08 Haziran 2018 23:11

Seçimin nabzı: Cumhur İttifakı Ankara Etimesgut’ta kan kaybediyor

Evrensel muhabirleri semt semt 24 Haziran fotoğrafını yansıtmaya devam ediyor. Bu kez durağımız Ankara Etimesgut.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Buse VURDU
Ankara

AKP-MHP oylarının toplamda yüzde 60-63 civarında olduğu Ankara’nın Etimesgut ilçesi, 16 Nisan referandumunda başkanlık sistemine yüzde 54 ile “hayır” dedi. AKP ve MHP’nin güçlü olduğu ilçedeki MHP’nin oy kaybettiğini söyleyebiliriz.

Etimesgut, 566 bin nüfusuyla Ankara’nın 5. büyük ilçesi. 2002 seçimlerinden bu yana tüm genel seçimlerde AKP’nin birinci parti olarak çıktığı Etimesgut’ta yerel seçimlerde ise iki dönemdir MHP galip. 7 Haziran seçimlerinde ilçede yüzde 10’a yakın oy kaybı yaşayan AKP (yüzde 38) 1 Kasım seçimlerinde oy oranını yüzde 45.6’ya çıkarmış. AKP-MHP oylarının toplamının yüzde 60-63 aralığında olduğu Etimesgut’ta halk, 16 Nisan referandumunda  yüzde 54.49 ile “hayır” demiş.

BELEDİYE BAŞKANI AKŞENER İMZACISI

Etimesgut’un MHP’li Belediye Başkanı Enver Demirel’in, Devlet Bahçeli yönetiminin tanımadığı olağanüstü tüzük kurultayında muhalifler (Akşener’in ekibi) lehine imza vermiş olması, referandum sürecinde de “evet” için çalışmadığı iddialarına yol açmıştı.

KADINLAR EĞİTİM SİSTEMİNDEN ŞİKAYETÇİ

24 Haziran seçimlerine giderken Etimesgut’ta seçmenin partilere yönelik tutum ve beklentilerini konuştuğumuz ilk durak Atatürk Meydanı. 40’lı yaşlarda 5 kişilik bir kadın grubu, soy isimlerini yazmazsak konuşabileceklerini söylüyorlar. Daha sonra konuştuğumuz birçok kadının da dile getirdiği üzere seçime dair ilk beklentileri eğitimin kalitesinin yükseltilmesi. Çocuklarının geleceğinden endişe duyduklarını söylüyorlar. Eğitim sisteminin sürekli değişmesinden ve özel okullardan rahatsızlar yakınan kadınlar, “Paramız yoksa çocuğumuz okumasın mı?​” diye soruyorlar. 

EKONOMİYİ KİM ‘DÜZELTİRİM’ DİYORSA OYUM ONA

Meral ve Satı geçmiş seçimlerde hep AKP’ye oy vermiş, bu seçimlerde de tercihlerinin AKP’den yana olacağını söylüyorlar. Meral ülkeyi yönetebilecek, “vizyon sahibi” başka bir liderin olmadığını düşünüyor. Satı’nın ise kafası karışık... Eğitim ve ekonomideki sıkıntıların kendisini düşündürdüğünü ancak eşinin “Boşver sen Erdoğan’a oy vermeye devam et” dediğini söylüyor. “O daha çok takip ediyor neticede, bilene danışmak iyidir” diye ekliyor. Araya giren Mükerrem, kendisinin de geçmişte AKP’ye oy verdiğini ancak bu seçimlerde kararsız olduğunu dile getiriyor. “Bence en önemli sorun ekonomi. Bak üniversiteliler işsiz. Sebzeye meyveye hep zam geliyor. Domates bile alamaz olduk, 5 liradan aşağı bulamıyoruz” diyor. Ekonomiyi kim “Düzeltirim” diyorsa ona oy vermeyi düşündüğünü dile getiriyor. 

AKP’Lİ MERAL: ERDOĞAN SURİYE’Yİ KARIŞTIRMAMALIYDI

Meral araya girip tepki gösteriyor: “Diğerlerinin ne olduğu belli. Akşener FETÖ’cü, İnce zaten kukla, Temel midir nedir, ona zaten sinir oluyorum. Ak Parti’ye devam”. Mükerrem kısık bir sesle Akşener hakkında söylenenlere inanmadığını ifade ediyor, “Vatana millete kim hayırlıysa o gelsin” diye ekliyor. Devlet memuru olan Nesrin araya girip “Kimse halkını düşünmüyor” diye sitem ediyor. Geçmiş seçimlerde o da AKP’ye oy vermiş ama bu seçimlerde başka bir partiye oy vermeyi düşünüyor. Maaşında, haklarında bir iyileşme olmadığını söylüyor, kendilerini düşünen bir partiye oy vereceğini ifade ediyor. O ana kadar Erdoğan ve AKP’yi savunan Meral, biraz çekingen, Erdoğan’ın bazı büyük hataları olduğunu söylüyor. En büyük hatasının ise Suriye’ye karışmak olduğunu ifade ediyor: “Orayı ABD karıştırdı, Erdoğan da onları destekledi. Onu kesinlikle yapmaması gerekiyordu. Orayı karıştırınca bizim de düşmanımız çoğaldı, ülke ateşin ortasında kaldı. Ama ben Erdoğan’ın hatasını anladığına inanıyorum. Şimdi başka lider gelse yine aynı yanlışa düşebilir ama Erdoğan dersini aldı.”

GEZETECİLİK MEZUNU İŞ BULAMIYOR

Özellikle genç kadınlar, ailelerinin yanında oylarını kime vereceklerini söylemekten çekiniyorlar. Ancak beklentilerinin farklı olduğu aşikar. İsmini vermek istemeyen Selçuk Üniversitesi gazetecilik bölümü mezunu bir genç kadın ile annesine rastlıyoruz. Annesi terörü kim bitirirse ona oy vereceğini söylüyor, “teröristlere” uzun uzun lanetler yağdırıyor. “Hükümetimiz bunlarla uğraşıyor” diye belirtiyor özellikle. Kızı “Anne yine başladın sen de” diye kızıyor, ona göre temel sorun işsizlik. Mezun olduğundan beri iş bulamadığını söylüyor. Gençlere istihdam yaratılması gerektiğinden bahsedince annesi de katılıyor: “Gerekiyor ya… Sizin orada hiç iş var mı, şu kızı da alıverseniz?​”

‘ETİMESGUT’TA OYLAR BAHÇELİ’DEN AKŞENER’E

Bir kafeye oturuyoruz. Sinan, Etimesgut Belediyesinde çalışıyor, geçmiş seçimlerde hep CHP’ye oy vermiş ancak bu seçimlerde kafası karışık. Nedenini sorduğumuzda ise İnce’yi samimi bulmadığını söylüyor. Sinan’a göre seçimin belirleyici unsuru HDP olacak. Demirtaş’ın hapiste olmasının insanlarda tepki uyandırdığını söylüyor. İYİ Partinin ise Etimesgut’ta önemli bir oy alacağını düşünüyor: “Belediye MHP’de burada ama Bahçeli’yi destekleyen kalmadı. Akşener çok ön planda. Tabii seçimde belli olmaz ama...”

AKP’YE OY VERECEK AMA İŞSİZLİK KONUSUNDA TEPKİLİ

Sokakta konuştuğumuz birçok gencin temel kaygısı işsizlik. Sohbet ettiğimiz gençlerin büyük çoğunluğu başta Erdoğan’a oy vereceğini söylese de sohbetin ilerleyen dakikalarında kafalarının karışık olduğunu ifade ediyorlar. En çok kızdıkları konu ise torpil. Kendileri ya da arkadaşları bir işe girmeye çalıştığında ilk önce AKP ile bağlarının olup olmadığının sorulduğunu söylüyorlar. Seçilme yaşının 18’e düşürülmesinin de bu nedenle göz boyama olduğunu düşünüyorlar. Temel Lise Öğrencisi Velican bu durumu şöyle ifade ediyor: “18 yaşındaki adaylar gösteriş; seçilirse de dayısı, amcası sağ olsun demektir.”

İŞTE SORUN BU: VEKİL UYUYOR AMA MAAŞ ALIYOR

Ara sokaklarda bir börekçiye giriyoruz. Seçim için geldiğimizi duyanlar masalarından kalkıp yanımıza geliyorlar. Şöyle bir bakan, 5 dakika uğrayan, oturan, kalkan derken 15-16 kişilik bir tartışmaya başlıyoruz. Buranın birinci partisi CHP, ardından ise İYİ Parti geliyor. Masadakilerin çoğu işçi, iki de memur olduğunu öğreniyoruz. Hepsinin hemfikir olduğu konu ekonomideki kötü gidişat, iktidara kim gelirse gelsin ülkeyi zor günlerin beklediğini düşünüyorlar. Daha genç olanları ülkenin değişime ihtiyacı olduğunu düşünüyor, “16 senedir aynı adam yönetiyor, doyduk artık” diyorlar.

Kerem Güney 32 yaşında, eski bir maden işçisi. Bolu maden ocaklarında çalışırken iş kazası geçirmiş, şimdi işsiz. Oyunu İYİ Partiye vereceğini söylüyor, geçmişte MHP’li olduğunu ekliyor. Kerem’e göre ülkenin en önemli sorunu yoksulluk ve adaletsiz gelir dağılımı. Telefonunu açıp bize bir resim gösteriyor (uyuyan vekilin maaşı – maden işçisinin maaşı) “İşte sorun bu. Ben Akşener’in garibanlara, işsizlere yardımcı olacağını düşünüyorum” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Adana'da HDP milletvekili adayları ve EMEP, saya işçileriyle buluştu

SONRAKİ HABER

YSK de KHK’nin arkasına sığındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...