06 Haziran 2018 22:38

İranlı Mülteci Ebrahimi: Suç işlemedim, neden sınır dışı ediliyorum?

Uşak’ta kaydı bulunan, Denizli'de görülünce sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalan İranlı Mülteci Mehdi Ebrahimi Evrensel'e konuştu.

Mehdi Ebrahimi

Paylaş

Hilmi MIYNAT
Denizli

Uşak’ta kaydı bulunan İranlı mülteci Mehdi Ebrahimi, Denizli’de görülünce sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Üniversite mezunu lisanslı sporcu, politik içeriğe sahip protest müzik albümü yapınca ülke dışına kaçmak zorunda kalmıştı. Birleşmiş Milletler masası onu önce Uşak iline kaydetti. Fakat Ebrahimi orada iş bulamayınca arkadaşının yanında, Denizli’ye geçti. Denizli’de polis ekiplerinin kimlik sorması üzerine sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya kaldı. İranlı mülteci neden İran’dan kaçmak zorunda kaldığını ve Türkiye’de neler yaşadığını Evrensel’e anlattı. 

ROCK ALBÜMÜ YAPARKEN SÜRGÜN OLDU 

Elektrik mühendisliğini birincilikle bitirip yüksek lisansa kaydı kabul edilen Ebrahimi, aynı zamanda karate ve tekvando dallarında birincilikleri olan bir sporcu. Ama olimpiyatlara katılacak isim listesinin önceden belli olması ve nüfuz, para sahibi sporculara öncelik tanındığını için bir yıl boyunca eve kapanmış. Ebrahim bu süreci şu sözlerle anlatıyor: “Bu bir yıl boyunca ülkemde yaşanan tüm haksızlıkları, eşitsiz koşulları, adaletsizliği düşündüm. Sonra  müzikle ilgilenmeye başladım. Aynı düşüncelerle hayatı sorgulayan iki arkadaşımla birlikte  ‘Kan Tükürmek’ anlamına gele alternatif bir rock albümü yaptık. Albüm kapağı için yardım istediğim arkadaş beni ihbar edince ev basıldı, tüm elektronik eşyalara el kondu. Üç yıl önceydi. Önce başka şehre, sonra da  akrabamdan aldığım bin lirayla Türkiye’ye kaçtım.” 

‘İŞ OLSA UŞAK’TA KALIRDIM’

Birleşmiş Milletler mülteciler masasının kendisini Uşak iline kaydettiğini belirten Ebrahimi Türkiye’de yaşadığı zorlukları ise şöyle anlattı: “Bin lira ile geldim ve karnımı doyurabilmek için iş aradım. Denizli’de bir tanıdığımın yanına yerleştim. Kafelerde bulaşıkçılığa başladım. 12 saat çalıştırıp 30 lira veriyorlardı. Birkaç ay para kazandıktan sonra kaydım olan Uşak’a yerleşmeye gittim. 2 ay boyunca iş aradım. Sorduğum tüm işyerleri ‘Yabancılara iş vermiyoruz’ dedi. Ben de Denizli’ye dönmek zorunda kaldım. Kimi zaman ayrı ayrı işlerde 3-4 saatlik uykuyla 20 saate yakın çalıştığım oldu. Sonra bir müzik grubuyla kafelerde müzik yapmaya karar verdik. Bizi çağıran kafeler kendi dilimizde ya da İngilizce söylememizi kabul etmedi. Türkçe söylemeye çalışınca da şivemizle dalga geçtiler. Bunun üzerine bir kafede müzik yapmaya başladık. Dört kişilik müzik grubumuza sadece gecede 100 lira veriyorlardı!”

SINIR DIŞI EDİLİRSE, BAŞINA GELECEKLERDEN ENDİŞELİ 

Türkiye’de yaşadığı tüm zorluklara rağmen İran’a dönmek istemediğini söyleyen Mehdi Ebrahimi sınır dışı edilme durumuyla ilgili de şunları dile getirdi: “Aslında daha önce de kaydımı Denizli’ye almak için başvurmuştum ama sonuç çıkmadı. Uşak’ta yabancı şubeye iş bulamadığımı, Denizli’de karın tokluğuna da olsa çalışabildiğimi ve 3 yıldır sorun çıkmadığını anlattım. ‘Bana iş bulun burada yaşayayım’ dedim. Küfredip terslediler. Benden dilekçe için 100 lira, mahkeme için de 400 lira para istediler. Yabancı şube davalarına Manisa’daki mahkeme bakıyormuş. Davam orada görülecekmiş. Ben hiç bir suça karışmadım. İranlı olup da uyuşturucu sattığı için tutuklananlar serbest bırakılıyor. Ben neden sınır dışı ediliyorum?​” Sınır dışı edilirse başına geleceklerden endişe duyan Ebrahimi mahkemeden gelecek kararı bekliyor.

ÖNCEKİ HABER

Buldan: 24 Haziran’da zalimlerle mazlumlar yarışacak

SONRAKİ HABER

Meclis'te iftar hazırlıkları tamam: Geçen yıl 97 bin TL harcanmıştı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa