07 Haziran 2018 23:13

Cezaevinden Evrensel'e gelen mektup sansürlendi, sadece 3 cümle kaldı!

Silivri Cezaevinde kalan mahpusun Evrensel'e yazdığı mektup sansürlendi, sadece 3 cümle kaldı: Selamlar, çalışmalarınızda başarılar.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Silivri 9 No’lu cezaevinde kalan Rıza Özçolak’ın Evrensel'e gönderdiği mektup fotokopi çekilerek ilginç bir şekilde sansürlendi. Mektuptan geriye sadece üç cümle kaldı.

Silivri 9 No’lu cezaevinde kalan Rıza Özçolak’ın gönderdiği mektup, okuma komisyonunda ilginç bir şekilde sansürlendi. Mektubun arasına beyaz kağıt konularak fotokopi çekildi. İlk defa uygulanan yöntem sonucunda mektuptan geriye sadece üç cümle kaldı. İlk cümleyi açık bırakan mektup okuma komisyonu, arayı başka kağıtla kapatıp son cümleye kadar mektubu sansürledi.  Mektubun gazetemize ulaştığı kısmı ise şöyle: “Sayın Eylem Nazlıer, Silivri 9 No’lu Hapishaneden yazıyoruz. Birkaç haftadır fiziki işkence yapılmıyordu... Buradaki tüm tutsakların selamlarını iletiyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.”

‘ANAYASAYA AYKIRI VE KEYFİ BİR UYGULAMA’

Konuyla ilgili konuştuğumuz ÇHD İstanbul Şube Başkanı Avukat Gökmen Yeşil, “Mektup ve iletişim hakkıyla ilgili hem  yasada hem yönetmelikte bir takım sınırlamalar var. Bu sınırlamaların kendisi Anayasa’ya, uluslararası sözleşmelere aykırı. Çünkü iletişim özgürlüğünü kısıtlayan, mektup hakkını kısıtlayan yasal ve yönetmelikteki düzenlemeler son derece muğlak ve hapishane idarelerini sınırsız yetkiler veriyor. Keyfilik getiriyor. Bu keyfilikten kaynaklı da kimin ne yazacağına hangi cümleyi kullanacağına hapishane idaresi kendi keyfince karar veriyor. Bu mektupları bu hale getiriyor. Çok sık karşılaştığımız bir durum. Bana yakın zamanda bir mektup geldi, faşizm kelimesi ‘fa’ şeklinde kısaltılmıştı. Hapishane idaresi sansürlememiş arkadaşımız kendisi sansürlemiş. Bu baskının keyfiliğin, hukuk dışılığın hangi boyutta olduğunu gösteriyor" dedi.

Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın da geçtiğimiz günlerde sohbet hakkının engellendiğini belirten Yeşil, “Sohbet hakkı için tek başına çıkarmışlar. Duvarla konuşacak herhalde. Son dönemde bunların kamuoyuna mektup aracılığıyla ulaşması konusunda tedbirleri artırmışlardır. Gazetecilere ulaşmasının önüne geçersek o kadar kârdır diye düşünüyorlar” ifadelerini kullandı. Yeşil, “Hakkı ihlal edilen Rıza Özçolak hem de diğer hak sahipleri mutlaka savcılıklara suç duyurusunda bulunmak, tazminat ve yargı yoluna başvurmak gibi haklarını kullanmaları gerekiyor ki bu keyfiliğin önüne geçmek için yol alabilelim” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

442 bin 506 kişi denetimde: Denetimli serbestlik prangası

SONRAKİ HABER

ODTÜ'de işçilerle seçimi konuştuk: AKP ağırlıklı Meclise hayır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa