide Kural, Kadir Akın, Levent Tüzel, Mehmet Bekaroğlu, Melike Acar, Metin Boran, Murat Akagündüz, Murat Çelikhan, Mustafa Köz, Mutlu Öztürk, Necmiye Alpay, Nuray Mert, Nuray Sancar, Osman Kavala, Önder Çakar, Ruşen Mahmutoğlu, Saruhan Oluç, Sebahat Tuncel, Sevgi Yılmaz, Sevil Demirci, Sezai Temelli, Soner Şimşek, Tatyos Bebek, Tevfik Taş, Ufuk Uras, Umur Coşkun, Vedat İlbeyoğlu, Vedat Yıldırım, Yalçın Yusufoğlu ve Zümray Kutlu. (HABER MERKEZİ)


BARIŞ MÜCADELESİNDE BİRLEŞELİM

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle yayınladığı açıklamada, “Denenmeyen tek yol barıştır ve işçiler, emekçiler, gençler, kadınlar bu yolda birleşmelidir” çağrısında bulundu.

“Alman ordularının Polonya’yı işgal ettiği ve II. Paylaşım Savaşı’nın başladığı gün olarak kabul edilen 1 Eylül 1939, aynı zamanda barışın egemen olduğu bir dünya mücadelesinin de simgesi olan bir tarihtir” diyen Gürkan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

‘BARIŞ İHTİYACI’

“Barış ihtiyacı, savaşın yıkıcı sonuçlarını yaşayan ülkemiz ve bölgemiz başta olmak üzere, bütün dünya halkları açısından yakıcılığını sürdürüyor. İnsanlığı baskı, sömürü ve zulüm çarkları arasında ezen emperyalist, kapitalist sistemin yarattığı savaşlar ve bu savaşların yol açtığı yıkım sürdükçe, barış mücadelesi de önemini koruyacak.”

AKP Hükümetinin içerde ve dışarıda yürüttüğü savaş politikalarını eleştiren Gürkan, “ABD emperyalizmine sınırsız destek veren AKP iktidarı, Malatya Kürecik’i Füze Kalkanı Projesi kapsamındaki radar üssü için açarken, son olarak da Suriye sınırında yeni bir NATO radar üssünün hazırlığı gündeme gelmiştir” dedi.

‘ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN DERİN SONUÇLARI’

“Türkiye 1 Eylüle komşularla böyle bir tablo içinde girerken, ülke içinde de Kürt sorununda çözümsüzlüğün derin sonuçlarını yaşamaktadır” diyen Gürkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buradan çıkışın yolu da, hem komşularla hem de ülke içinde barışın hakim kılınmasından geçmektedir. Türkiye’nin iç barışına giden yol; ana dilde eğitim, kültürel haklar ve özerklik dahil olmak üzere, Kürtlerin Anayasal taleplerini yerine getirmekten geçmektedir.

Acil olarak; askeri operasyonlar durmalı ve silahlar susmalıdır. Tutuklu binlerce Kürt siyasetçi serbest bırakılmalı ve demokratik siyasetin önünü açacak siyasi genel af çıkarılmalıdır. Denenmeyen tek yol barıştır ve işçiler, emekçiler, gençler, kadınlar bu yolda birleşmelidir.” (HABER MERKEZİ)


SAVAŞ SİYASETİNE SON VERİLSİN

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın yayınladığı 1 Eylül mesajında, ‘savaş siyasetine son verilsin, barış en yüce değer olsun’ çağrısında bulundu. Öztaşkın şunları ifade etti: “İşçi sınıfı ve sendikalar gerçeklere gözlerini kapayamaz. Emperyalizm bugün bağımsızlık iddiası taşıyan her ülkeyi tehdit etmektedir. Liberal, piyasacı, kapitalist sistemlere karşı ayaklanmaya kalkanları susturmak emperyalistlerin birinci önceliğidir.

‘TOPLUMSAL BARIŞ TALEBİ’

Sendikalar, emekçiler bu ülkeden emperyalistleri kovan halkımızın daima “Yurtta Sulh, Dünyada Sulh” ilkesiyle hareket ettiğini unutmayacak.

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde ülkemiz için de toplumsal barış talebi ileri sürülmelidir. Bugün Suriye’ye karşı savaş açanlar kendi halklarına karşı da savaşmaktan çekinmemektedir. On yıllardır binlerce gencimizin hayatına mal olan bir kavgayı durdurmanın yolu barış sesini daha da gür yükseltmekten geçmektedir.

Sendikamız defalarca açıkladı: Ülkemizdeki Kürt sorunu ancak çatışmaların son bulduğu, silahların sustuğu, ülkemizin birliğinden ve bütünlüğünden asla vazgeçilmeden daha fazla demokrasi, özgürlük ve hukuk temelinde gerçek ve kalıcı bir çözüme kavuşacaktır. 2012 yılında 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutlamak demek emperyalizme karşı çıkmak, ezilen halkları savunmak demektir.” (HABER MERKEZİ)


ANKARALILAR HEP BİR AĞIZDAN BARIŞ DİYECEK

İçeride ve dışarıda savaş politikalarında ısrara karşı Ankaralılar bugün Kolej Meydanı’nda hep bir ağızdan ‘barış’ diyecek.

Bu yılki “1 Eylül Dünya Barış Günü” mitingi Ankara emek ve demokrasi güçleri tarafından “İçeride ve Dışarıda Savaşa Hayır” temasıyla yapılacak. Mitinge katılımın oldukça yüksek olması bekleniyor. KESK, TMMOB, TTB, DİSK gibi emek ve meslek örgütlerinin yanı sıra çok sayıda parti ve demokratik kitle örgütü tarafından organize edilen mitinge, sendikalı oldukları için işten atılan ve fabrika önünde direnişte olan TOGO işçileri de katılacak.

SAAT 16’DA KOLEJ MEYDANI’NDA

Ankaralı emekçiler miting için bugün saat 15.00’te Toros Sokak’ta toplanacak. Buradan Kolej Meydanı’na yapılacak yürüyüşün ardından miting saat 16.00’da başlayacak. İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 1 Eylüle savaş ortamında girildiğini belirterek, Hükümetin iç ve dış politikasını eleştirdi.

‘HEP BİRLİKTE BARIŞ DEMELİYİZ’

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez de 1 Eylül çağrısında, Türkiye’de nefret dilinin, inançlar ve diller üzerinde baskıların arttığına vurgu yaptı. Her gün gelen ölüm haberlerine dikkat çeken Geçmez, ölümlerin sıradanlaştırılmaması için bütün kesimlerin ortak barış mücadelesi vermesi gerektiğini ifade etti. Aleviler olarak alanlarda olacaklarını bildiren Geçmez, vicdan sahibi, savaş karşıtı bütün insanları el ele kol kola alanlarda barış dilini konuşmaya çağırdı. Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar da, sanayileşmiş, kalkınmış, demokratikleşmiş bir Türkiye için, karanlığa, ayrımcılığa, savaşa, emperyalist çıkarlara karşı savaşı değil barışı savunacaklarını söyledi. Çakar, TMMOB olarak Türkiye’de ve dünyada yaratılan savaş ortamına karşı barış demek için alanlarda olacaklarını belirterek herkesi mitinge davet etti.

‘ACİL BARIŞ ÇAĞRISI İÇİN’

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Ayber de, emperyalist çıkarlar doğrultusunda dünyanın değişik yerlerinde AKP’nin de taraf olduğu yeni savaş senaryolarının tezgahlandığını belirtti. Ayber, halkları düşmanlaştıracak savaş çığırtkanlarına karşı kararlı bir barış çağrısının bu dönem için daha fazla acil olduğunu söyledi.

Ayber EMEP Ankara İl Örgütü olarak bu yılki mitinge Halkların Demokratik Kongresi (HDK) pankartı arkasında toplanarak yürüyeceklerini bildirdi. Ayber tüm Ankaralıları, HDK pankartı arkasında toplanmaya çağırdı. (Ankara/EVRENSEL)


SAVAŞA KARŞI BARIŞIN ÇIĞLIĞINI YÜKSELTELİM

İzmir’de bir araya gelen sendika ve meslek odaları, yaptıkları açıklama ile 1 Eylüle katılım çağrısında bulundu. KESK, DİSK ve TMMOB temsilcileri SES İzmir Şube binasında düzenledikleri toplantıda, İzmirlilere savaşa karşı barışın çığlığını yükseltme çağrısında bulundu.

İKTİDARA ELEŞTİRİ

DİSK adına Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Naci Çetin, KESK adına SES İzmir Şube Başkanı Veli Atanur ve TMMOB adına İKK Dönem Sözcüsü Ferdan Çiftçi toplantıda yer aldı. Basın açıklamasını okuyan Çiftçi, 2. Dünya Savaşı’nın başladığı günü unutmamak ve barışı haykırmak için 1 Eylülde alanlara çıkacaklarının ifade etti. Suriye’nin kaderinin, Suriye halklarının elinden alınmaya çalışıldığını ifade eden Çiftçi, “AKP Hükümeti, emperyalist müdahalenin taşeronluğuna soyunup Suriye için demokrasi nutukları çekmeye devam etmektedir” dedi.

‘HÜKÜMET AÇIKLAMA YAPMALI’

“Türkiye’yi emperyalist müdahalelerin maşası değil, barışın ve kardeşliğin savunucusu ve mücadelecisi yapmak hepimizin görevidir” diyen Çiftçi, “Bölgede ve dünyada barış, kardeşlik ve özgürce bir arada yaşamayı savunmak için her zamankinden daha fazla mücadeleye ihtiyaç vardır” dedi.

AKP’nin sivil otoritesiyle Kürt halkının özgürlük alanının daraldığını da belirten Çiftçi, askeri ve siyasi operasyonlarla çatışma zemininin güçlendiğini ve barış umutlarının her geçen gün azaldığını söyledi.

SAAT 17.00’DE GÜNDOĞDU’DA

Ülkede genelinde 1 Eylülde alanlarda olacaklarını ifade eden Çiftçi, İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda toplanıp, Gündoğdu Meydanı’nda saat 17.00’de buluşacaklarını söyledi. Çiftçi ayrıca Narlıdere Amfi Tiyatroda da saat 20.00’de bir barış şenliği düzenleneceği kaydetti. (İzmir/EVRENSEL)


MÜZAKERE VE ÇÖZÜM İÇİN ALANLARA

1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Bölge illerinde bir kez daha barış ve eşitlik talebi alanlarda dile getirilecek. Başta Diyarbakır olmak üzere Bölge illerinde alana çıkacak olan Kürtler eşitlik talepleri yanı sıra süren askeri ve siyasi operasyonların son bulması, diyalog ve müzakerelerin başlatılması ve Abdullah Öcalan’a yönelik tecride son verilmesini bir kez daha alanda haykıracak. Yapılacak miting ve etkinliklerde, “Demokratik Çözüm ve Müzakere”  talebi öne çıkacak Diyarbakır’da siyasi partiler ve sendikaların birlikte organize ettiği miting saat 16.00’da İstasyon Meydanı’nda yapılacak. DTK Eş Başkanı ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk’ün yanı sıra, BDP’li vekiller, çok sayıda sendika ve siyasi parti temsilcisi katılacak. Mitingde Ahmet Türk konuşma yapacak.

VAN’DA BÖLGE MİTİNGİ

Van’daki 1 Eylül mitingi bölge mitingi olarak yapılacak. Van ve ilçelerinin yanı sıra, Ağrı, Muş, Kars ve Ardahan’dan gelenlerin katılımıyla yapılacak miting, 2011’de Çukurca’da askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren BDP Van İl Genel Meclis Üyesi Yıldırım Ayhan’a ve katledilen çocuklara adandı. Van’da 15.00’te Belediye Garajı alanında yapılacak. Mitingde DTK Eş Başkanı ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk konuşmacı. Dersim’de HDK’nın yapacağı miting saat 11.00’de Seyit Rıza Parkı’nda yapılacak. DTK Koordinasyon Kurulu Üyesi ve Batman Milletvekili Ayla Akat Ata konuşmacı olarak katılacak.

HAKKARİ VE GAZİANTEP’TE BARIŞ TALEBİ

Son günlerde yaşanan çatışmalarla gündemde olan Hakkari’de ise Emek ve Demokrasi Platformu yaptığı yazılı açıklama ile mitingin yapılacağını duyurdu. Şehir Stadyumunda saat 13.00’de başlayacak olan yürüyüş TEDAŞ’ın önünde miting yapılacak.  Ramazan Bayramı’nın 2. gününde yaşadığı bombalı saldırıyla sarsılan Gaziantep’te ise hem yaşanan bombalı saldırı bir kez daha lanetlenerek, katliamın faillerinin bulunması talep edilecek. Barışın haykırılacağı Gaziantep’te saat 17.00’de Kırkayak Parkı’nda yürüyüş başlayacak. Miting Yeşilsu Meydanı’nda gerçekleşecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bir polis cinayeti de Ankara’da yaşandı

SONRAKİ HABER

Türkiye, emperyalizmin Suriye projesine destek veriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa