06 Haziran 2018 23:12

7 ve 11 yıllık 2 işçiyi tazminatsız işten attılar

Dicle Üniversitesi yemekhanesinde taşeron olarak çalışan 2 işçi tazminatsız işten atıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnanç YILDIZ
Diyarbakır

Dicle Üniversitesi yemekhanesinde taşeron olarak 11 yıldır garson olarak çalışan Hasan Gerş ile 7 yıldır garson olarak çalışan Abdulkadir Erkutlu yeni isimle ihaleyi alan taşeron firma tarafından sözleşmeleri yenilenmeyerek tazminatsız olarak işten çıkarıldı. İşçiler haklarını istiyor.

Konu ile ilgili işten çıkarılan işçilerden Hasan Gerş, diğer işçi arkadaşı Abdulkadir Erkutlu adına da gazetemize açıklamalarda bulundu. Gerş, 2007 yılında bu yana Dicle Üniversitesi Hastane yemekhanesinde garson olarak çalışıyorken, Erkuntlu ise 2011 yılından bu yana garson olarak çalıştırılıyordu. 1 Haziran itibari ile yemekhanenin yeni ihalesini alan Ada, Çözüm ve Harput ismindeki 3 taşeron firma, iki işçi ile sözleşme yenilemeyerek işlerine son verdi. 

HAKLARINI İSTEDİKLERİ İÇİN İŞTEN ATTILAR

Tazminatsız olarak işten çıkarıldıklarını söyleyen Hasan Gerş, kendilerine bu konuda yasal yolların açık olduğu söylenerek, dava açmaları istendi. Sözleşmelerinin yenilenmemesini daha önce geçmişe dönük hakları için açtıkları davadan dolayı olduğunu düşünen Gerş, “Daha önce dediler davayı geri çekin biz kabul etmedik. Ondan dolayı birkaç defa sözlü olarak bize ilettiler. O zaman yasaklı olduğu için hukuki bir şey de yapamadılar” dedi. 

İŞLERİ DIŞINDA İŞLER DE YAPTIRILIYORDU

Çalıştıkları taşeron firmaların yıllar içinde isim değiştirse de sahiplerinin hem aynı soy ismine sahip kişiler olduğunu belirten Gerş, birçok arkadaşlarında hukuksuz bir şekilde tazminatsız olarak işten çıkarıldığını söyledi. Kendi iş tanımları dışında birçok işi de yaptırmaya mecbur bırakıldıklarını söyleyen Gerş, “Bizim iş sağlığı açısında ana mutfağa girmemiz yasaklıyken, yemek yapmasından tutun, hamallığına kadar ve çöp toplamaya kadar bir çok işe maruz kaldık. Bunu da insanları işten çıkarmakla tehdit edip bir nebze olsun yürütmeye çalışıyorlardı. Biz buna itiraz ettik, itirazımız olduğu için de işimize son verildi. Hatta hastane yönetiminden bir yetkili bunları neden işten çıkarıyorsunuz diye sorduğunda dediler ki bunlar bize sorun çıkarıyorlar. Sorundan kasıt, hakkını arayan kişi onlara sorun oluyor. Tazminatlar verilmiyor, buna hastane yönetimi de üstünde durmuyor” dedi. 

TOPU BİRBİRLERİNE ATIYORLAR

Kendilerinin neden tazminatsız olarak çıkarıldığını ise yeni isimle devam eden taşeron firmaya sorduklarını söyleyen Gerş, “Firma diyor ki ‘Ben 23 günlük firmayım. 7-11 yıllık gibi kıdem tazminatını veremem.’  Ama hukuken ihaleyi bir gün bile almış olursa benim hakkımı devralmış oluyor. Şimdi hastane şirkete atıyor, şirket hastaneye atıyor. Şimdi Ada Firmasının da müdürü aynı kişiydi. Son 23 gün Çözüm ismiyle faaliyet yürüttü, yine aynı kişi müdür. Geçmişte de aynı kişilerdi” dedi. 

HALEN NASIL İHALE ALIYORLAR?

Çalıştıkları taşeron firmanın problemlerinden kaynaklı isim değiştirerek yeniden nasıl ihale aldığını soran Gerş, “Bunların 2015 yılının nisan ayında yolsuzluk davaları ile ilgili Meclise soru önergeleri verildi. Aynı firma geçen sene Manisa’da askeri kışlada yaptığı bozuk yemekten askerleri bile zehirledi. Ama bunların üzerinde kimse durmuyor. Dicle Üniversitesinde hâlâ ihale alabiliyor. Rota idi, Ada oldu, daha sonra Çözüm Toplu Yemek ve Sosyal Hizmetler olarak faaliyet yürütüyor” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Akçadağ köylüleri: AKP vaatlerini 16 yıldır yapmadı, bugün mü yapacak?

SONRAKİ HABER

Akşener: 2. turda Erdoğan'ı dinlenmek üzere istirahate göndereceğim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa