Kadıköy'de darbedilerek gözaltına alınan öğrenciler serbest bırakıldı

Kadıköy'de 'Karneler sizin gelecek bizim' yazılı pankart açtıktan sonra darbedilerek gözaltına alınan liseliler gece saatlerinde serbest bırakıldı.

08 Haziran 2018 18:20
Son Güncellenme Tarihi: 09 Haziran 2018 11:29
Paylaş

Eylem Nazlıer
İstanbul

Dev Lis, DLB, LAF, LÖB, Özgür Lise'nin çağrısıyla Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelen liseliler, "Karneler sizin gelecek bizim" yazılı pankart açtı. Buradan Boğa heykeline doğru yürüyüşe geçen liselilere polis saldırdı. Öğrencileri yerlerde sürükleyen polisler, ters kelepçe takarak gözaltı aracına bindirdi. Darp görüntülerinin sosyal medyaya yansıması üzerine, 'KadıköydeİşkenceVar' etiketi TT listesine girdi. Pek çok sosyal medya kullanıcısı yaşanlara tepki gösterdi. 

TEPKİ GÖSTERİLDİ

Polisin saldırısına tepki gösteren öğrenciler, gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi. Çevredeki insanlar da polise tepki gösterdi. Polis, bu gruba da çok sert bir şekilde müdahale ederek, insanları yerlerde sürükleyip gözaltına aldı. Saldırı sırasında yaralananlar oldu.

Bölgeye takviye polis ekipleri sevk edilirken, öğrencilerin polis aracında darbedilmesi görüntülere yansıdı. 
 
İskele Polis Karakolu'na götürülen öğrencilerin burada da darbedilmeye devam ettiğini aktaran avukatlar, kendilerinin öğrencilerle görüşmesine izin verilmediği bilgisini paylaştı. Polislerce darbedilen gençler, daha sonra muayene için hastaneye götürüldü. Hastane dönüşü karakol önünde bekleyenler gençleri sloganlarla karşıladı. Karakol önünde bekleyen CHP'li vekiller, muayene işlemleri tamamlanan gençlerin Yoğurtçu Parkı Çocuk Şube'ye gönderileceğini ve burada ailelerine teslim edileceğini açıkladı.

'LİSELİLER HASTANEYE GÖTÜRÜLDÜ'

Avukat Tamer Doğan'ın twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre gözaltına alınan öğrenciler hastaneye götürüldü.

'ÇOCUK KORUMA KANUNA AYKIRI'

Evrensel'e konuşan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, öğrencilerin çoğunluğunun 18 yaşın altında olduğunu ve hiçbir çocuk koruma programına dahil edilmediğini belirtti. Tanal konuyla ilgili "Çocuklar polis tarafından darbediliyor. Bu darp rapor edilmezse ayrıca doktorlara götüreceğiz. Şu anda olayın takipçisiyiz. Öğrencilerin eylemdeki tutumları 'Karneler AKP'nin gelecek bizimdir' diyerek karneleri yakmalarıdır. Bu demokratik bir tepkidir ve haktır. Bize verilen bilgiye göre 18 yaşında olan bir öğrencinin bulunduğu ve diğerlerinin 18 yaşından küçük olduğu söyleniyor. 18 yaşından küçük çocuklar ise çocuk koruma kanuna aykırı bir şekilde resmi kıyafetli terörle mücadele ekiplerince kelepçelenip gözaltına alınamaz. Bu uygulama uluslararası kanunlara da aykırıdır" ifadelerini kullandı. 

SERBEST BIRAKILDILAR

Çocuk Şube Müdürlüğü'ne getirilen liselilerin ifadeleri alınmaya başlanmasının sonrasında Gözaltındaki liselilerin tamamı Yoğurtçu Çocuk Karakolu'ndan serbest bırakıldı.

İŞKENCE MAĞDURU LİSELİ GENÇ: ‘ELEKTRİKLİ COPLA İŞKENCE YAPTILAR’

Serbest bırakılan liselilerden 18 yaşındaki Alicem Karabulut yaşadıklarını ve maruz kaldıkları işkenceyi gazetemize anlattı.

‘DAYAK, KÜFÜR, İŞKENCE...’

“Eğitim öğretim hakkı için, devletin bize verdiği bu karneleri kabul etmediğimizi ifade etmek için eylem yapacaktık” diye konuşan Alicem Karabulut, hükümetin baskıcı, gerici eğitim politikasını eleştiren bir karne vermek istedik. Temsili karneler hazırladıklarını, karnelerden birinde hükümete demokrasiden sıfır notu verdiklerini söyleyen Karabulut “Süreyya Operası’ndan Khalkedon Meydanı’na yürüyerek orada bir açıklama yapacaktık. Tiyatro gösterileri olacaktı” dedi. Eylemde duvara ketıl çizdikleri için tutuklanan iki Dev-Lis’li arkadaşlarına dikkat çekmek istediklerini anlatan Karabulut, yaşadıkları işkenceyi anlattı:  “Ama onlar gençlikten korktukları için hemen müdahale etme çabasına girdiler. Hepimizi darbettiler. Ağır küfürler ettiler. Annelerimize, size burada açık açık söyleyemeyeceğim küfürler ettiler. Bayağı kaba dayak attılar. Kafalarımıza kelepçelerle vurdular. Elektrikli copu gözaltı aracı içinde kullandılar. Araç içinde sürekli gelip gidip dövdüler” diye konuştu. 

‘İNSANLIĞA KARŞI SUÇ KAPSAMINDADIR’

Ülkemizde eğitimin ciddi manada tahrip olduğunu, zarar gördüğünü belirten Adli Tıp Uzmanı, TİHV Yöneticisi Şebnem Korur Fincancı, eğitimin geleceğimizi kuracağına dikkat çekerek, “Ben öğrencilerin geleceklerine sahip çıkmasının ne kadar değerli olduğunu ve onlarla onur duyduğumu söylemek isterim” dedi. Gençlere yapılan bu saldırının ise doğrudan hepimizin gözleri önünde gerçekleşen işkence eylemi olduğunu anlatan Fincancı “İşkenceyi yapanların ceza almayacaklarını bildikleri için ne kadar rahat olduklarını gördük” dedi. İnsan hakları örgütleri, İstanbul Tabip Odası ve hukukçular olarak bu işin peşini bırakmayacaklarını vurgulayan Fincancı “Bu işkence suçu cezasız kalmayacak. Biz bu işkencecilerin cezasız kalmaması için her türlü adımı attık ve atmaya devam edeceğiz” dedi. Kadıköy’de yapılan işkencenin Manisa Davası gibi utanç davalarından biri olabileceğine işaret eden Fincancı “İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı, emniyet için suç duyurusunda bulunacağız. Sorumlu olan kişilerin insanlığa karşı işledikleri suçlar nedeniyle yargılanmaları gerekir. Biz öğrencilerimize, gençlerimize geleceğimize sahip çıkalım” dedi.

‘SUÇ İŞLEDİKLERİNİ BİLİYORLAR’

LİSELİLERİN Avukatı Tamer Doğan, 22 liselinin çok yoğun bir işkenceyle gözaltına alındığını, bunlardan yedisinin 18 yaşın altında olduğunu söyledi.  Sokak ortasında çocukların üzerine çıkarak tekmelye, copla yaşanan işkence görüntülerinin çevik otobüsünde de devam ettiğini anlatan, işkence görüntüleri ortaya çıkmasın diye çevik aracının önünün başka ekipler tarafından kapatılmak istendiğine işaret eden Doğan  “Suç işlediklerini biliyorlar. Karşılarına yargılama olarak çıkacağını da biliyorlar. Bunun için görüntü alınmasına da engel oluyorlar. Sonuç itibariyle bu görüntüler yakalandı. Kadıköy’ün göbeğinde çocuklara her türlü işkenceyi yaptılar” dedi. Otobüs içinde copla elektrik verildiğini, demir kelepçeyle kafalarına vurulduğunu anlatan  Av. Doğan “Kafadaki yarıkların önemli sebebi bu. Kaskları da şiddet aracı olarak kullanmışlar. Bu işkence yaklaşık 3 saat sürmüş” dedi. Çocukların kanlar içinde ters kelepçeyle tutulduğuna dikkat çeken Av. Doğan “İstanbul Tabip Odasındaki doktor arkadaşlarımız sayesinde işkenceyi raporladık. Daha kapsamlı bir rapor için de çalışıyoruz. Çocukları TİHV’ye yönlendirdik. Suç duyurusunda bulunacağız”

İŞKENCENİN HESABI VERİLMELİ

Çok kötü işkence gördüklerini, işkencenin karakolun orada da devam ettiğini anlatan 17 yaşındaki liseli “Kolumda cop izleri, kafamda alnımda şişlikler var. Bir arkadaşımıza şok aletiyle elektrik verildi” dedi. Sağlık muayenesine gidene kadar işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını belirten öğrenci “Sağlık muayenesinden çıktıktan sonra bize iyi davrandılar.Çünkü bayağı gündem olmuşuz, çok tepki almışlar” dedi. Ailesinin kendisine destek olduğunu anlatan öğrenci “Bize destek olan herkese çok teşekkür ediyorum. Yapılan işkencelerin hesabını verecekler.”

Reklam
ÖNCEKİ HABER

OSTİM’de seçim gündemi: 16 yıldır düzelmedi, 2 ayda mı düzelecek?

SONRAKİ HABER

1994 ABD: Brezilya kazandı, akıllar Baggio’da kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa